Nazwa przedmiotu:
Laboratorium bioprocesów
Koordynator przedmiotu:
dr hab inż Paweł Sobieszuk
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
6
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 75h, w tym: a) obecność na zajęciach laboratoryjnych – 75h 2. zapoznanie się ze wskazaną literaturą i konsultacje – 25h 3. przygotowanie sprawozdań oraz nauka do kolokwium – 80h Razem nakład pracy studenta: 75h + 25h + 80h = 180h, co odpowiada 6 punktom ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na zajęciach laboratoryjnych i konsultacjach – 80h co odpowiada 3 punktom ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Zajęcia laboratoryjne o raz wykonanie sprawozdania mają charakter praktyczny (110h) co daje (4 punkt ECTS).
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium75h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • znać metody sterylizacji materiału biologicznego • potrafić prowadzić pracę z wykorzystaniem materiałów biologicznych • znać metody bilansowania oraz modelowania bioprocesów.
Treści kształcenia:
Metody analizy ilościowej i jakościowej grzybów i bakterii Przeprowadzenie hodowli półokresowej wgłębnej drożdży Wyznaczenie kinetyki wzrostu i współczynników wydajności drożdży Prowadzenie reakcji enzymatycznych z wykorzystaniem enzymów natywnych i immobilizowanych Modelowanie reakcji enzymatycznych w reaktorze okresowym i reaktorze rurowym Oczyszczanie enzymów Badania aktywności enzymów
Metody oceny:
kolokwium
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Paca zbiorowa (red. W. Bednarski, j. Fiedurka), „Podstawy Biotechnologii Przemysłowej, WNT, Warszawa, 2012 2. K.W. Szewczyk, Bilansowanie i kinetyka procesów biochemicznych, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa, 2005 3. K.W. Szewczyk, Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza PW, Warszawa, 2003
Witryna www przedmiotu:
ch.pw.edu.pl
Uwagi:
brak

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
Posiada szczegółową wiedzę z zakresu proteomiki i enzymologii
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych i opracowanie sprawozdania
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W07
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W02
Posiada szczegółową wiedzę z zakresu modelowania bioprocesów z wykorzystaniem danych doświadczalnych
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych i opracowanie sprawozdani
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W09
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Posiada umiejętność interpretacji i krytycznej dyskusji wyników prowadzonych badań, a także jest zdolny do wyciągania wniosków w celu modyfikacji wcześniej przyjętych założeń
Weryfikacja: opracowanie sprawozdania
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U09
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U02
Potrafi wykorzystać proste metody obliczeniowe i statystyczne, eksperymentalne i analityczne do formułowania i rozwiązywania problemów w zakresie biotechnologii o charakterze specjalistycznym
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych i opracowanie sprawozdania
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U10
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U03
Posiada umiejętność samodzielnego projektowania prostych procesów i operacji jednostkowych stosowanych w technologii i biotechnologii
Weryfikacja: wykonanie zadania projektowego sterylizacji przemysłowej
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U19
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
Potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
Weryfikacja: wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych i opracowanie sprawozdania
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe: