Nazwa przedmiotu:
Projektowanie procesów biotechnologicznych
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Paweł Ruśkowski
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
6 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
-
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
-
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
-
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt45h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
-
Treści kształcenia:
Podstawy i zasady projektowania procesów biotechnologicznych, metody projektowania i opracowania elementów dokumentacji projektowej przemysłowych procesów biotechnologicznych. Pojęcia podstawowe, etapy działalności inwestycyjnej akty prawne, struktury i elementy procesów przetwórczych, projektowanie procesów przetwórczych i zakładów przemysłowych, biochemiczna i biotechnologiczna koncepcja procesu, elementy inżynierii systemów, organizacja projektowania, projektowanie procesu biotechnolog-ggicznego, projekt procesowy – zakres, struktura, forma, projekt techniczny – zakres, podział branżowy, struktura i forma dokume-ntacji technicznej, wykonawczej i eksploatacyjnej. Ćwiczenia projektowe w zakresie projektu procesowego.
Metody oceny:
zaliczenie
Egzamin:
nie
Literatura:
1. H J. Rehm, G.Reed (eds), Biotechnology. VCH, Weinheim 1985. 2. S. Aiba, A.E. Humphrey, N.F. Millis, Inżynieria biochemiczna, WNT. 3. K.W. Szewczyk, Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza PW. 4. K.W. Szewczyk, Bilansowanie i kinetyka procesów biochemicznych, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa 1993. 5. P. Praeve, U. Faust, W. Sittig, D.A. Sukatsch, Fundamentals of Biotechnology, VCH, Weinheim 1987. 6. S. Bretsznajder, W. Kawecki, J. Leyko, R. Marcinkowski, Podstawy ogólne technologii chemicznej, WNT, Warszawa 1973. 7. U.E. Vierstur, A.M. Kuzniecow, W.W. Sawienkow, Bioreaktory. Zasady obliczeń i doboru, WNT, Warszawa 1990. 8. W.W. Kafarow, A.J. Winarow, L.S. Gordiejew, Modelowania reaktorów biochemicznych, WNT, Warszawa 1983. 9. B. Atkinson, F. Mavituma, Biochemical Engineering and Biotechnology Handbook, Mcmillan, Londyn 1983. 10. J.F. Bailey, D.F. Ollis, Biochemical Engineering Fundamentals, McGraw Hill, Nowy York 1977. 11. A. Chmiel, Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, PWN, Warszawa 1991. 12. D.I.C. Wang, C.L. Cooney, A.L. Demani, P. Dunnill, A.E. Humphrey, M.D. Lilly, Fermentation and Enzyme Technology, J. Willey, Nowy York 1979.
Witryna www przedmiotu:
www.ch.pw.edu.pl
Uwagi:
brak

Efekty uczenia się