- Nazwa przedmiotu:
- Analiza instrumentalna
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Iwona Wilińska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Technologia Chemiczna
- Grupa przedmiotów:
- Wspólne dla kierunku
- Kod przedmiotu:
- CN1A_11
- Semestr nominalny:
- 4 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Wykłady: liczba godzin według planu studów - 10, zapoznanie ze wskazaną literaturą - 10, przygotowanie do kolokwium - 5, razem - 25 h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Wykłady - 10 h, Razem - 10 h = 0,4 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład10h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Limit liczby studentów:
- Wykład min. 15
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studenta wiedzy w zakresie analizy instrumentalnej, zapoznanie z wybranymi metodami i technikami analizy instrumentalnej oraz ich zastosowaniami w analizie chemicznej.
- Treści kształcenia:
- Wiadomości wstępne dotyczące analizy instrumentalnej (definicja i zastosowanie analizy instrumentalnej, podział metod instrumentalnych, kryteria wyboru metody)
Metody spektralne i ich podział. Spektroskopia molekularna. Podstawy wybranych metod spektroskopowych - spektrofotmetrii w podczerwieni (IR) i spektrofotometrii UV-VIS. Przykładowe widma IR i UV-VIS oraz ich interpretacja. Analiza jakościowa i ilościowa. Miareczkowanie spektrofotometryczne.
Analiza rentgenowska. Powstawanie promieniowania rentgenowskiego w lampie rentgenowskiej. Dyfrakcja promieniowania rentgenowskiego. Metoda dyfrakcji proszkowej. Podstawowe elementy dyfraktometru rentgenowskiego. Przykładowe dyfraktogramy. Zastosowanie metody. Przykłady innych technik wykorzystujących promieniowanie rentgenowskie.
Definicja chromatografii i jej podział. Chromatografia gazowa. Chromatografia cieczowa. Główne części składowe chromatografów. Chromatografia jako metoda rozdziału oraz analizy ilościowej i jakościowej mieszanin. Przykładowe chromatogramy i ich interpretacja.
Metody termoanalityczne. Podstawy analizy termograwimetrycznej (TG, DTG) i różnicowej analizy termicznej (DTA). Zasada danej metody, aparatura, wyniki i ich interpretacja na wybranych przykładach, przykłady zastosowań.
Przykłady innych metod analizy instrumentalnej.
- Metody oceny:
- Uzyskanie oceny pozytywnej z kolokwium pisemnego.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Szczepaniak W., Metody instrumentalne w analizie chemicznej, PWN, Warszawa, 2011
2. Praca zbiorowa pod redakcją Zielińskiego W. i Rajcy A., Metody spektroskopowe i ich zastosowanie do identyfikacji związków organicznych, WNT, Warszawa, 2000
3. Cygański A., Metody spektroskopowe w chemii analitycznej, WNT, Warszawa, 2012
4. Witkiewicz Z., Hetper J., Chromatografia gazowa, WNT, Warszawa, 2009
5. Jarosz M., Malinowska E., Pracownia chemiczna. Analiza instrumentalna, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 1994
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W04
- Ma ogólną wiedzę teoretyczną dotyczącą podstaw fizykochemicznych wybranych metod instrumentalnych oraz możliwości zastosowań tych metod.
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
C1A_W04
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_WG.o
- Charakterystyka W05
- Ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia i opisu działania wybranych aparatów stosowanych w analizie instrumentalnej.
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
C1A_W05
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_WG.o
- Charakterystyka W15
- Zna podstawowe metody analizy instrumentalnej służące do analizy ilościowej i jakościowej substancji i produktów reakcji.
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
C1A_W15
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_WG.o