- Nazwa przedmiotu:
- Aparatura przemysłowa-projekt
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. inż. / Krzysztof Urbaniec / profesor zwyczajny
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Mechanika i Budowa Maszyn
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- MS2A_11_P
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Projekt: liczba godzin według planu studiów - 15, zapoznanie ze wskazaną literaturą - 5, przygotowanie do zaliczenia - 10, razem - 30;
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,6
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt15h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- -
- Limit liczby studentów:
- Projekty: 10 - 15
- Cel przedmiotu:
- "Celem przedmiotu jest umożliwienie studentom zdobycia podstawowej wiedzy w zakresie wyboru formy konstrukcyjnej urządzenia, identyfikacji aparatu i jego przydatności do określonego procesu technologicznego, uzyskania świadomości zagrożeń powodowanych eksploatacją maszyn i aparatów oraz jej wpływu na srodowisko.
"
- Treści kształcenia:
- 1. Obliczenia naprężeń i grubości ścianki powłok obrotowych i elementów płaskich aparatów poddanych cisnieniu wewnętrznemu i zewnętrznemu przy uwzględnieniu innych obciażeń. 2. Uszczelnienia spoczynkowe aparatów i ruchowe maszyn, połaczenia kołnierzowo-śrubowe. 3 Zasady doboru wybranych konstrukcji maszyn i aparatów do procesów technologicznych
- Metody oceny:
- Obecność na zajęciach projektowych obowiązkowa. Zaliczenie w oparciu o ocenę wykonanego zadania projektowego. Wykonane zadanie należy przedstawić na zajęciach ustnie i przekazać w formie elektronicznej prowadzącemu.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Nizielski M., Urbaniec K. Aparatura przemysłowa. OW PW, Warszawa 2010. 2. Warych J. Aparatura chemiczna i procesowa. OW PW, Warszawa 2004. 3. Lewicki P.: Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. WNT, Warszawa, 2006.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- Program studiów, w tym nowe specjalności dostosowane do potrzeb rynku pracy, przygotowany w ramach zadania 7 projektu NERW PW
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W03_01
- Ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę w zakresie mechaniki niezbędną do zrozumienia zasad funkcjonowania aparatury przemysłowej
Weryfikacja: kolokwium lub referat
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
M2A_W03_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W12_01
- Zna typowe technologie związane z projektowaniem, wytwarzaniem i eksploatacją aparatury przemysłowwej
Weryfikacja: Kolokwium lub referat
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
M2A_W12_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U17_01
- Potrafi sformułować specyfikację projektową aparatu przemysłowego, z uwzględnieniem aspektów bezpieczeństwa, w tym wykorzystując wiedzę z zakresu dziedzin powiązanych z mechaniką i budową maszyn oraz wykorzystując zalecenia normalizacyjne i standaryzacyjne.
Weryfikacja: Kolokwium lub referat
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
M2A_U17_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K02_01
- Ma świadomość ważności i rozumie skutki prawne, ekonomiczne i społeczne działalności inżyniera-mechanika oraz wagę odpowiedzialności za podejmowane decyzje w zakresie projektowania i eksploatacji aparatury przemysłowej
Weryfikacja: Kolokwium lub referat
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
M2A_K02_01
Powiązane charakterystyki obszarowe: