Nazwa przedmiotu:
Technologia organiczna
Koordynator przedmiotu:
dr hab. inż. Marek Marczewski, prof. PW
Status przedmiotu:
Fakultatywny dowolnego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
5 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 45h, w tym: a) obecność na wykładach – 30h b) obecność na ćwiczeniach – 15h 2. zapoznanie się ze wskazaną literaturą – 10h 3. przygotowanie i wygłoszenie prezentacji – 10h 3. przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie – 15h Razem nakład pracy studenta: 45h + 15h + 20h + 10h + 15h = 105h, co odpowiada 3 punktom ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na wykładach – 30h, 2. obecność na ćwiczeniach – 15h Razem: 30h + 15h = 45h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat podstawowych źródeł surowców przemysłu chemicznego, technologii ich przetwarzania w kierunku paliw oraz w najważniejsze gotowe produkty i półprodukty przydatne do dalszych syntez chemicznych, • na podstawie dostępnych danych określić rodzaj reakcji chemicznej będącej podstawą wybranego procesu technologicznego oraz analizować możliwości jej realizacji (warunki procesu, dobór reaktora), • na podstawie dostępnych źródeł literaturowych i inernetowych zapoznać się samodzielnie z wybranym procesem technologicznym, • przygotować i wygłosić prezentację dla uczestników zajęć, której uzupełnieniem będzie krótka dyskusja z udziałem studentów i prowadzącego.
Treści kształcenia:
Celem wykładu jest przedstawienie podstawowych źródeł surowców przemysłu chemicznego (rozmieszczenie, dostępność, prognozowane zasoby); przedstawienie najważniejszych procesów przetwarzających ropę naftową, gaz ziemny oraz węgiel w półprodukty wykorzystywane dalej w przemysłach petrochemicznym i chemicznym; zapoznanie studentów z procesami wytwarzającymi najważniejsze produkty: paliwa, monomery, wybrane związki chemiczne. Celem ćwiczeń jest zapoznanie studentów z metodami analizy danych fizykochemicznych istotnych dla oceny możliwości realizacji przemysłowej wybranych reakcji chemicznych. Na podstawie przeprowadzonych analiz studenci określają warunki (ciśnienie, temperatura, stosunki reagentów, zawroty strumieni, czas reakcji, rodzaj katalizatora) wybranych procesów technologii chemicznej.
Metody oceny:
kolokwium końcowe
Egzamin:
tak
Literatura:
brak
Witryna www przedmiotu:
brak
Uwagi:
brak

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
zna najważniejsze surowce przemysłu chemicznego oraz procesy służące do ich wstępnego przetwarzania a także najważniejsze procesy technologiczne otrzymywania i przetwarzania olefin i związków aromatycznych
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W08, K_W03
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
potrafi zdefiniować reakcje będące podstawą procesu technologicznego oraz określić warunki w jakich należy je prowadzić
Weryfikacja: kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U13
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U02
posiada umiejętność korzystania ze źródeł literaturowych oraz zasobów internetowych dotyczących rozwiązywanego zadania
Weryfikacja: prezentacja
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U03
potrafi przygotować i przedstawić ustną prezentację z zakresu studiowanego zagadnienia
Weryfikacja: prezentacja
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U06
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
potrafi pracować samodzielnie studiując wybrane zagadnienie oraz wyselekcjonować najważniejsze fakty w celu ich zaprezentowania
Weryfikacja: prezentacja
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K01, K_K02, K_K06
Powiązane charakterystyki obszarowe: