- Nazwa przedmiotu:
- Organizacja produkcji i zarządzanie jakością - projekt
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. / Cezary Wiśniewski / adiunkt
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Mechanika i Budowa Maszyn
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- MS1A_22_P
- Semestr nominalny:
- 5 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Projekty: liczba godzin według planu studiów - 15, przygotowanie do zajęć - 5, zapoznanie ze wskazaną literaturą - 5, opracowanie wyników - 5, napisanie sprawozdania - 10, sporządzenie dokumentacji rysunkowej - 5, Razem - 60
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1,2
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 2
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt30h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- -
- Limit liczby studentów:
- Projekt: 10 - 15
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studentów elementarnej wiedzy i umiejętności związanych z planowaniem, projektowaniem i analizą przedsięwzięć (w tym produkcyjnych) oraz stosowaniem metod statystycznego sterowania i kontroli jakości procesów wytwórczych.
- Treści kształcenia:
- P1 - Analiza układów organizacyjnych procesów wytwórczych; P2 - Optymalizacja w problemach logistycznych przedsiębiorstwa. / Optymalizacja programu produkcyjnego.; P3 - Planowanie przedsięwzięcia. P4 - Podstawy sterowania procesami (SPC) – sporządzanie, analiza i interpretacja kart kontrolnych.; P5 - Wskaźniki zdolności procesu i ich interpretacja, ocena jakości i wadliwości produkcji.
- Metody oceny:
- "Warunkiem zaliczenia części przedmiotu (tematy P1, P2 i P3) jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich przewidzianych w planie zadań projektowych. Ocena za zadanie projektowe wystawiana jest na podstawie projektu wykonanego indywidualnie i samodzielnie przez każdego studenta oraz oceny z odpowiedzi ustnej na pytania kontrolne związane z tematem projektu. W przypadku ćwiczeń projektowych, których tematy są realizowane na kilku kolejnych zajęciach, student zobowiązany jest oddać projekt po zakończeniu ostatnich zajęć z danego tematu, w terminie wskazanym przez prowadzącego. Projekty powinny być wykonane samodzielnie przez studenta, zgodnie z wytycznymi podanymi przez prowadzącego zajęcia, a w szczególności napisane lub wydrukowane w sposób czytelny. Ocenie podlegają następujące elementy zadania projektowego: poprawność merytoryczna i kompletność obliczeń, poprawność i czytelność dokumentacji rysunkowej, umiejętność opisu, analizy i wyciągania wniosków. W przypadku oceny negatywnej zadania projektowego, prowadzący ustala ze studentem zakres poprawek i dodatkowy termin jego oddania. Dodatkowe zaliczenia zadań projektowych mogą odbywać się w ramach godzin konsultacyjnych wyznaczonych przez prowadzącego.
Warunkiem zaliczenia części przedmiotu obejmującej tematy P4 i P5 jest uzyskanie pozytywnej oceny z rozwiązania indywidualnie przydzielonego zadania problemowego (rozwiązanie w formie sprawozdania) oraz odpowiedzi ustnej na pytania związane z zadaniem. Zadanie związane jest z oceną jakości procesu produkcyjnego i produktu, a zaliczenie obejmuje sprawdzenie wiedzy i umiejętności (w tym obejmujących zastosowanie narzędzi informatycznych oraz metod analitycznych i statystycznych) z zakresu problematyki zadań rozwiązywanych na zajęciach projektowych oraz wiedzy nabytej samodzielnie przez studenta ze wskazanej przez prowadzącego literatury i innych źródeł. Zaliczenie z części projektowej obejmującej tematy P4 i P5 powinno odbyć się nie później niż na ostatnich zajęciach w semestrze. Przy ocenie uwzględniana jest kompletność i poprawność merytoryczna rozwiązania poszczególnych części zadania oraz poprawność odpowiedzi ustnej na pytania sprawdzające poziom wiedzy i zrozumienie przez studenta zagadnień z zakresu oceny jakości produkcji.
Ogólne zasady organizacji zaliczenia i zasady zaliczenia poprawkowego podawane są na początku zajęć dydaktycznych, natomiast szczegółowe zasady oceny zadania problemowego (sprawozdania) podawane są wraz z przekazywaniem studentom indywidualnych treści zadań zaliczeniowych. Przy ocenie tej części projektowej uwzględniane jest również przygotowanie studenta do zajęć i jego aktywność na zajęciach. Ocena końcowa z ćwiczeń projektowych jest średnią ważoną ocen za projekty obejmujące tematy P1, P2 i P3 z wagami w=0,15 oraz oceny z zaliczenia rozwiązania zadania obejmującego tematy P4 i P5 z wagą w=0,55, z uwzględnieniem terminowości oddawania projektów.
Przy ocenach końcowych brane jest pod uwagę przygotowanie oraz aktywność studentów podczas zajęć projektowych, a także systematyczność oddawania projektów (możliwość podwyższenia lub obniżenia oceny końcowej o 0,5). W sprawach nieuregulowanych w regulaminie przedmiotu, zastosowanie znajdują odpowiednie przepisy Regulaminu Studiów w Politechnice Warszawskiej.
"
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- "1. Bagiński J. (red): Zarządzanie jakością, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2004
2. Bałuk J., Lenard W.: Organizacja procesów produkcyjnych - materiały pomocnicze do ćwiczeń, Wydawnictwa PW, Warszawa 1991
3. Durlik I.: Inżynieria zarządzania. Strategia i projektowanie systemów produkcyjnych. Strategie wytwarzania, projektowanie procesów i systemów produkcyjnych, Agencja Wydawnicza PLACET, Warszawa 1996
4. Dwiliński L.: Zarządzanie jakością i niezawodnością wyrobów, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2000
5. Dwiliński L.: Zarządzanie produkcją, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2002
6. Greber T.: Statystyczne sterowanie procesami - doskonalenie jakości z pakietem Statistica, Statsoft, Kraków 2000
7. Lenard W., Bałuk J., Gąsiorkiewicz L: Organizacja i zarządzanie - ćwiczenia, Wydawnictwa Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1979
8. Montgomery D. C.: Introduction to Statistical Quality Control, John Wiley & Sons, Inc., New York 2005
9. Muhlemann A.P., Oakland J.S., Lockyer K.G.: Zarządzanie. Produkcja i usługi, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1995
10. Sałaciński T.: SPC statystyczne sterowanie procesami produkcji, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 2009
11. Vollmuth H. J.: Controlling. Analizy operacyjne. Analizy strategiczne, Agencja Wydawnicza PLACET, Warszawa 1997"
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- Program studiów, w tym nowe specjalności dostosowane do potrzeb rynku pracy, przygotowany w ramach zadania 7 projektu NERW PW
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W08_01
- Potrafi wytłumaczyć wpływ sposobu zarządzania działalnością podstawową oraz organizacji działalności wytwórczej na efektywność i koszty produkcji.
Weryfikacja: Zadanie projektowe (P1)
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
M1A_W08_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W09_01
- Potrafi wymienić oraz scharakteryzować cele i metody zarządzania i sterowania jakością. Zna wybrane metody i narzędzia analityczne wykorzystywane w zarzadzaniu przedsiębiorstwem i sterowaniu jakością.
Weryfikacja: Zadanie (P4,P5)
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
M1A_W09_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U07_01
- Posługuje się oprogramowaniem komputerowym do wspomagania planowania przedsięwzięć produkcyjnych i kalkulacji związanych z organizacją produkcji. Wykorzystuje w sposób praktyczny oprogramowanie komputerowe do zestawiania, analizy i prezentacji wyników analiz danych z badań jakości produkcji.
Weryfikacja: Zadanie projektowe (P1 - P3); Zadanie (P4, P5)
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
M1A_U07_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U09_01
- Potrafi wykorzystać wybrane metody analityczne w problemach organizacyjnych przedsiębiorstwa. Umie wyciągać wnioski na podstawie wyników analiz danych statystycznych lub eksperymentalnych.
Weryfikacja: "Zadanie (P4, P5); Zadanie projektowe (P1,P2)
"
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
M1A_U09_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U09_02
- Stosuje wybrane metody statystyczne do analizy danych o jakości produkcji i jakości funkcjonowania systemów wytwórczych.
Weryfikacja: "Zadanie (P4, P5)
"
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
M1A_U09_02
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U10_01
- Przy planowaniu przedsięwzięcia stosuje podejście systemowe. Potrafi poprawnie uwzględnić w projekcie przedsięwzięcia współzależność zadań i relacje między nimi.
Weryfikacja: Zadanie projektowe (P3)
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
M1A_U10_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U12_01
- Potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej działań produkcyjnych w aspekcie ich optymalizacji.
Weryfikacja: "Zadanie projektowe (P2)
"
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
M1A_U12_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U16_01
- Potrafi opracować i analizować (w wyznaczonym zakresie) projekty związane z organizacją procesów (np. wytwórczych) oraz opracować plan przedsięwzięcia wykorzystując odpowiednie metody analityczne i narzędzia informatyczne.
Weryfikacja: "Zadanie projektowe (P1 - P3)
"
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
M1A_U16_01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K02_01
- Ma świadomość wagi stosowanych w praktyce metod organizacji pracy i systemów produkcyjnych, metod zarządzania jakością oraz odpowiedzialności kadry kierowniczej zarządzającej przedsiębiorstwem za pozycję rynkową przedsiębiorstwa i sprawność realizacji zadań produkcyjnych przez zespoły pracownicze. Rozumie rolę kadry inżynierskiej w przedsiębiorstwie jako grupy inicjującej działania projakościowe i innowacyjne.
Weryfikacja: Wypowiedź ustna (obrona) - Zadanie (P4, P5)
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
M1A_K02_01
Powiązane charakterystyki obszarowe: