- Nazwa przedmiotu:
- Przedmiot kierunkowy do wyboru A: Analiza termiczna w badaniach właściwości substancji
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Iwona Wilińska
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny ograniczonego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Technologia Chemiczna
- Grupa przedmiotów:
- Wspólne dla kierunku
- Kod przedmiotu:
- CS2A_04/01
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2021/2022
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Wykłady: liczba godzin według planu studiów - 30, przygotowanie do zaliczenia - 20, razem - 50 h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Wykłady - 30 h; Razem - 30 h = 1,2 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- -
- Limit liczby studentów:
- Wykład: min. 15
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studenta wiedzy i umiejętności w zakresie możliwości wykorzystania szeroko pojętej analizy termicznej, praktycznych i naukowych kierunków jej zastosowań, wyznaczania różnych parametrów i oceny właściwości substancji na podstawie uzyskanych wyników.
- Treści kształcenia:
- Sposoby prowadzenia badań metodami analizy termicznej, typowe kształty krzywych TG, DTG i DTA / DSC, wpływ warunków eksperymentalnych na kształt rejestrowanych krzywych, aparatura, interpretacja wyników
Inne metody analizy termicznej, aparatura, interpretacja wyników.
Pokazanie możliwości wykorzystania metod analizy termicznej w badaniach odporności termicznej substancji, przebiegu reakcji chemicznych, badania przemian fazowych, określania składu jakościowego i ilościowego badanych związków itp.
Pokazanie możliwości wykorzystania analizy termicznej w połączeniu z innymi metodami, takimi jak: dylatometria, rentgenografia, absorpcja w podczerwieni, mikroskopia skaningowa.
Wykorzystanie analizy termicznej w badaniach różnych materiałów, takich jak: materiały farmakologiczne, polimery i tworzywa sztuczne, produkty spożywcze, wybrane materiały nieorganiczne i inne. Wykorzystanie analizy termicznej na różnych etapach powstawania danego materiału. Określanie charakterystycznych właściwości materiałów, wskazujących na możliwości ich zastosowania.
- Metody oceny:
- zgodnie z regulaminem przedmiotu
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Schultze D., Termiczna analiza różnicowa, PWN, Warszawa, 1974
2. Materiały reklamowe i informacyjne firm zajmuących się dystrybucją aparatury do analizy termicznej
3. Czasopisma: Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, Thermochimica Acta
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- Program studiów opracowany na podstawie programu nauczania zmodyfikowanego w ramach Zadania 8 Programu NERW.
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W03
- Ma rozszerzoną i pogłębioną wiedzę dotyczącą przydatności różnych metod analizy termicznej do rozwiązywania niektórych zagadnień związanych z technologią chemiczną.
Weryfikacja: Kolokwia / egzamin.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
C2A_W03
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_WG.o
- Charakterystyka W15
- Zna podstawowe metody i techniki związane z wyznaczaniem niektórych parametrów i oceną właściwości substancji za pomocą metod analizy termicznej
Weryfikacja: Kolokwia / egzamin.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
C2A_W15
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_WG.o
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U08
- Potrafi interpretować wyniki badań materiałów uzyskane za pomocą analizy termicznej i wyciągać wnioski.
Weryfikacja: Kolokwia / egzamin.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
C2A_U08
Powiązane charakterystyki obszarowe:
III.P7S_UW.o
- Charakterystyka U09
- Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę z zakresu analizy termicznej do rozwiązywania niektórych zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych.
Weryfikacja: Kolokwia / egzamin.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
C2A_U09
Powiązane charakterystyki obszarowe:
III.P7S_UW.o
- Charakterystyka U15
- Potrafi dokonać oceny właściwości produktów polimerowych i innych wybranych materiałów organicznych i nieorganicznych, interpretując wyniki uzyskane za pomocą metod analizy termicznej.
Weryfikacja: Kolokwia / egzamin.
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
C2A_U15
Powiązane charakterystyki obszarowe:
III.P7S_UW.o