- Nazwa przedmiotu:
- Podstawowe surowce kosmetyczne
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Joanna Główczyk-Zubek
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny dowolnego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Obieralne
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 1. godziny kontaktowe 15h, w tym:
a) obecność na wykładach – 15h,
2. przygotowanie do zaliczenia i obecność na zaliczeniu – 20h
Razem nakład pracy studenta: 15h + 20h = 35h, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1. obecność na wykładach – 15h,
Razem: 15h, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Chemia ogólna i nieorganiczna, Chemia organiczna, Chemia fizyczna
- Limit liczby studentów:
- brak
- Cel przedmiotu:
- Po ukończeniu kursu student powinien:
• mieć ogólną wiedzę na temat roli poszczególnych grup surowców kosmetycznych w recepturach kosmetyków
• znać budowę chemiczną, właściwości fizyczne, chemiczne i fizjologiczne wybranych grup związków
• znać chemiczne i biotechnologiczne metody otrzymywania surowców kosmetycznych
• znać podstawowe zasady recepturowania i technologię wytwarzania form kosmetycznych
- Treści kształcenia:
- Treść wykładu obejmie podział i zakres stosowania surowców oraz źródła ich pochodzenia ze szczególnym uwzględnieniem substancji pochodzenia naturalnego. W dalszej części zostaną omówione poszczególne grupy surowców: nisko- i wysokocząsteczkowe substancje hydrofilowe, lipidy naturalne i syntetyczne, polisiloksany, modyfikatory reologii, środki powierzchniowo czynne: anionowe, kationowe, amfoteryczne i niejonowe.oraz naturalne produkty modyfikowane (hydrolizaty protein i polisacharydów, czwarto-rzędowane polimery itp.) Przy omawianiu poszczególnych grup surowców studenci zapoznają się ze źródłami ich pochodzenia i metodami wytwarzania, ze szczególnym uwzględnieniem metod biotechnologicznych stosowanych np. w przetwórstwie polimerów naturalnych i produkcji biosurfaktantów.
- Metody oceny:
- zaliczenie przedmiotu
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- 1. A. O. Barel, M. Paye, H. I. Maibach, Handbook of Cosmetic Science and Technology, Marcel Dekker Inc., Nowy Jork 2001.
- Witryna www przedmiotu:
- ch.pw.edu.pl
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W01
- zna budowę chemiczną, właściwości fizyczne, chemiczne i fizjologiczne wybranych grup związków
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W02
- zna technologiczne i biotechnologiczne metody otrzymywania surowców kosmetycznych oraz podstawowe zasady recepturowania i technologie wytwarzania form kosmetycznych
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka W03
- Ma szczegółową wiedzę z zakresu ochrony środowiska, ekologii i gospodarki odpadami
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U01
- Posługuje się poprawnie terminologią i nomenklaturą stosowaną w chemii, biologii, biochemii, enzymologii
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K01
- Ma świadomość potrzeby przestrzegania zasad etyki zawodowej, bioetyki i poszanowania prawa, w tym praw autorskich.
Weryfikacja: Zaliczenie pisemne
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: