Nazwa przedmiotu:
Systemy automatyzacji produkcji
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Janusz Igielski - profesor uczelni
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Mechatronika
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2019/2020
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1) Liczba godzin bezpośrednich 50, w tym: a) wykład - 30 b) ćwiczenia projektowe - 15 c) konsultacje - 3 d) egzamin - 2 2) Praca własna studenta 55, w tym: a) przygotowanie do ćwiczeń projektowych - 10 b) zapoznanie z literaturą - 20 c) opracowanie prezentacji - 10 d) przygotowanie do egzaminu - 20 suma: 1110 (4 ECTS)
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1) Liczba godzin bezpośrednich 50, w tym: a) wykład - 30 b) ćwiczenia projektowe - 15 c) konsultacje - 3 d) egzamin - 2 suma 50 (2 ECTS)
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
O charakterze praktycznym a) ćwiczenia projektowe - 15 b) przygotowanie do ćwiczeń projektowych - 10 c) opracowanie projektu - 10 suma: 30 (1 ECTS)
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt15h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Wymagana znajomość podstaw konstrukcji i technologii urządzeń precyzyjnych, elektrotechniki, elektroniki, automatyki oraz informatyki, korzystnie wykładu nt. urządzeń automatyzacji produkcji.
Limit liczby studentów:
30
Cel przedmiotu:
Zapoznanie z metodami projektowania systemów automatyzacji i robotyzacji wybranych procesów produkcyjnych. Prezentacja wybranych konstrukcji urządzeń montażowych i konfekcjonujących
Treści kształcenia:
Urządzenia automatyzacji: manipulator, serwooperator, robot. Potrzeby i bariery automatyzacji. Podatność procesów na automatyzację. Projektowanie systemu automatyzacji. Schemat funkcjonalny. Cyklogram pracy urządzenia. Układy kinematyczne robotów manipulatorów, przestrzenie ruchów, rodzaje napędów i układów przeniesienia napędu. Modułowość konstrukcji. Typy chwytaków. Zasady doboru i projektowania urządzeń chwytających. Zasobniki, podajniki, dozatory pojedynczych produktów, produktów z krążka, proszków i płynów. Zadania układów sterowania. Struktury układów sterowania. Sensory. Wykonania elektroniczne, pneumatyczne, hydrauliczne. analiza pracy przetworników wybranych wielkości fizycznych. Systemy wizyjne. Przykłady zastosowań automatyzacji procesów produkcyjnych przemysłu elektromaszynowego, chemicznego, farmaceutycznego i spożywczego. Wykorzystanie robotów i manipulatorów w warunkach zagrażających
Metody oceny:
Egzamin i zaliczenie projektowania
Egzamin:
tak
Literatura:
1. Jezierski E.: Dynamika robotów, 2006 2. Gondek L.: Analiza dokładności geometrycznej manipulatorów robotów przemysłowych, 2006 3. Hejmo W.: Sterowanie robotami i manipulatorami przemysłowymi, 1997 4. Olszewski M: Manipulatory i roboty przemysłowe, 1992 5. Karty katalogowe producentów urządzeń 6. Materiały pomocnicze udostępniane przez wykładowcę
Witryna www przedmiotu:
brak
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka SUA_W01
Poznanie zasad pracy i konstruowania automatycznych systemów urządzeń montażowych i konfekcjonujących
Weryfikacja: Egzamin i zaliczenie zajęć laboratoryjnych
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W03, K_W04, K_W05, K_W08, K_W10
Powiązane charakterystyki obszarowe: P7U_W, I.P7S_WG.o, III.P7S_WG

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka SUA_U01
Potrafi zaproponować systemy automatyzacji produkcyjnych systemów montażowych i konfekcjonujących
Weryfikacja: Egzamin i zaliczenie zajęć laboratoryjnych
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U12, K_U16, K_U01, K_U02, K_U11
Powiązane charakterystyki obszarowe: III.P7S_UW.o, P7U_U, I.P7S_UW.o, I.P7S_UK, I.P7S_UO

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka SUA_S01
Rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji zawodowych
Weryfikacja: Egzamin i zaliczenie zajęć laboratoryjnych
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K01
Powiązane charakterystyki obszarowe: P7U_K, I.P7S_KK