Nazwa przedmiotu:
Procesy mikrobiologiczne w przetwarzaniu odpadów w produkty
Koordynator przedmiotu:
dr hab. inż. Agnieszka Tabernacka
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biogospodarka
Grupa przedmiotów:
Przedmioty specjalizacyjne
Kod przedmiotu:
1110-BG000-MSP-2310
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2021/2022
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
100 h, w tym udział w wykładach 30h, udział w laboratoriach 30 h, przygotowanie studenta do zaliczenia wykładów 15 h, przygotowanie do laboratoriów 10 h, opracowanie wyników i przygotowanie sprawozdań 15 h.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
2 pkt. (wykłady, ćwiczenia laboratoryjne)
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
2 pkt.
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium30h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
-
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z mikrobiologicznymi procesami wykorzystywanymi do wytwarzania produktów z materiałów odpadowych.
Treści kształcenia:
Zastosowanie procesów biotechnologicznych w produkcji biopaliw i białka paszowego. Otrzymywanie biodegradowalnych polimerów, związków powierzchniowo-czynnych, enzymów i leków z biomasy odpadowej.
Metody oceny:
Warunki zaliczenia wykładu: zaliczenie pisemne lub ustne. Warunki zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych: kolokwium ustne lub pisemne, zaliczenie sprawozdań, obecność na zajęciach.
Egzamin:
tak
Literatura:
Singleton P. Bakterie w biologii biotechnologii i medycynie. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2000. Klimiuk E., Pawłowska M., Pokój T. : Biopaliwa. Technologie dla zrównoważonego rozwoju. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012 Banat I. M., Thavasi R.: Microbial biosurfactants and their environmental and industrial applications. Boca Raton ; London ; New York : CRC Press - Taylor & Francis Group 2019 Martin A.M.: Bioconversion of waste materials to industrial products. London : Blackie Academic and Professional 1998 Libudzisz Z.; Kowal K.; Żakowska Z. Mikrobiologia techniczna, t. 2 Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Warszawa Wydawnictwo Naukowe PWN 2009 Soetaert W., Vandamme E.J. (Red.): Biofuels. Chichester : Wiley 2009
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
Student posiada szczegółową wiedzę na temat procesów mikrobiologicznych stosowanych w wytwarzaniu produktów użytecznych z odpadów.
Weryfikacja: Zaliczenie ustne lub pisemne.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_W02 , B2_W04 , B2_W07
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WG, II.T.P7S_WG, III.P7S_WG.o
Charakterystyka W02
Student posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu technik i narzędzi badawczych do monitorowania przebiegu procesów biotechnologicznych.
Weryfikacja: Kolokwium ustne lub pisemne, udział w zajęciach laboratoryjnych.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_W02 , B2_W04 , B2_W06
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WG, II.T.P7S_WG, III.P7S_WG.o
Charakterystyka W03
Student posiada wiedzę w zakresie metod odzyskiwania produktu końcowego w procesach biotechnologicznych.
Weryfikacja: Kolokwium pisemne lub ustne, zaliczenie sprawozdań.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_W07
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WG, II.T.P7S_WG, III.P7S_WG.o

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Student potrafi ocenić możliwość zastosowania metod biologicznych do otrzymywania produktów użytecznych z biomasy odpadowej.
Weryfikacja: Egzamin pisemny lub ustny, sprawozdania z wykonanych eksperymentów
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_U07, B2_U11 , B2_U13 , B2_U14 , B2_U03 , B2_U05
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_UW, II.T.P7S_UW.2, III.P7S_UW.2.o, I.P7S_UK, I.P7S_UO, I.P7S_UU, II.T.P7S_UW.1, III.P7S_UW.1.o
Charakterystyka U02
Student potrafi określić warunki prowadzenia procesów mikrobiologicznych i opracować proces wytwarzania produktów użytecznych z biomasy odpadowej.
Weryfikacja: Egzamin pisemny lub ustny, sprawozdania z przeprowadzonych eksperymentów.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_U04 , B2_U11 , B2_U13
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_UW, II.T.P7S_UW.1, III.P7S_UW.1.o, I.P7S_UK, I.P7S_UO
Charakterystyka U03
Student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania istniejących rozwiązań biotechnologicznych, zawierającej opis zastosowanych metod i uzyskane wyniki badań.
Weryfikacja: Pisemny lub ustny egzamin, sprawozdania z przeprowadzonych eksperymentów laboratoryjnych.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_U08, B2_U10 , B2_U11 , B2_U13 , B2_U14 , B2_U01 , B2_U02 , B2_U03
Powiązane charakterystyki obszarowe: III.P7S_UW.3.o, I.P7S_UK, I.P7S_UO, I.P7S_UU, I.P7S_UW, II.T.P7S_UW.1, II.T.P7S_UW.2, III.P7S_UW.1.o, III.P7S_UW.2.o, II.T.P7S_UW.3

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
Student rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji.
Weryfikacja: Udział w zajęciach, sprawdziany.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_K02 , B2_K06
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_KK, I.P7S_KR
Charakterystyka K02
Student rozumie i ma świadomość ważności pozatechnicznych aspektów zastosowania procesów mikrobiologicznych w wytwarzaniu produktów użytecznych z odpadów i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje.
Weryfikacja: Udział w zajęciach, testy.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_K01 , B2_K02 , B2_K06
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_KK, I.P7S_KR
Charakterystyka K03
Student ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związane z pracą zespołową.
Weryfikacja: Udział w zajęciach, przygotowanie sprawozdań.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_KK
Charakterystyka K04
Student potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy.
Weryfikacja: Udział w zajęciach.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: B2_K05
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_KO