- Nazwa przedmiotu:
- Systemy zapewniania jakości
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. inż.. Małgorzata Jaworska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 7 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Obliczenie punktów ECTS dla przedmiotu / modułu
1. godziny kontaktowe 45h, w tym:
a) obecność na wykładach – 15h,
b) konsultacje dotyczące rozwiązywania problemów projektowych – 30h,
2. samodzielne rozwiązywanie zagadnień projektowych – 20h,
3. przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie – 20h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1. wykład – 15h,
2. projekt – 30h
Razem: 15h + 30h = 45h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1. projekt – 30h,
2. samodzielne rozwiązywanie zagadnień projektowych – 20h
Razem: 30h + 20h = 50h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt30h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Po ukończeniu kursu student powinien:
• mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat systemów zapewniania jakości wg. ISO 9001, dokumentacji systemu oraz obowiązkowych procedur postępowania,
• zna zasady zapewniania jakości w laboratorium badawczym wg EN ISO/IEC 17025,
• posiada umiejętność tworzenia dokumentów systemowych (procedur),
• posiada wiedzę na temat walidacji metod badawczych, nadzoru nad wyposażeniem, zachowania spójności pomiarowej oraz umiejętność szacowania niepewności wyników.
- Treści kształcenia:
- Celem wykładu jest omówienie podstawowych zasad zapewniania jakości w produkcji i pomiarach zgodnie z normami ISO 9001:2000 i EN 17025:2005. Wykład rozpoczyna się od przedstawienia podstawowych funkcji zarządzania i miejsca zarządzania jakością w funkcjonowaniu organizacji. Następnie omawiane są zasady zarządzania jakością wg. ISO 9001:200, dokumentacja systemu i obowiązkowe procedury. Przedstawiane są metody ciągłego doskonalenia systemu zapewniania jakości (zgodnie z ISO 9004:2000). Szczegółowo omawiane jest systemem zapewniania jakości badań w laboratorium pomiarowych zgodnie z normą PN/EN ISO/IEC 17025, nadzór nad wyposażeniem badawczym i pomia-rowym, odczynnikami, wzorcami oraz materiałami pomocniczymi, metody kontroli jakości badań, kontrola statystyczna wyników.
Zwięźle przedstawiane są systemy zarządzania środowiskiem wg norm z serii PN ISO 14000.
Wykład kończy się omówieniem systemów certyfikacji i akredytacji w Polsce i Unii Europejskiej, procedury uzyskiwania akredytacji i certyfikacji, utrzymywanie systemów jakości
- Metody oceny:
- egzamin pisemny
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- brak
- Witryna www przedmiotu:
- ch.pw.edu.pl
- Uwagi:
- brak
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W01
- Posiada podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Weryfikacja: egzamin wykonanie i zaliczenie projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W19
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W02
- Posiada podstawową wiedzę z zakresu ekonomii, nauk prawnych, humanistycznych i społecznych związaną z pozatechnicznymi aspektami wykonywanej pracy
Weryfikacja: egzamin wykonanie i zaliczenie projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W17
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U01
- Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł; potrafi interpretować uzyskane informacje, oraz oceniać ich rzetelność i wyciągać z nich wnioski, formułować i uzasadniać opinie
Weryfikacja: egzamin wykonanie i zaliczenie projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K01
- Potrafi pracować w zespole, pełnić w nim różne funkcje (w tym kierownicze) i ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związane z pracą zespołową
Weryfikacja: wykonanie i zaliczenie projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K05
Powiązane charakterystyki obszarowe: