Nazwa przedmiotu:
Zarządzanie jakością
Koordynator przedmiotu:
dr hab. inż. Olga Iwasińska-Kowalska, adiunkt
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Mechatronika
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
ZAJ
Semestr nominalny:
5 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1) Liczba godzin bezpośrednich: 32, w tym: • wykład 15 godz. • projektowanie w laboratorium 15 godz. • konsultacje 2 godz. 2) Praca własna studenta - 26 godz. • przygotowanie do zajęć laboratoryjnych 6 - godz. • analiza literatury 6 - godz. • opracowanie protokołów 4 - godz. • przygotowanie do zaliczeń w ramach wykładu 12 - godz. Razem 58 godz. = 2 ECTS
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1 punkt ECTS - Liczba godzin bezpośrednich : 32, w tym: • wykład 15 godz, • projektowanie w laboratorium 15 godz • konsultacje 2 godz.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1 punkt ECTS – 25 godz. w tym: • projektowanie w laboratorium 15 godz. • przygotowanie do zajęć laboratoryjnych 6 godz. • opracowanie protokołów 4 godz.
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt15h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Wskazana jest znajomość zagadnień z zakresu przedmiotów: Podstawy metrologii, Podstawy konstrukcji urządzeń precyzyjnych, Podstawy technik wytwarzania i Matematyka – elementy probabilistyki i statystyki matematycznej.
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Poznanie uwarunkowań zapewnienia jakości wyrobów wynikających z aktów prawnych (dyrektyw UE, ustaw Sejmu RP,…), wymagań norm (serii ISO 9000 i serii ISO 17000). Poznanie zasad dokumentowania i wdrażania systemów zarządzania jakością oraz funkcjonowania systemu oceny zgodności w Polsce. Nabycie umiejętności monitorowania procesów produkcyjnych oraz stosowania podstawowych narzędzi sterowania jakością.
Treści kształcenia:
Zakres wykładu: 1. Wprowadzenie w problematykę jakości: Pojęcia podstawowe. Geneza współczesnego podejścia do zarządzania jakością. Podstawowe zasady TQM. 2. Czynniki stymulujące działania na rzecz zapewnienia jakości wyrobów: Misja firmy. Wymagania norm. Przepisy prawne. Działania organizacji konsumenckich. 3. Systemy zarządzania jakością według norm serii ISO 9000. Struktura dokumentacji systemu zarządzania jakością. Interpretacja wymagań normy ISO 9001: 2015 w odniesieniu do ciągłego doskonalenia oraz podejścia procesowego w zarządzaniu jakością. Procesy w systemie zarządzania jakością, ich identyfikowanie, definiowanie i monitorowanie. Certyfikacja systemów zarządzania jakością zgodnych z normą PN-EN ISO 9001: 2015. 4. Akredytacja i certyfikacja. Istota akredytacji i certyfikacji. Normy dotyczące akredytacji, badań i certyfikacji. PCA, jego zadania i kompetencje. Znaczenie i przebieg procesu akredytacji. Certyfikacja wyrobów w Unii Europejskiej – europejski system oceny i poświadczania zgodności w zakresie obowiązkowej certyfikacji wyrobów. Procedury oceny zgodności. Deklaracja zgodności. Jednostki notyfikowane. Zasady implementacji europejskiego systemu oceny i poświadczania zgodności w Polsce – ustawa o systemie oceny zgodności. 5. Zapewnienie jakości wyrobów na etapie wytwarzania: Definiowanie i monitorowanie procesu wytwarzania jako przykładowego procesu realizowanego w firmie produkcyjnej. Podstawowe czynniki wpływające na przebieg i efekty procesu produkcyjnego. Zmienność procesów i jej przyczyny. Metody badania i określania zdolności jakościowej procesów wytwórczych. Metody statystyczne monitorowania procesów produkcyjnych oraz oceny dostaw i dostawców. 6. Doskonalenie jakości: Pętla jakości a spirala jakości. Cykl ciągłego doskonalenia jakości („cykl Deminga”). Procedura rozwiązywania problemów jakości oraz podstawowe techniki i narzędzia stosowane w tej procedurze. Narzędzie doskonalenia jakości w tym Kół jakości i six sigma.. Zakres ćwiczeń projektowych: 1. Analiza problemów jakości przy wykorzystaniu diagramów Ishikawy i wykresów Pareto-Lorenza, 2. Kontrola odbiorcza dostaw metodą oceny alternatywnej, 3. Opis wybranego procesu przy wykorzystaniu diagramu przepływu i analizy SWOT 4. Badanie zdolności jakościowej procesu produkcyjnego, 5. Monitorowanie procesu produkcyjnego przy zastosowaniu karty kontrolnej, 6. Metody pracy zespołowej na przykładzie QFD i drzewo wymagań krytycznych
Metody oceny:
Sprawdziany pisemne z wiedzy przedstawionej na wykładach. Ocena poziomu wykonania zadań projektowych.
Egzamin:
nie
Literatura:
1.Blikle A. Doktryna jakości, Helion 2017 (dostępna na stronie https://www.moznainaczej.com.pl/Download/DoktrynaJakosci/DoktrynaJako%C5%9Bci_wydanie_II.pdf); 2. Hamrol A. Zarządzanie i inżynieria jakości; Wydawnictwo Naukowe PWN, 2020 3. Wasilewski L.: Podstawy zarządzania jakością, Wyd. WSZPiZ im. L. Koźmińskiego, Warszawa 1998 4. Praca zbiorowa pod redakcją Arendarskiego J.: Statystyczne metody kontroli jakości i sterowania jakością, preskrypt, Instytut Metrologii i Systemów Pomiarowych, Warszawa 2000
Witryna www przedmiotu:
brak
Uwagi:
brak

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka ZAJ_W01
Zna czynniki wpływające na kształtowanie jakości wyrobu, zasady zarządzania jakością zgodnie z normami serii ISO 9000 oraz zasady dokumentowania i wdrażania systemów zarządzania jakością, spełniających wymagania normy PN-EN ISO 9001:2015
Weryfikacja: Sprawdzian podczas zajęć wykładowych
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W21
Powiązane charakterystyki obszarowe: P6U_W, I.P6S_WK, III.P7S_WK
Charakterystyka ZAJ_W02
Zna strukturę i zasady funkcjonowania systemu akredytacji, badań i certyfikacji w Unii Europejskiej.
Weryfikacja: Sprawdzian podczas zajęć wykładowych
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W21
Powiązane charakterystyki obszarowe: P6U_W, I.P6S_WK, III.P7S_WK

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka ZAJ_U01
Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe narzędzia sterowania jakością, wyznaczyć zdolność jakościową procesu produkcyjnego oraz zastosować, do kontropli jakości dostaw, wybrany znormalizowany plan statystycznej kontroli odbiorczej.
Weryfikacja: Zaliczenie ćwiczeń projektowych
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U01, K_U11
Powiązane charakterystyki obszarowe: P6U_U, I.P6S_UW.o, I.P6S_UK, III.P6S_UW.o
Charakterystyka ZAJ_U02
Potrafi prezentować wyniki i informacje z użyciem narzędzi przeznaczonych do sterowania jakością
Weryfikacja: Ocena poprawności przygotowania prezentacji analiz
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U01, K_U03
Powiązane charakterystyki obszarowe: P6U_U, I.P6S_UW.o, I.P6S_UK

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka ZAJ_K01
Ma świadomość, że najbardziej skuteczna i efektywna jest praca zespołowa, a wytworzenie wyrobu wysokiej jakości wymaga maksymalnego zaangażowania całej załogi. Potrafi pracować w zespole podczas rozwiązywania postawionego zadania.
Weryfikacja: Sprawdzian podczas zajęć wykładowych i ocena przebiegu realizacji zadania (projektu) obejmującego pracę zespołową.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K02, K_K04
Powiązane charakterystyki obszarowe: P6U_K, I.P6S_KR, I.P6S_KO