- Nazwa przedmiotu:
- Innowacje technologiczne
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Lamparska-Jasińska Krystyna
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Inżynieria Zarządzania
- Grupa przedmiotów:
- Specjalność: Przedsiębiorczość technologiczna
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 4 / rok ak. 2021/2022
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 2 ECTS:
10h wykłady + 10h ćwiczenia + 15h opracowanie ćwiczeń + 12h studiowanie literatury i przygotowanie do pisemnego sprawdzianu + 3h konsultacje = 50h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,92 ECTS:
10h wykłady + 10h ćwiczenia + 3h konsultacje = 23h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1,6 ECTS:
10h ćwiczenia + 15h opracowanie ćwiczeń + 12h studiowanie literatury i przygotowanie do pisemnego sprawdzianu + 3h konsultacje = 40h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia15h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Podstawowa wiedza z zakresu nauki o organizacji produkcji, obejmująca, takie zagadnienia jak: ogólne modele i typologie organizacji produkcji, Podstawowa wiedza z badania metod pracy w zakresie materialnych warunków pracy oraz humanizacji produkcji; podstawowa wiedza z zarządzania projektami i innowacjami w zakresie formułowania podstawowych założeń projektowych, planowania projektu, procesów innowacyjnych i aktywności innowacyjnej.
- Limit liczby studentów:
- - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student: - posiadał podstawową wiedzę z zakresu wdrażania innowacji technologicznych wi produkcji, - potrafił przygotować analizę i syntezę działalności produkcyjnej w przedsiębiorstwie oraz wykazał umiejętność wykorzystania podstawowych zasad i metod w projektowania innowacji technologicznych dla potrzeb efektywnego zarządzania przedsiębiorstwem - potrafił ocenić negatywne skutki społeczne nieefektywnego wprowadzenia no-wej technologii w procesie produkcyjnym.
- Treści kształcenia:
- A. Wykład:
1. Definicje, źródła pozyskiwania - transfer technologii, relacja do klasyfikacji OECD
2. Przedmiot innowacji technologicznych – technologia, oprzyrządowanie, maszyny. Cykl życia technologii
3. Rynek technologii i jego cechy. Zarządzanie technologią
4. Oceny technologii - metody i techniki np.: portfel technologiczny, analiza luki strategicznej
5. Efektywność procesu technologicznego – metody np.: wskaźnikowa, krzywa Pareto
6. Zaliczenie
B.Ćwiczenia:
1. Wprowadzenie - przydział danych
2. Harmonogram pracy maszyn i pracowników przed wprowadzeniem innowacji technologicznej
3. Oszacowanie kosztów bezpośrednich przed wprowadzeniem innowacji technologicznej
4. Określenie zmian technologicznych – przydział danych
5. Harmonogram pracy maszyn i pracowników po wprowadzeniu innowacji technologicznej
6. Oszacowanie kosztów bezpośrednich po wprowadzeniu innowacji technologicznej
7. Podsumowanie - zaliczenie ćwiczeń
- Metody oceny:
- A. Wykład:
1. Ocena formatywna: ocena aktywności studentów podczas zajęć wykładowych prowadzonych w formie interaktywnej,
2. Ocena sumatywna : wynik sprawdzianu pisemnego oraz w szczególnych przypadkach dodatkowo ustnego; ocena ze sprawdzianu pisemnego w zakresie 2-5; do zdania sprawdzianu pisemnego wymagane jest uzyskanie oceny >=3.
B. Ćwiczenia:
1. Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonywanie zadań ćwiczeniowych; elementy zadań są dyskutowane i weryfikowane jest ich zrozumienie.
2. Ocena sumatywna oceniana jest wartość merytoryczna zadań ćwiczeniowych samodzielnie rozwiązanych przez studentów na indywidualnych zestawach danych; ocena z zadań w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie z każdego zadania ćwiczeniowego oceny >=3
E. Ocena końcowa:
Przedmiot uznaje się za zaliczony jeśli oceny z wykładu i ćwiczeń są >=3; ocena z przedmiotu jest obliczana zgodnie z formułą: 1/2 * ocena z ćwiczeń + 1/2 * ocena z wykładu (pisemny sprawdzian.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Obowiązkowa:
1. Sosnowska A., Łobejko St., Kłopotek A., Brdulak J., Rutkowska-Brdulak A., Żbikowska K. 2005, Jak wdrażać innowacje technologiczne. Poradnik dla przedsiębiorstwa, Warszawa, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości.
2. Szatkowski K. 2008, Przygotowanie produkcji Warszawa: Wydawnictwo naukowe PWN
3. Szatkowski K. 2016 Zarządzanie innowacjami i transferem technologii Warszawa: PWN
Uzupełniająca:
4. Kolterman K., 2013, Innowacje technologiczne w procesie budowy przewagi konkurencyjnej MSP, Warszawa, Wydawnictwo DIFIN,
5. Kubiński P.(red.).,2017, Innowacje w biznesie. Nowe modele i nowe praktyki., Wrocław, Wydawnictwo Exante.
- Witryna www przedmiotu:
- www.olaf.wz.pw.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka I1_W02
- teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie inżynierii produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowań technologii produkcyjnych
Weryfikacja: Pisemny sprawdzian, zaliczenie ćwiczeń
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka I1_W09
- teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie zastosowań narzędzi informatycznych w zarządzaniu i produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem działań podejmowanych w środowisku intra i internetowym
Weryfikacja: Pisemny sprawdzian, zaliczenie ćwiczeń
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka I1_U02
- identyfikować i interpretować podstawowe zjawiska i procesy społeczne z wykorzystaniem wiedzy z zakresu inżynierii produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowań technologii produkcyjnych
Weryfikacja: Rozwiązywanie ćwiczeń, pisemny sprawdzian
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka I1_U16
- komunikować się z użyciem specjalistycznej terminologii z zakresu nauk ekonomicznych, technicznych i zarządzania
Weryfikacja: Rozwiązywanie ćwiczeń, pisemny sprawdzian
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka I1_K01
- krytycznej oceny posiadanej wiedzy
Weryfikacja: Pisemny sprawdzian, zaliczenie ćwiczeń
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka I1_K04
- myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
Weryfikacja: Pisemny sprawdzian, zaliczenie ćwiczeń
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: