- Nazwa przedmiotu:
- Czynniki robocze chłodnictwa
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. inż. Artur Rusowicz, prof. PW.
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Energetyka
- Grupa przedmiotów:
- Specjalnościowe
- Kod przedmiotu:
- ML.NS512
- Semestr nominalny:
- 7 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1) Liczba godzin kontaktowych - 17, w tym:
a) udział w wykładach - 15 godz.,
b) konsultacje.
2) Praca własna studenta - 10 godz.
a) przygotowywanie się do kolokwiów - 10 godz.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,7 punktu ECTS - liczba godzin kontaktowych - 17, w tym:
a) udział w wykładach - 15 godz.,
b) konsultacje.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- -
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Po zaliczeniu przedmiotu student uzyskuje wiedzę i umiejętności w zakresie czynników roboczych wykorzystywanych w chłodnictwie, ogrzewnictwie i klimatyzacji, w tym: podziału czynników chłodniczych i chłodziw, właściwości poszczególnych czynników, aspektów prawnych i ekologicznych ich stosowania.
- Treści kształcenia:
- Nauczenie sposobu oceny przydatności określonych czynników chłodniczych i chłodziw do konkretnych zastosowań w urządzeniach chłodniczych, klimatyzacyjnych i pompach ciepła.
Szczegółowe treści merytoryczne: Student poznaje czynniki chłodnicze i chłodziwa wykorzystywane w chłodnictwie i klimatyzacji. Prezentowane są różne sposoby podziału czynników chłodniczych i ich zastosowanie. Zwrócona jest uwaga na właściwości najczęściej stosowanych czynników w postaci właściwości termofizycznych, współpracy z innymi elementami urządzeń chłodniczych, wpływu na środowisko naturalne oraz na bezpieczeństwo użytkowania. Prezentowane są aktualne przepisy prawne sankcjonujące wykorzystywanie poszczególnych czynników chłodniczych.
- Metody oceny:
- Dwa kolokwia sprawdzające (jedno w połowie, drugie na koniec semestru). W celu zaliczenia przedmiotu należy uzyskać pozytywne oceny z obydwu kolokwiów. Ocena końcowa stanowi średnią arytmetyczną ocen z kolokwiów.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Bonca Z., Butrymowicz D. i In.: Nowe czynniki chłodnicze i nośniki ciepła, MASTA 2004.
2. Dvorak Z., Petrak J.: Własności cieplne czynników chłodniczych, WNT 1982.
3. Grzebielec A., Pluta Z., Ruciński A., Rusowicz A.: Czynniki chłodnicze i nośniki energii, OW PW 2009.
4. ASHRAE Handbook Fundamentals 2001.
Dodatkowa literatura:
- Materiały na stronach internetowych producentów czynników chłodniczych DuPont, Forane, Solvay.
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka ML.NS512_W1
- Student ma wiedzę na temat różnych właściwości czynników chłodniczych.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
E1_W05
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka ML.NS512_W2
- Student wie o ograniczeniach technicznych, prawnych, środowiskowych stosowania czynników chłodniczych.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
E1_W11
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka ML.NS512_W3
- Student ma wiedzę dotyczącą właściwości nośników energii stosowanych w chłodnictwie, klimatyzacji i pompach ciepła.
Weryfikacja: Kolokwium 2.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
E1_W20
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka ML.NS512_W4
- Student ma wiedzę dotyczącą aspektów bezpieczeństwa przy stosowaniu rożnych nośników energii (chłodziw).
Weryfikacja: Kolokwium 2.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
E1_W24
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka ML.NS512_U1
- Student jest w stanie zaproponować czynnik chłodniczy do określonego typu urządzenia chłodniczego.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
E1_U23
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka ML.NS512_U2
- Student umie określić podstawowe parametry fizykochemiczne naturalnych czynników chłodniczych w różnych temperaturach i ciśnieniach.
Weryfikacja: Kolokwium 1.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
E1_U24
Powiązane charakterystyki obszarowe: