Nazwa przedmiotu:
Biotechnologia produktów użytecznych z odpadów
Koordynator przedmiotu:
dr hab. inż. Agnieszka Tabernacka
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Ochrona Środowiska
Grupa przedmiotów:
Specjalizacyjne
Kod przedmiotu:
1110-OSEKI-MSP-2301
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2021/2022
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
100 h, w tym: udział w wykładach 30 h, udział w zajęciach laboratoryjnych 30 h, przygotowanie sprawozdań 10 h, przygotowanie i obrona prezentacji 15 h, przygotowanie do egzaminu 15 h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
3 pkt.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
nie dotyczy
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium30h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
-
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z procesami biologicznymi i technologiami umożliwiającymi pozyskanie użytecznych produktów z materiałów odpadowych i ścieków.
Treści kształcenia:
Wytwarzanie biopaliw ze ścieków i odpadów. Otrzymywanie białka paszowego. Biomasa jako źródło biodegradowalnych polimerów, enzymów, pigmentów, substancji powierzchniowo-czynnych i fosforu.
Metody oceny:
Warunki zaliczenia wykładów: Egzamin. Warunki zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych: uczestnictwo w zajęciach, przygotowanie sprawozdań, zaliczenie ustne lub pisemne. Ocena zintegrowana=0,6*ocena z wykładów + 0,4*ocena z laboratorium
Egzamin:
tak
Literatura:
Singleton P. Bakterie w biologii biotechnologii i medycynie. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2000. Klimiuk E., Pawłowska M., Pokój T. : Biopaliwa. Technologie dla zrównoważonego rozwoju. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012 Banat I. M., Thavasi R.: Microbial biosurfactants and their environmental and industrial applications. Boca Raton ; London ; New York : CRC Press - Taylor & Francis Group 2019 Martin A.M.: Bioconversion of waste materials to industrial products. London : Blackie Academic and Professional 1998 Libudzisz Z.; Kowal K.; Żakowska Z. Mikrobiologia techniczna, t. 2 Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Warszawa Wydawnictwo Naukowe PWN 2009 Soetaert W., Vandamme E.J. (Red.): Biofuels. Chichester : Wiley 2009
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
Zna procesy biotechnologiczne wytwarzania użytecznych produktów ze ścieków i odpadów stałych, a także metody biologiczne wytwarzania nośników energii ze źródeł odnawialnych.
Weryfikacja: egzamin, zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W03, K_W12
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
Potrafi pozyskiwać i rozumie informacje z literatury i innych źródeł, także w języku angielskim lub innym języku obcym dotyczące procesów biotechnologicznych wytwarzania użytecznych produktów z odpadów ciekłych i stałych; umie interpretować uzyskane informacje, oraz oceniać ich rzetelność i wyciągać z nich wnioski. Posiada umiejętność samodzielnego planowania i wykonywania badań eksperymentalnych, formułowania i testowania hipotez oraz realizacji zadań inżynierskich i prostych zadań badawczych, posługuje się podstawowymi technikami laboratoryjnymi w zakresie chemii i biotechnologii.
Weryfikacja: uczestnictwo w zajęciach, dyskusja, zaliczenie ćwiczeń, opracowanie sprawozdań
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U01, K_U07, K_U09, K_U12, K_U18
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
Rozumie i ma świadomość ważności pozatechnicznych aspektów biotechnologicznego wykorzystania odpadów w działalności inżynierskiej i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje.
Weryfikacja: uczestnictwo w zajęciach, przygotowanie sprawozdań
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe: