Nazwa przedmiotu:
Aparatura przemysłowa-projekt
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. inż. / Krzysztof Urbaniec / profesor zwyczajny
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Mechanika i Budowa Maszyn
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
MN2A_11_P
Semestr nominalny:
3 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Projekt: liczba godzin według planu studiów - 10, zapoznanie ze wskazaną literaturą - 5, przygotowanie do zaliczenia - 10, razem - 25;
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,4
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt150h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
Projekty: 10 - 15
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studentów wiedzy w zakresie wyboru formy konstrukcyjnej urządzenia, identyfikacji aparatu i jego przydatności do określonego procesu technologicznego, uzyskania świadomości zagrożeń powodowanych eksploatacją maszyn i aparatów oraz jej wpływu na środowisko.
Treści kształcenia:
1. Obliczenia naprężeń i grubości ścianki powłok obrotowych i elementów płaskich aparatów poddanych cisnieniu wewnętrznemu i zewnętrznemu przy uwzględnieniu innych obciażeń. 2. Uszczelnienia spoczynkowe aparatów i ruchowe maszyn, połaczenia kołnierzowo-śrubowe. 3 Zasady doboru wybranych konstrukcji maszyn i aparatów do procesów technologicznych
Metody oceny:
Obecność na zajęciach projektowych obowiązkowa. Zaliczenie w oparciu o ocenę wykonanego zadania projektowego. Wykonane zadanie należy przedstawić na zajęciach ustnie i przekazać w formie elektronicznej prowadzącemu.
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Nizielski M., Urbaniec K.: Aparatura przemysłowa. OW PW, Warszawa 2010. 2. Warych J.: Aparatura chemiczna i procesowa. OW PW, Warszawa 2004 3. Lewicki P.: Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. WNT, Warszawa, 2006.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W03_01
Ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę w zakresie mechaniki niezbędną do zrozumienia zasad funkcjonowania aparatury przemysłowej
Weryfikacja: projekt
Powiązane charakterystyki kierunkowe: M2A_W03_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W12_01
Zna typowe technologie związane z projektowaniem, wytwarzaniem i eksploatacją aparatury przemysłowwej
Weryfikacja: projekt
Powiązane charakterystyki kierunkowe: M2A_W12_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U17_01
Potrafi sformułować specyfikację projektową aparatu przemysłowego, z uwzględnieniem aspektów bezpieczeństwa, w tym wykorzystując wiedzę z zakresu dziedzin powiązanych z mechaniką i budową maszyn oraz wykorzystując zalecenia normalizacyjne i standaryzacyjne.
Weryfikacja: projekt
Powiązane charakterystyki kierunkowe: M2A_U17_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K02_01
Ma świadomość ważności i rozumie skutki prawne, ekonomiczne i społeczne działalności inżyniera-mechanika oraz wagę odpowiedzialności za podejmowane decyzje w zakresie projektowania i eksploatacji aparatury przemysłowej
Weryfikacja: projekt
Powiązane charakterystyki kierunkowe: M2A_K02_01
Powiązane charakterystyki obszarowe: