- Nazwa przedmiotu:
- Metodyka pracy doświadczalnej
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. inz. Patrycja Ciosek-Skibińska
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Biotechnologia
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- brak
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 4
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia30h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- -
- Cel przedmiotu:
- Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat metodyki prowadzenia doświadczeń badawczych, poszukiwania informacji naukowej, prezentowania wyników badań i pisania prac naukowych • rozwiązywać problemy rachunkowe dotyczące statystycznego opracowania wyników pomiarów • znać główne kierunki obliczeń chemometrycznych
- Treści kształcenia:
- Program przedmiotu zakłada przedstawienie podstawowych metod poszukiwania informacji naukowej w bazach danych czasopism oraz literaturze specjalistycznej, a następnie technik umożliwiających zaplanowanie pracy eksperymentalnej. W toku wykładu zostaną zaprezentowane wszystkie etapy prawidłowo przeprowadzonego wnioskowania naukowego, od wstępnego opracowania danych, przez modelowanie zależności, do eksperymentalnych metod optymalizacji. Zasadniczą częścią wykładu jest metodyka statystycznego opracowania wyników pomiarów, a także problematyka chemometrycznej obróbki wielowymiarowych danych pomiarowych. Wykład zakończony zostanie podsumowaniem dotyczącym sposobów interpretacji oraz prezentacji otrzymanych wyników pracy eksperymentalnej.
- Metody oceny:
- zaliczenie pisemne
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- J. Miller & J. Miller „Statystyka i chemometria w chemii analitycznej”; W. Hyk, Z Stojek, Analiza statystyczna w laboratorium analitycznym; J. Mazerski, Chemometria praktyczna; A. Stanisz, Przystępny kurs statystyki z zastosowaniem STATISTICA, tom 1 (Statystyki podstawowe); J. Namieśnik i in., Ocena i kontrola jakości wynikow pomiarów analitycznych; A. Łomnicki, Wprowadzenie do statystyki dla przyrodników
- Witryna www przedmiotu:
- ch.pw.edu.pl
- Uwagi:
- brak
Efekty uczenia się