- Nazwa przedmiotu:
- Biochemia - laboratorium
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Monika Wielechowska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 4 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 4
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 75 h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1. obecność na zajęciach laboratoryjnych – 75h.
Razem: 75h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1. obecność na zajęciach laboratoryjnych – 75h;
2. przygotowanie do zajęć laboratoryjnych – 30h;
Razem: 90h + 30h = 120h, co odpowiada 3 punktom ECTS.
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład0h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium75h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Chemia organiczna
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Celem laboratorium jest zapoznanie studentów z podstawowymi technikami stosowanymi w badaniach biochemicznych (chromatografia, elektroforeza, spektroforometria):
1. Skład i struktura białek i enzymy - podstawowe pojęcia, reakcje aminokwasów i białek; określanie masy cząsteczkowej; techniki oczyszczania; wyznaczanie parametrów kinetycznych i specyficzności substratowej enzymów
2. Skład i budowa DNA, RNA i przepływ informacji genetycznej – izolacja i oczyszczanie DNA, enzymy restrykcyjne
3. Budowa i właściwości cukrów – oznaczanie cukrów w materiałach biologicznych
4. Budowa i właściwości lipidów – charakterystyka i oznaczanie lipidów w materiale biologicznym
5. Obliczenia biochemiczne
- Treści kształcenia:
- Plan przedmiotu:
1. Ćwiczenie 1 – Budowa i właściwości aminokwasów i białek
2. Ćwiczenie 2 – Elektroforeza
3. Ćwiczenie 3 – Ilościowe oznaczanie białka metodą Lowery’ego
4. Ćwiczenie 4 – Kinetyka reakcji enzymatycznych
5. Ćwiczenie 5 – Specyficzność substratowe enzymów trawiennych
6. Ćwiczenie 6 – Oksydoreduktazy
7. Ćwiczenie 7 – Budowa i właściwości cukrów
8. Ćwiczenie 8 – Oznaczanie cukrów redukujących w produktach spożywczych
9. Ćwiczenie 9 – Właściwości biochemiczne kwasów nukleinowych
10. Ćwiczenie 10 – Enzymy restrykcyjne i wektory
11. Ćwiczenie 11 - Budowa i właściwości lipidów
12. Ćwiczenie 12 – Oznaczanie lipidów prenylowych w materiale roślinnym
- Metody oceny:
- opracowanie pisemne wyników, kolokwia sprawdzające
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Literatura podstawowa:
1. Hames B. D., Hooper N. M., Krótkie wykłady: Biochemia; Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.
2. Stryer L. Biochemia; Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011.
3. Tuner P. C., McLennan A. G., Bates A. D., White M. R. H. Krótkie wykłady: Biologia molekularna; Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.
4. Winter P. C., Hickley G.I., Fletcher H. L. Krótkie wykłady: Genetyka; Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2013.
5. Kłyszejko - Stefanowicz L. Ćwiczenia z biochemii; Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.
Literatura uzupełniająca:
Materiały przygotowane przez prowadzących
- Witryna www przedmiotu:
- brak
- Uwagi:
- brak
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W01
- Ma podstawową wiedzę z zakresu biochemii.
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W06, K_W09, K_W13, K_W16
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W02
- Zna zastosowanie podstawowych biochemicznych technik badawczych
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W03, K_W07, K_W13
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U01
- Potrafi, nadzorowany przez opiekuna, zastosować techniki laboratoryjne wykorzystywane w badaniach biochemicznych, takie jak np. chromatografia, elektroforeza, oznaczanie stężenia białka, cukru, oznaczanie parametrów kinetycznych enzymu, itp.
Weryfikacja: Kolokwium; sprawozdanie
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U03 , K_U05, K_U17
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U02
- Potrafi rozwiązywać zadania polegające na przeliczaniu stężeń i ilości reagentów wykorzystując proste metody obliczeniowe
Weryfikacja: Kolokwium; sprawozdanie
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U11
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K01
- Potrafi samodzielnie przyswoić wymagany zasób wiedzy
Weryfikacja: Kolokwium; sprawozdanie
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K01, K_K02, K_K06
Powiązane charakterystyki obszarowe: