Nazwa przedmiotu:
Maszyny i aparaty przemysłowe
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. inż. / Krzysztof Urbaniec / profesor zwyczajny
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Mechanika i Budowa Maszyn
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe z możliwością wyboru
Kod przedmiotu:
MS1A_53_01
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Wykłady: liczba godzin według planu studiów - 30, zapoznanie ze wskazaną literaturą - 15, przygotowanie do egzaminu - 15, razem - 60;
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Wykłady - 30 h, Razem - 30 h = 0,6 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
-
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
Wykład: min. 15
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studentów wiedzy w zakresie wyboru formy konstrukcyjnej urządzenia i zastosowań materiałowych z punktu widzenia technicznego i ekonomicznego, a także uzyskania świadomości zagrożeń powodowanych eksploatacją maszyn i aparatów, jej wpływu na srodowisko oraz odpowiedzialności inzyniera w tym zakresie.
Treści kształcenia:
1. Podział maszyn i aparatów według różnych kryteriów. 2. Tworzywa stosowane przy budowie maszyn i aparatów. 3. Obliczenia naprężeń i grubości ścianki powłok obrotowych i elementów płaskich aparatów poddanych cisnieniu wewnętrznemu i zewnętrznemu przy uwzględnieniu innych obciażeń. 4. Uszczelnienia spoczynkowe aparatów i ruchowe maszyn, połaczenia kołnierzowo-śrubowe. 5. Zagrożenia zwiazane z pracą maszyn i aparatów, przepisy i normy krajowe i europejskie, pojecie ryzyka
Metody oceny:
Egzamin pisemny obejmuje 3-5 pytań z zakresu całego semestru. Dla każdego pytania ustalony limit punktów, zalicza uzyskanie co najmniej 50% sumy punktów. .
Egzamin:
tak
Literatura:
1. Nizielski M., Urbaniec K.: Aparatura przemysłowa. OW PW, Warszawa 2010. 2. Warych J.: Aparatura chemiczna i procesowa. OW PW, Warszawa 2004. 3. Lewicki P.: Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. WNT, Warszawa, 2006. 4. Pikoń J.: Atlas konstrukcji Aparatury Chemicznej, WNT 1987.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
Program studiów, w tym nowe specjalności dostosowane do potrzeb rynku pracy, przygotowany w ramach zadania 7 projektu NERW PW

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01_02
Ma podstawowa wiedzę dotyczącą systemu normalizacji europejskiej oraz dyrektyw i norm zharmonizowanych w zakresie urządzeń ciśnieniowych. Potrafi korzystać z norm przedmiotowych dotyczących wybranych urządzeń.
Weryfikacja: Egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe: M1A_U01_02
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K02_01
Ma świadomość zagrożeń powodowanych eksploatacja maszyn i aparatów i jej wpływu na środowisko oraz odpowiedzialności inżyniera w tym zakresie.
Weryfikacja: Egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe: M1A_K02_01
Powiązane charakterystyki obszarowe: