Nazwa przedmiotu:
Automatyzacja wytwarzania
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Robert Dzierżanowski
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Mechanika i Budowa Maszyn
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
MN1A_26-2
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2019/2020
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Wykłady: liczba godzin według planu studiów - 10, zapoznanie ze wskazaną literaturą - 10, przygotowanie do zaliczenia - 10, Razem - 30
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,4
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład150h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
Wykład: min. 15
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów problematyką automatyzacji systemów wytwarzania .
Treści kształcenia:
"W1 - Wprowadzenie do automatyzacji wytwarzania W2 - Podstawy budowy elastycznych systemów wytwarzania W3 - Komponenty automatyzacji obrabiarek i systemów obróbkowych W4 - Sterowanie obrabiarek W5 - Przepływ przedmiotów obrabianych i narzędzi W6 - Diagnostyka i nadzorowanie systemów obróbkowych W7 - Komputerowa integracja wytwarzania"
Metody oceny:
Warunkiem zaliczemnia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium.
Egzamin:
nie
Literatura:
"1. Jerzy Honczarenko ""Elastyczna automatyzacja wytwarzania"", WNT Warszawa 2000 2. Mieczysław Feld ""Projektowanie i automatyzacja procesów technologicznych części maszyn"", WNT Warszawa 1994 3. Edward Chlebus ""Techniki komputerowe CAx w inżynierii produkcji"", WNT Warszawa 2000 "
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W02_01
Ma podstawową wiedzę z zakresu automatyzacji systemów wytwarzania.
Weryfikacja: -
Powiązane charakterystyki kierunkowe: M1A_W02_01
Powiązane charakterystyki obszarowe: