- Nazwa przedmiotu:
- Zarządzanie biznesem technologicznym
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Stanisław KOWALCZYK
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny ograniczonego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biogospodarka
- Grupa przedmiotów:
- Blok XV
- Kod przedmiotu:
- 1110-BG000-ISP-6306
- Semestr nominalny:
- 6 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- W 15/+ ; Ć 15/+ ; Razem: 30
aktywność / obciążenie studenta w godz.
1. Udział w wykładach / 15
2. Samodzielne studiowanie tematyki wykładów / 12
3. Udział w ćwiczeniach / 15
4. Samodzielne przygotowanie się do ćwiczeń / 12
5. Udział w konsultacjach / 4,5
6. Przygotowanie do zaliczenia / 12
Sumaryczne obciążenie pracą studenta: 70,5 / 1,5 ECTS
Zajęcia z udziałem nauczycieli: 1.+3.+5=31,5 / 1,0 ECTS
Zajęcia o charakterze praktycznym: 3.+4=27 / 0.5 ECTS
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia15h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Podstawy zarządzania / bez wymagań wstępnych;
Infotechnologie / bez wymagań wstępnych;
Podstawy ekonomii / bez wymagań wstępnych;
Podstawy biogospodarki / bez wymagań wstępnych;
Intensyfikacja procesów przemysłowych / bez wymagań wstępnych;
Ochrona własności intelektualnej / bez wymagań wstępnych;
Technologie bioenergetyczne.
- Limit liczby studentów:
- 90
- Cel przedmiotu:
- Rozwój technologii i jej wpływ na gospodarkę. Przewaga konkurencyjna i technologiczna. Pobudzanie innowacyjności przedsiębiorstw. Bariery high-technology. Sposoby i techniki kreowania strategii technologicznej w przedsiębiorstwie. Koncepcje nowych lub zmodernizowanych produktów. Rozwój innowacji produktowych, technologicznych i organizacyjnych. Rozwój innowacji produktowych, technologicznych i organizacyjnych. Doskonalenie zarządzania technologią.
- Treści kształcenia:
- Wykład /metody dydaktyczne
1. Rozwój technologii i jej wpływ na gospodarkę / 2 godz.. Wprowadzenie. Pojęcia podstawowe. Kluczowa rola postępu technologicznego i organizacyjnego. Narzędzia doskonalenia procesów produkcyjnych. Wiedza siłą napędową.
2. Przewaga konkurencyjna i technologiczna / 2 godz.. Poziomy i podejście do konkurencji. System innowacyjności w budowie gospodarki opartej na wiedzy.
3. Pobudzanie innowacyjności przedsiębiorstw / 2 godz.. Inicjatywy lokalne, wspieranie innowacyjności. Bariery high-technology. Planowanie i projektowanie procesu usprawnień.
4. Sposoby i techniki kreowania strategii technologicznej w przedsiębiorstwie / 2 godz. Charakterystyka strategii technologicznej. Koncepcje nowych lub zmodernizowanych produktów. Warianty pozyskiwania technologii. Zakup technologii.
5. Rozwój innowacji produktowych, technologicznych i organizacyjnych / 4 godz.. Transfer technologii. Licencje i ich rola. Wybór i ocena technologii. Zarządzanie projektem technologicznym.
6. Doskonalenie zarządzania technologią / 2 godz. Formy, metody i narzędzia ciągłego doskonalenia.
7. Kolokwium / 1 godz..
8. Metody dydaktyczne – wykłady w systemie audiowizualnym,
Ćwiczenia /metody dydaktyczne
1. Analiza sygnałów do zmian w rozwoju technologii / 3 godz. Kierunki wskazujące zmiany. Dyfuzja informacji. Narzędzia wychwytujące zmiany w rynku. Planowanie nowych dziedzin technologii.
2. Metody pozyskiwania technologii / 3 godz. Analiza metod pozyskiwania technologii.
3. Strategia technologiczna przedsiębiorstwa / 3 godz. Planowanie i oganizowanie procesu zmian technologicznych (narzędzia i podejście do zmian technologicznych w przedsiębiorstwie, dopasowanie do kierunku zmian, kształtowanie konkurencyjności, audyt kompetencji).
4. Wdrażanie technologii w przedsiębiorstwie / 3 godz. Opracowanie schematu blokowego działań związanych z wdrażaniem technologii w przedsiębiorstwie. Wykorzystanie różnych narzędzi do wdrażania technologii.
5. Zarządzanie projektem technologicznym / 3 godz. Opracowanie wybranych etapów zarządzania projektem technologicznym.
Metody dydaktyczne – ćwiczenia audytoryjne grupowe (burza mózgów) , sprawdzian pisemny, krótka prezentacja własnych opracowań.
- Metody oceny:
- Przedmiot zaliczany jest na podstawie: zaliczenia
Ćwiczenia zaliczane są na podstawie uzyskania pozytywnych ocen ze wszystkich ćwiczeń oraz opracowanych sprawozdań;
Zaliczenie z przedmiotu jest prowadzone w formie sprawdzianu pisemnego;
Warunkiem koniecznym do zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny ze sprawdzianu pisemnego, który obejmuje całość treści programowych przedmiotu oraz uzyskanie pozytywnej oceny z ćwiczeń.
efekty W1, W2,W3 sprawdzane są podczas zaliczenia ćwiczeń oraz kolokwium;
efekt U1 sprawdzany jest podczas zaliczenia, ćwiczeń;
efekt K1, K2 – sprawdzany jest w czasie realizacji ćwiczeń.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- podstawowa:
• Brzeziński M., Wdrażanie innowacji technologicznych. Difin, Warszawa 2015.
• Grudzewski W., Hejduk I., Zarządzanie technologiami. Zaawansowane technologie i wyzwanie ich komercjalizacji. Difin, Warszawa 2008
uzupełniająca:
Czerniak J., Polityka innowacyjna w Polsce. Analiza i proponowane kierunki zmian. Difin, Warszawa 2013.
Waćkowski K., Żebrowski M., Strategiczne zarządzanie innowacjami. Difin, Warszawa 2011.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W_01
- Student ma podstawową wiedzę w zakresie wybranych problemów zarządzania biznesem technologicznym
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W18
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W_02
- Student zna pojęcia, zasady, metody i narzędzia zarządzania biznesem technologicznym
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W18
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W_03
- Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju biznesu technologicznego
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W20
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U_01
- Student ma przygotowanie niezbędne do pracy w przedsiębiorstwach przemysłowych w obszarze rozwoju technologii, potrafi przewidzieć trendy rozwojowe technologii
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U11, K_U16
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K_01
- rozwojowe technologii / K_U11++, K_U16+,
K1 – Student nabywa umiejętności pracy w grupie, odpowiedzialności za własną pracę; ma świadomość wpływu skutków działalności gospodarczej na pozatechniczne aspekty działalności inżyniera
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K02, K_K03
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka K_02
- student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K06
Powiązane charakterystyki obszarowe: