- Nazwa przedmiotu:
- Podstawy biotechnologii
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Sabina Wilkanowicz
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Technologia Chemiczna
- Grupa przedmiotów:
- Wspólne dla kierunku
- Kod przedmiotu:
- CN2A_07
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2021/2022
- Liczba punktów ECTS:
- 1
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Wykłady: liczba godzin według planu studiów - 10, przygotowanie do zaliczenia - 15; Razem - 25
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Wykłady - 10 h; Razem - 10 h = 0,4 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 0
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład150h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- -
- Limit liczby studentów:
- min. 15
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studenta wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych w zakresie dziedzin, w których stosowane są procesy biochemiczne , w szczególności wykorzystywanych w tych procesach surowców, typowych technik produkcji oraz najważniejszych produktów.
- Treści kształcenia:
- W1 - Biotechnologia jako nauka interdyscyplinarna i perspektywiczna.. W2 - Problematyka GMO we współczesnym świecie. W3 - Rodzaje katalizatorów biologicznych: enzymy, mikroorganizmy, komórki roślinne i zwierzęce. W4 - Zastosowania biotechnologii w przemyśle spożywczym (fermentacja, wyroby mleczarskie). W5 - Biotechnologiczne wytwarzanie substancji specyficznych w przemyśle farmaceutycznym i chemicznym (witaminy, aminokwasy, antybiotyki). W6 - Zastosowanie biotechnologii w rolnictwie (biotechnologiczne doskonalenie roślin, rolnicze szczepionki bakteryjne) i leśnictwie (wykorzystanie odpadów przemysłu drzewnego). W7 - Rola biotechnologii w ochronie środowiska. W8 - Reaktory biotechnologiczne.
- Metody oceny:
- zgodnie z regulaminem przedmiotu
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1.Szewczyk K.W., Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2003; 2. Leśniak W., Biotechnologia żywności, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. O. Langego we Wrocławiu, Wrocław 2002; 3. Klimiuk E., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2003; 4. Małolepszy W., Biotechnologia żywności, Wyd.Akademii Ekonomicznej im. O.Langego, Wrocław, 2002,; 5. Buraczewski G, Biotechnologia osadu czynnego, PWN, Warszawa 1994.
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W04
- Ma wiedzę z zakresu biotechnologii o znaczeniu przemysłowym, prowadzenia procesów biosyntezy metodami biotechnologicznymi.
Weryfikacja: kolokwium testowe; prezentacja na wybrany temat (W1-W8)
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
C2A_W04
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_WG.o
- Charakterystyka W14
- Ma podstawową wiedzę o trendach rozwojowych z zakresu biotechnologii.
Weryfikacja: kolokwium testowe, prezentacja (W1-W8)
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
C2A_W14
Powiązane charakterystyki obszarowe:
P7U_W
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U01
- Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, w zakresie biotechnologii chemicznej; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Weryfikacja: kolokwium testowe, prezentacja (W1-W8)
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
C2A_U01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
P7U_U
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K04
- Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role.
Weryfikacja: prezentacja i udział w dyskusji (W1-W8)
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
C2A_K04
Powiązane charakterystyki obszarowe:
P7U_K
- Charakterystyka K09
- Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni technicznej, a zwłaszcza rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu - m.in. poprzez środki masowego przekazu - informacji i opinii dotyczących osiągnięć biotechnologii, w szczególnosci szerokich aspektow GMO
Weryfikacja: prezentacja i udział w dyskusji (W1-W8)
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
C2A_K09
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P7S_KO