- Nazwa przedmiotu:
- Ergonomia i bezpieczeństwo pracy
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab. n. med. Leszek Kryst
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Elektronika i Telekomunikacja
- Grupa przedmiotów:
- Przedmioty ekonomiczno-społeczne
- Kod przedmiotu:
- EBPZ
- Semestr nominalny:
- 4 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- - 70 godz. - praca z multimedialnym materiałem w którego skład wchodzą: informacje tekstowe z 7 modułów: 1. Ergonomia, 2. Prawna ochrona pracy, 3. Czynniki antropometryczne i biomechaniczne, 4. Czynniki fizjologiczne, 5. Czynniki psychologiczne i społeczne, 6. Zagrożenia czynnikami niebezpiecznymi i szkodliwymi w środowisku pracy, 7. Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy. W skład modułów wchodzą także prezentacje komputerowe oraz testy sprawdzające wiedzę z opanowanego materiału.
- 4 godz. - udział w zajęciach stacjonarnych,
- 2 godz. - egzamin
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia15h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- -
- Cel przedmiotu:
- - Celem przedmiotu jest wyposażenie studentów w interdyscyplinarną wiedzę dotyczącą uwarunkowań funkcjonowania człowieka w środowisku pracy, rozpoznawania, oceniania i kontrolowania występujących zagrożeń w środowisku pracy, doradzania w projektowaniu i wyposażaniu stanowisk pracy, zarządzania bezpieczeństwem pracy, ograniczania negatywnych skutków dla człowieka i środowiska naturalnego związanych z procesami pracy.
- Treści kształcenia:
- Na przedmiot składają się następujące zagadnienia:
1. Ergonomia.
2. Prawna ochrona pracy.
3. Czynniki antropometryczne i biomechaniczne.
4. Czynniki fizjologiczne.
5. Czynniki psychologiczne i społeczne.
6. Zagrożenia czynnikami niebezpiecznymi i szkodliwymi w środowisku pracy.
7. Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy.
- Metody oceny:
- Na zakończenie przedmiotu egzamin pisemny w formie testu.
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- - "Nauka o pracy - bezpieczeństwo, higiena i ergonomia" http://www.nauka.gov.pl/pakiet-edukacyjny-dla-uczelni-nauka-o-pracy/
- "Bezpieczeństwo i higiena pracy" - redaktor naukowy: prof. dr hab. med. Danuta Koradecka, CIOP-PIB, Warszawa 2008
- Witryna www przedmiotu:
- https://inz.okno.pw.edu.pl/
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka ERG_W01
- - zna regulacje prawne związane z bezpieczeństwem i higieną pracy,
- zna ogólną charakterystykę zagrożeń w środowisku pracy i wie jak je minimalizować,
- posiada wiedzę na temat zasad ergonomicznego projektowania środowiska pracy z uwzględnieniem psychofizjologicznych możliwości człowieka.
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W08
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_WK
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka ERG_U01
- - potrafi sformułować główne zadania w zakresie bhp dla zakładu pracy i ocenić jak są realizowane,
- potrafi rozwiązywać proste zadania związane z ergonomicznym kształtowaniem środowiska pracy,
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U05, K_U11
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_UU, I.P6S_UO, III.P6S_UW.2.o
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka ERG_K01
- - ma świadomość znaczenia bezpiecznych, higienicznych i ergonomicznych warunków pracy dla jakości i efektywności pracy człowieka,
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_KO