- Nazwa przedmiotu:
- Substancje zapachowe i aromaty spożywcze
- Koordynator przedmiotu:
- mgr Monika Kaleta
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny dowolnego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Obieralne
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- -
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- -
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- -
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- -
- Limit liczby studentów:
- -
- Cel przedmiotu:
- Wykład ma na celu zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z rozmaitymi aspektami percepcji zapachu, ich klasyfikacją, pochodzeniem substancji zapachowych i tworzeniem kompozycji. Omawia szeroko aspekty praktyczne perfumerii – przemysłowe metody wytwarzania substancji zapachowych i stosowania kompozycji zapachowych w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym. Zwraca uwagę na działanie biologiczne substancji zapachowych i możliwości ich terapeutycznego wykorzystania.
- Treści kształcenia:
- XI. Zmysł węchu XII. Psychologia zapachu XIII. Zapach w wyrobach perfumeryjnych, kosmetycznych, toaletowych i chemii gospodarczej XIV. Historia perfumerii – od starożytności po współczesność XV. Różne klasyfikacje zapachów podstawowych i wyrobów perfumeryjnych XVI. Substancje zapachowe pochodzenia naturalnego XVII. Substancje zapachowe pochodzenia syntetycznego, XVIII Kompozycje zapachowe – elementy składowe XIX. Regulacje prawne w branży substancji zapachowych XX. Tworzenie kompozycji zapachowych XXI. Aplikacja kompozycji zapachowych w różnych typach wyrobów XXII. Podstawy aromaterapii oraz zastosowanie olejków eterycznych w kosmetyce XXIII. Olejki eteryczne wykorzystywane w produktach do pielęgnacji zwierząt XXIV Substancje smakowo-zapachowe w wyrobach kosmetycznych XXV Zajęcia praktyczne – zapachowe i smakowe degustacje w trakcie wykładów, wirtualna wycieczka do firmy produkującej kompozycje zapachowe.
- Metody oceny:
- sprawdzian pisemny
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Literatura podstawowa:
Władyslaw Brud, I. Konopka-Brud, „Podstawy perfumerii”, Oficyna wydawnicza Łódż 2009
Literatura uzupełniająca:
Wiliams D. F., Schmidt W. H. Chemistry and Technology of The Cosmetics and Toiletries Industry; Blackie Academic & Professional, Londyn 1996
"Pachnąca Apteka - Tajemnice Aromaterapii" Autorzy: Dr Władysław S. Brud, Dr Iwona Konopacka. Oficyna Wydawnicza MA, Łódź 2008.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się