Nazwa przedmiotu:
Współczesne koncepcje zarządzania produkcją
Koordynator przedmiotu:
dr hab. inż. Anna Kosieradzka prof. PW
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Inżynieria Zarządzania
Grupa przedmiotów:
kierunkowe
Kod przedmiotu:
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2021/2022
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
3 ECTS: 10h wykład + 10h ćwiczenia + 10h laboratorium + 20h opracowanie rozwiązania zadań + 19h przygotowanie do egzaminu + 6h konsultacje = 75h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,44 ECTS: 10h wykład + 10h ćwiczenia + 10h laboratorium + 6h konsultacje = 36h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
2,6 ECTS: 10h ćwiczenia + 10h laboratorium + 20h opracowanie rozwiązania zadań + 19h przygotowanie do egzaminu + 6h konsultacje = 65h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład10h
  • Ćwiczenia10h
  • Laboratorium10h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Podstawowa wiedza z zakresu organizacji produkcji, obejmująca następujące zagadnienia: proces produkcyjny, cykl produkcyjny, typy, formy, odmiany organizacji produkcji, struktura produkcyjna, zapasy, zdolność i moc produkcyjna, metody planowania i sterowania produkcją.
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (laboratorium)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student: - posiadał uporządkowaną i pogłębioną wiedzę z zakresu współczesnych koncepcji zarządzania produkcją, - potrafił ocenić przydatność zasad, koncepcji i metod wykorzystywanych w projektowaniu i zarządzaniu systemami produkcyjnymi oraz wybrać właściwą metodę i zastosować ją, - uznawał znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych w obszarze zarządzania produkcją oraz konieczności samokształcenia się przez całe życie.
Treści kształcenia:
A.Wykład: 1. Współczesne metody zarządzania produkcją – wprowadzenie, kaizen i reinżynieria, podejście procesowe 2. JIT i Lean Management 3. TOC- zarządzanie ograniczeniami w produkcji, 4. TQM i Six Sigma; 5. TPM - kompleksowe utrzymanie maszyn, komputerowo zintegrowane zarządzanie (CIM) i elastyczne systemy produkcyjne (FMS) 6. Struktury międzyorganizacyjne (sieci przedsiębiorstw), organizacje zorientowane projektowo. 7. Produkcja zwinna, masowa kastomizacja, zarządzanie przez projekty, produkcja 4.0. B.Ćwiczenia: 1. Wprowadzenie 2. Product-mix – optymalizacja planu produkcji 3. Rozmieszczenie stanowisk 4. Metody harmonogramowania produkcji 5. Sterowanie produkcją z wykorzystaniem kart kanban 6. Sterowanie międzykomórkowe z wykorzystaniem metody MIN-MAX 7. Projektowanie linii U-kształtnej 8. Równoważenie linii montażowej C.Laboratorium: 1. Gra LEAN, 2. Mapowanie strumienia wartości, 3. Symulator produkcyjny TOC.
Metody oceny:
A. Wykład: 1. Ocena formatywna: ocena aktywności studentów podczas zajęć wykładowych prowadzonych w formie interaktywnej; 2. Ocena sumatywna: wynik egzaminu pisemnego oraz w szczególnych przypadkach dodatkowo ustnego; ocena z egzaminu w zakresie 2-5; do zdania egzaminu wymagane jest uzyskanie oceny >=3. B. Ćwiczenia: 1. Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonywanie zadań; elementy zadań są dyskutowane i weryfikowane jest ich zrozumienie. 2. Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna zadań domowych samodzielnie rozwiązanych przez studentów na indywidualnych zestawach danych; ocena z zadań w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie z każdego zadania oceny >=3. C. Laboratorium: 1. Ocena formatywna: na zajęciach podczas gier symulacyjnych są dyskutowane wyniki poszczególnych etapów gry, które wpływają na dalszy przebieg gry; 2. Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna rozwiązań ćwiczeń laboratoryjnych; ocena z zadań w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie z każdego zadania oceny >=3. E. Końcowa ocena z przedmiotu: Przedmiot uznaje się za zaliczony jeśli oceny z wykładu, ćwiczeń i laboratorium są >=3; ocena z przed-miotu jest obliczana zgodnie z formułą: 1/3 * ocena z laboratorium 1/3 * ocena z ćwiczeń + 1/3 * ocena z wykładu (egzaminu).
Egzamin:
tak
Literatura:
Obowiązkowa: 1. Banaszak Z., Kłos S., Mleczko J., 2011Zintegrowane systemy zarządzania, Warszawa: PWE 2. Kosieradzka A. (red.), 2017 Podstawy zarządzania produkcją. Ćwiczenia., Warszawa: OWPW 3. Lewandowski J., Skołud B., Plinta D., 2014 Organizacja systemów produkcyjnych, Warszawa: PWE 4. Pająk E. Klimkiewicz M. Kosieradzka A., 2014 Zarządzanie produkcją i usługami, Warszawa: PWE 5. Szatkowski K. (red.),2014 Nowoczesne zarządzanie produkcją. Warszawa: PWN 6. Waters D., 2001 Zarządzanie operacyjne. Warszawa: PWN Uzupełniająca: 1. Brzeziński M. (red), 2002 Organizacja i sterowanie produkcją, Warszawa: Placet 2. Durlik I.,2004 Inżynieria zarządzania, cz. I i II, Warszawa: Placet 3. Imai M.,2007 Kaizen, Warszawa: Wyd. MT Biznes 4. Goldratt E., Cox J., Cel. 2007 Doskonałość w produkcji, Warszawa: Wydawnictwo MINT-books 5. Womack J., Jones D., 2008 Lean Thinking – szczupłe myślenie, Wrocław: ProdPress.com
Witryna www przedmiotu:
www.olaf.wz.pw.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka I2_W02
Absolwent zna i rozumie w pogłębionym stopniu teorie naukowe właściwe dla inżynierii produkcji oraz kierunki ich rozwoju, a także zaawansowaną metodologię badań
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie ćwiczeń, zaliczenie laboratorium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka I2_W08
Absolwent zna i rozumie w pogłębionym stopniu główne trendy rozwojowe w zakresie inżynierii produkcji
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie ćwiczeń, zaliczenie laboratorium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka I2_U02
Absolwent potrafi identyfikować, interpretować i wyjaśniać złożone zjawiska i procesy społeczne oraz relacje między nimi z wykorzystaniem wiedzy z zakresu inżynierii produkcji
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie ćwiczeń, zaliczenie laboratorium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka I2_U16
Absolwent potrafi przy identyfikacji i formułowaniu specyfikacji zadań oraz ich rozwiązywaniu: dobierać i wykorzystywać właściwe metody i narzędzia wspomagające oraz dokonywać oceny opłacalności ekonomicznej wdrożenia tych rozwiązań
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie ćwiczeń, zaliczenie laboratorium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka I2_K01
Absolwent jest gotów do krytycznej oceny odbieranych treści
Weryfikacja: Egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka I2_K02
Absolwent jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz konieczności samokształcenia się przez całe życie
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie ćwiczeń, zaliczenie laboratorium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: