Nazwa przedmiotu:
Prawo gospodarcze i handlowe
Koordynator przedmiotu:
mgr inż. Bartczak Krzysztof
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
Specjalność: Zarządzanie procesami w przedsiębiorstwie
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2021/2022
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
2 ECTS: 10h wykład + 10h ćwiczenia + 10h przygotowanie do zaliczenia + 12h przygotowanie projektu + 5h analiza literatury + 3h konsultacji = 50h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,92 ECTS 10h wykład + 10h ćwiczenia + 3h konsultacji = 23h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1,6 ECTS: 10h ćwiczenia + 10h przygotowanie do zaliczenia + 12h przygotowanie projektu + 5h analiza literatury + 3h konsultacji = 40h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład10h
  • Ćwiczenia10h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Celem nauczania przedmiotu jest zdobycie przez absolwenta wiedzy z zakresu podstawowych zasad prawa w działalności gospodarczej, umiejętności rozwiązywania problemów prawnych dotyczących działalności w zmieniającej się rzeczywistości, w świecie nowych technologii i stałego rozwoju gospodarki cyfrowej.
Treści kształcenia:
A. Wykład: 1. Wstęp do prawa gospodarczego – charakterystyka źródeł prawa, formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstwa 2. Wstęp do prawa handlowego - prawo e-biznesu 3. Ramy prawne świadczenia usług drogą elektroniczną 3. Ochrona własności intelektualnej - prawo autorskie – patenty 4. Ramy prawne wdrażania rozwiązań technologicznych w przedsiębiorstwie 5. Cyberbezpieczeństwo - ochrona baz danych oraz danych osobowych B. Ćwiczenia: 1. Możliwe formy organizacyjno – prawne przedsiębiorstwa; 2. Prawo dla start-upów (forma prawna, wizerunek, prawo autorskie); 3. Specyfika działalności gospodarczej prowadzonej przez Internet; 4. Analiza aspektów prawnych związanych z nowymi technologiami wykorzystywanymi w działalności gospodarczej (koncepcja blockcha-in). 5. Problematyka obrotu danymi osobowymi w świecie stałego rozwoju gospodarki cyfrowej opartej na danych.
Metody oceny:
A. Wykład: 1. Ocena formatywna: egzamin 2. Ocena sumatywna : ocena 2-5 B. Ćwiczenia: 1. Ocena formatywna: projekt 2. Ocena sumatywna: ocena 2-5 E. Końcowa ocena z przedmiotu: Średnia arytmetyczna z wykładu oraz ćwiczeń
Egzamin:
nie
Literatura:
Obowiązkowa: 1. T. Szymanek, D.Czajka, 2005 r. Prawo gospodarcze – podręcznik akademicki, Warszawa: Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji : Wydaw. Zrzeszenia Prawników Polskich, Centrum In-formacji Prawno-Finansowej 2. A. Niewęgłowski (red.), Mateusz Chrzanowski, 2008 r. Internet a prawo autorskie, Lublin : Wydawnictwo uniwersytetu Marii Curie - Skłodowskiej. 3. A. Kidyba, 2008 r. Prawo handlowe, Warszawa : C.H. Beck. Uzupełniająca: 1. T. Mróz, S. Stec (red.) 2005 r., Prawo gospodarcze prywatne, Warszawa : C.H. Beck. 2. P. Litwiński, P. Barta/ M. Kawecki, 2017 r. Rozporządzenie UE w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i swobodnym przepływem takich danych. Komentarz, Warszawa : C.H. Beck . 3. M. Kawecki, Reforma ochrony danych osobowych, 2017 r. Współpraca administracyjna w świetle ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych, Warszawa : Wolters Kluwer.
Witryna www przedmiotu:
www.olaf.wz.pw.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka Z1_W05
Student zna i rozumie teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie prawa, ze szczególnym uwzględnieniem prawnych aspektów funkcjonowania przedsiębiorstwa/organizacji. Potrafi wybrać najbardziej adekwatną dla siebie formę prawnej działalności korzystając z wszelkich udogodnień oferowanych przez polski system prawny – minimalizując czas związany z bieżącą obsługa działalności i maksymalizując korzyści związane z jej prowadzeniem. Wykład ma na celu kompleksowe przedstawienie wszystkich zagadnień prawnych związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą ze szczególnym uwzględnieniem prawa nowych technologii.
Weryfikacja: Ocena aktywności, egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_W13
Student zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady prawne prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce. Z uwagi na położony, szczególny nacisk na warsztatową formę zajęć, student bez konieczności wnikliwej znajomości aktów prawnych będzie mógł odjąć samodzielną decyzję o najwłaściwszym dla siebie kierunku rozwoju prowadzonej przez siebie działalności gospodarczej.
Weryfikacja: Ocena aktywności, egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka Z1_U05
Student potrafi identyfikować i interpretować podstawowe zjawiska i procesy społeczne z wykorzystaniem wiedzy z zakresu prawa, ze szczególnym uwzględnieniem prawnych aspektów funkcjonowania przedsiębiorstwa/organizacji
Weryfikacja: Ocena aktywności, projekt, prezentacja
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_U19
Student potrafi przedstawiać i oceniać różne opinie, stanowiska i poglądy oraz dyskutować o nich
Weryfikacja: Ocena aktywności, projekt, prezentacja
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka Z1_K02
Student jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Weryfikacja: Obserwacja postawy, ocena aktywności
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_K04
Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
Weryfikacja: Obserwacja postawy, ocena aktywności
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: