- Nazwa przedmiotu:
- Maszyny i aparaty przemysłowe
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. inż. / Krzysztof Urbaniec / profesor zwyczajny
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Mechanika i Budowa Maszyn
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe z możliwością wyboru
- Kod przedmiotu:
- MS1A_53_02
- Semestr nominalny:
- 7 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Wykłady: liczba godzin według planu studiów - 30, zapoznanie ze wskazaną literaturą - 10, przygotowanie do zaliczenia - 20, razem - 60;
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Wykłady - 30 h, Razem - 30 h = 1,2 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- -
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- -
- Limit liczby studentów:
- Wykład: min. 15
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studentów wiedzy w zakresie identyfikacji aparatu i jego przydatności do określonego procesu technologicznego na podstawie rysunków i opisów , co pozwala zgodnie ze specyfikacją zaprojektować kształt i wymiary powłok aparatów i ich niektórych elementów.
- Treści kształcenia:
- 1. Przegląd konstrukcji aparatów : zbiorniki magazynowe, przeponowe i bezprzeponowe wymienniki ciepła, wyparki, krystalizatory, absorbery, adsorbery, reaktory, kolumny destylacyjne i rektyfikacyjne, suszarki, ekstraktory 2. Przegląd konstrukcji maszyn i aparatów do procesów mechanicznych: maszyny rozdrabniające, osadniki, przesiewacze, filtry, odpylacze, wirówki, separatory 3. Przegląd wybranych elementów wyposażenia aparatów: mieszadła, armatura, 4 Zasady doboru wybranych konstrukcji maszyn i aparatów do procesów technologicznych
- Metody oceny:
- Warunkliem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Nizielski M., Urbaniec K.: Aparatura przemysłowa. OW PW, Warszawa 2010. 2. Warych J.: Aparatura chemiczna i procesowa. OW PW, Warszawa 2004. 3. Lewicki P.: Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. WNT, Warszawa, 2006. 4. Pikoń J.: Atlas konstrukcji Aparatury Chemicznej, WNT 1987.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- Program studiów, w tym nowe specjalności dostosowane do potrzeb rynku pracy, przygotowany w ramach zadania 7 projektu NERW PW
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U13_01
- Posiada elementarną wiedzę w zakresie zastosowania różnych typów aparatów i maszyn w różnych procesach technologicznych związanych z przemysłem chemicznym, spożywczym, energetyką i ochrona środowiska.
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
M1A_U13_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U14_01
- Posiada elementarną wiedzę w zakresie zastosowania różnych typów aparatów i maszyn w różnych procesach technologicznych związanych z przemysłem chemicznym, spożywczym, energetyką i ochrona środowiska.
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
M1A_U14_01
Powiązane charakterystyki obszarowe: