- Nazwa przedmiotu:
- Polimery naturalne
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab.inz Ewa Zygadło-Monikowska, prof. PW
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny dowolnego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Technologia Chemiczna - profil praktyczny
- Grupa przedmiotów:
- Obieralne
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 5 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1. godziny kontaktowe 15h, w tym: a) obecność na wykładach – 15h,
2. zapoznanie się ze wskazaną literaturą – 5h,
3. przygotowanie do zaliczenia i obecność na zaliczeniu – 10h.
Razem nakład pracy studenta: 15h + 5h + 10h = 30h, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1. obecność na wykładach – 15h, razem: 15h, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- -
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- -
- Limit liczby studentów:
- -
- Cel przedmiotu:
- Ogólna charakterystyka polimerów i metod polimeryzacji oraz wybrane zagadnienia dotyczące polimerów występujących w przyrodzie oraz ich analogów otrzymywanych syntetycznie. Podstawowe rodzaje polimerów naturalnych i ich odmiany. Najważniejsze technologie wykorzystujące takie polimery - chemiczna modyfikacja.
- Treści kształcenia:
- 1. POLIMERY I METODY POLIMERYZACJI
2. WYBRANE POLIMERY NATURALNE
2.1 Peptydy i białka
2.1.1 Aminokwasy występujące w białkach
2.1.2 Wiązanie peptydowe – budowa i wynikające z niej właściwości
2.1.3 Sekwencje aminokwasów w białkach
2.1.4 Struktury drugorzędowe – struktura helikalna i fałdowa łańcucha polipeptydowego
2.1.5 Trzecio- i czwartorzędowa budowa białek – białka fibrylarne i globularne
2.1.6 Przemiany potranslacyjne reszt aminokwasowych
2.1.7 Funkcje białek w żywych organizmach
2.2 Kwasy nukleinowe
2.2.1 DNA – nośnik informacji genetycznej
2.2.2 Struktura chemiczna kwasu deoksyrybonukleinowego
- nukleozydy i nukleotydy
- wiązanie fosfodiestrowe
- wiązanie glikozydowi
2.2.3 Podstawowe formy helikalne DNA (helisa B, A i Z)
2.2.4 Struktura chromatyny
2.2.5 Replikacja DNA
2.2.6 Budowa chemiczna oraz funkcje RNA
2.2.7 Drugo i trzeciorzędowa struktura kwasów RNA
2.2.8 Przebieg transkrypcji
2.2.9 Translacja
2.3 Polisacharydy
2.3.1 Budowa chemiczna, właściwości oraz kierunki zastosowań celulozy
2.3.2 Właściwości i techniczne wykorzystanie skrobi
2.3.3 Chityna i chitozan
2.3.4 Ligniny jako cenny potencjalny surowiec chemiczny
2.4 Sposób pozyskiwania i zastosowanie kauczuku naturalnego i gutaperki
2.5 Modyfikowane oleje roślinne i ich zastosowanie w syntezie polimerów
- Metody oceny:
- zaliczenie
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Z. Florjańczyk, S. Penczek (red.) „Chemia polimerów”, Oficyna Wydawnicza PW Warszawa, 1997.
2. J. Kączkowski; Podstawy biochemii; WNT; Warszawa 1997
3. L. Stryer, J.L. Tymoczko, J.M. Berg; Biochemia; PWN, Warszawa 2005
- Witryna www przedmiotu:
- ch.pw.edu.pl
- Uwagi:
Efekty uczenia się