- Nazwa przedmiotu:
- Podstawy kosmetologii
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Jacek Arct
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny ograniczonego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Obieralne
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 5 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1. godziny kontaktowe 30h, w tym:
a)` obecność na wykładach –30h,
2. zapoznanie się ze wskazaną literaturą – 10h
4. przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie – 25h
Razem nakład pracy studenta: 30h + 10h + 25h = 65, co odpowiada 2 punktom ECTS.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1. obecność na wykładach – 30h,
Razem: 30h, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Po ukończeniu kursu student powinien:
• znać obowiązujące przepisy prawne umożliwiające wprowadzenie do obrotu produktów kosmetycznych
• mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat budowy i funkcji skóry
• znać podstawowe formy fizykochemiczne produktów kosmetycznych
• posiadać ogólną wiedzę o substancjach stosowanych w kosmetykach i metodach badań wyrobów kosmetycznych
- Treści kształcenia:
- Celem wykładu jest wprowadzenie słuchaczy w problemy produkcji kosmetycznej, zasad recepturowania w zakresie doboru surowców podstawowych i substancji czynnych, metod wytwarzania oraz oceny bezpieczeństwa stosowania i metod ewaluacji i oceny sensorycznej wyrobów.
Biologia skóry i działanie kosmetyków. Problemy bezpieczeństwa stosowania, regulacje prawne. Segmentacja kosmetyków. Kosmetyki do pielęgnacji skóry: nawilżające i ochronne. Mechanizmy nawilżania, substancje czynne, metody oceny. Fotostarzenie się skóry, działanie promieniowania UV, reakcje rodnikowe w naskórku i skórze własciwej. Filtry słoneczne i substancje przeciwrodnikowe. Ochrona codzienna i plażowa, metody oceny działania. Substancje czynne w kosmetyce pielęgnacyjnej, metody wprowadzania, warunki stabilności. Biodostępność substancji czynnych. Kosmetyki do cer problemowych. Kosmetyki do higieny ciała. Mycie, mechanizmy, działania spc na skóre, metody minimalizowania podrażnień. Dezodoranty i antyperspiranty. Kosmetyki do higieny i pielęgnacji włosów. Substantywność. Metody oceny. Kosmetyki do pielęgnacji jamy ustnej, problem profilaktyki próchnicy. Kosmetyki upiększające. Produkty do układania fryzury i zmieniające kształt włosa. Farby do włosów. Wyroby perfumeryjne. Problemy recepturowania i produkcji wyrobów kosmetycznych. Czystość mikrobiologiczna wyrobów, konserwanty. Organizacja produkcji i R&D. Odpady i ścieki w produkcji kosmetyków.
- Metody oceny:
- egzamin
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- brak
- Witryna www przedmiotu:
- www.ch.pw.edu.pl
- Uwagi:
- brak
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W01
- Posiada ugruntowaną wiedzę ogólną z podstawowych działów chemii obejmującą chemię nieorganiczną, organiczną i fizyczną
Weryfikacja: zaliczenie
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W03
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W02
- Posiada poszerzoną wiedzę z zakresu biologii komórki
Weryfikacja: zaliczenie
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W03
- Posiada poszerzoną wiedzę z zakresu biologii komórki Posiada podstawową wiedzę z zakresu mikrobiologii ogólnej
Weryfikacja: zaliczenie
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W12
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W04
- Posiada podstawową wiedzę z zakresu kultur komórkowych i tkankowych roślin i zwierząt
Weryfikacja: zaliczenie
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W14
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W05
- Posiada podstawową wiedzę z zakresu biologii molekularnej
Weryfikacja: zaliczenie
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W17
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U01
- Posługuje się poprawnie terminologią i nomenklaturą stosowaną w chemii, biologii, biochemii, enzymologii
Weryfikacja: zaliczenie
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U03
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka U02
- Potrafi scharakteryzować różne stany materii wykorzystując teorie używane do ich opisu
Weryfikacja: zaliczenie
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U14
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K01
- Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się - podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych, potrafi określić kierunki dalszego uczenia się i realizować proces samokształcenia
Weryfikacja: zaliczenie
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K01
Powiązane charakterystyki obszarowe: