- Nazwa przedmiotu:
- Współczesne koncepcje zarządzania produkcją
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. inż. Anna Kosieradzka prof. PW
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Inżynieria Zarządzania
- Grupa przedmiotów:
- kierunkowe
- Kod przedmiotu:
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2021/2022
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 3 ECTS:
10h wykład + 10h ćwiczenia + 10h laboratorium + 20h opracowanie rozwiązania zadań + 19h przygotowanie do egzaminu + 6h konsultacje = 75h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1,44 ECTS:
10h wykład + 10h ćwiczenia + 10h laboratorium + 6h konsultacje = 36h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 2,6 ECTS:
10h ćwiczenia + 10h laboratorium + 20h opracowanie rozwiązania zadań + 19h przygotowanie do egzaminu + 6h konsultacje = 65h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład10h
- Ćwiczenia10h
- Laboratorium10h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Podstawowa wiedza z zakresu organizacji produkcji, obejmująca następujące zagadnienia: proces produkcyjny, cykl produkcyjny, typy, formy, odmiany organizacji produkcji, struktura produkcyjna, zapasy, zdolność i moc produkcyjna, metody planowania i sterowania produkcją.
- Limit liczby studentów:
- - od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (laboratorium)
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student:
- posiadał uporządkowaną i pogłębioną wiedzę z zakresu współczesnych koncepcji zarządzania produkcją,
- potrafił ocenić przydatność zasad, koncepcji i metod wykorzystywanych w projektowaniu i zarządzaniu systemami produkcyjnymi oraz wybrać właściwą metodę i zastosować ją,
- uznawał znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych w obszarze zarządzania produkcją oraz konieczności samokształcenia się przez całe życie.
- Treści kształcenia:
- A.Wykład:
1. Współczesne metody zarządzania produkcją – wprowadzenie, kaizen i reinżynieria, podejście procesowe
2. JIT i Lean Management
3. TOC- zarządzanie ograniczeniami w produkcji,
4. TQM i Six Sigma;
5. TPM - kompleksowe utrzymanie maszyn, komputerowo zintegrowane zarządzanie (CIM) i elastyczne systemy produkcyjne (FMS)
6. Struktury międzyorganizacyjne (sieci przedsiębiorstw), organizacje zorientowane projektowo.
7. Produkcja zwinna, masowa kastomizacja, zarządzanie przez projekty, produkcja 4.0.
B.Ćwiczenia:
1. Wprowadzenie
2. Product-mix – optymalizacja planu produkcji
3. Rozmieszczenie stanowisk
4. Metody harmonogramowania produkcji
5. Sterowanie produkcją z wykorzystaniem kart kanban
6. Sterowanie międzykomórkowe z wykorzystaniem metody MIN-MAX
7. Projektowanie linii U-kształtnej
8. Równoważenie linii montażowej
C.Laboratorium:
1. Gra LEAN,
2. Mapowanie strumienia wartości,
3. Symulator produkcyjny TOC.
- Metody oceny:
- A. Wykład:
1. Ocena formatywna: ocena aktywności studentów podczas zajęć wykładowych prowadzonych w formie interaktywnej;
2. Ocena sumatywna: wynik egzaminu pisemnego oraz w szczególnych przypadkach dodatkowo ustnego; ocena z egzaminu w zakresie 2-5; do zdania egzaminu wymagane jest uzyskanie oceny >=3.
B. Ćwiczenia:
1. Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonywanie zadań; elementy zadań są dyskutowane i weryfikowane jest ich zrozumienie.
2. Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna zadań domowych samodzielnie rozwiązanych przez studentów na indywidualnych zestawach danych; ocena z zadań w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie z każdego zadania oceny >=3.
C. Laboratorium:
1. Ocena formatywna: na zajęciach podczas gier symulacyjnych są dyskutowane wyniki poszczególnych etapów gry, które wpływają na dalszy przebieg gry;
2. Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna rozwiązań ćwiczeń laboratoryjnych; ocena z zadań w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie z każdego zadania oceny >=3.
E. Końcowa ocena z przedmiotu: Przedmiot uznaje się za zaliczony
jeśli oceny z wykładu, ćwiczeń i laboratorium są >=3; ocena z przed-miotu jest obliczana zgodnie z formułą: 1/3 * ocena z laboratorium 1/3 * ocena z ćwiczeń + 1/3 * ocena z wykładu (egzaminu).
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- Obowiązkowa:
1. Banaszak Z., Kłos S., Mleczko J., 2011Zintegrowane systemy zarządzania, Warszawa: PWE
2. Kosieradzka A. (red.), 2017 Podstawy zarządzania produkcją. Ćwiczenia., Warszawa: OWPW
3. Lewandowski J., Skołud B., Plinta D., 2014 Organizacja systemów produkcyjnych, Warszawa: PWE
4. Pająk E. Klimkiewicz M. Kosieradzka A., 2014 Zarządzanie produkcją i usługami, Warszawa: PWE
5. Szatkowski K. (red.),2014 Nowoczesne zarządzanie produkcją. Warszawa: PWN
6. Waters D., 2001 Zarządzanie operacyjne. Warszawa: PWN
Uzupełniająca:
1. Brzeziński M. (red), 2002 Organizacja i sterowanie produkcją, Warszawa: Placet
2. Durlik I.,2004 Inżynieria zarządzania, cz. I i II, Warszawa: Placet
3. Imai M.,2007 Kaizen, Warszawa: Wyd. MT Biznes
4. Goldratt E., Cox J., Cel. 2007 Doskonałość w produkcji, Warszawa: Wydawnictwo MINT-books
5. Womack J., Jones D., 2008 Lean Thinking – szczupłe myślenie, Wrocław: ProdPress.com
- Witryna www przedmiotu:
- www.olaf.wz.pw.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka I2_W02
- Absolwent zna i rozumie w pogłębionym stopniu teorie naukowe właściwe dla inżynierii produkcji oraz kierunki ich rozwoju, a także zaawansowaną metodologię badań
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie ćwiczeń, zaliczenie laboratorium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka I2_W08
- Absolwent zna i rozumie w pogłębionym stopniu główne trendy rozwojowe w zakresie inżynierii produkcji
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie ćwiczeń, zaliczenie laboratorium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka I2_U02
- Absolwent potrafi identyfikować, interpretować i wyjaśniać złożone zjawiska i procesy społeczne oraz relacje między nimi z wykorzystaniem wiedzy z zakresu inżynierii produkcji
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie ćwiczeń, zaliczenie laboratorium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka I2_U16
- Absolwent potrafi przy identyfikacji i formułowaniu specyfikacji zadań oraz ich rozwiązywaniu: dobierać i wykorzystywać właściwe metody i narzędzia wspomagające oraz dokonywać oceny opłacalności ekonomicznej wdrożenia tych rozwiązań
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie ćwiczeń, zaliczenie laboratorium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka I2_K01
- Absolwent jest gotów do krytycznej oceny odbieranych treści
Weryfikacja: Egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka I2_K02
- Absolwent jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz konieczności samokształcenia się przez całe życie
Weryfikacja: Egzamin, zaliczenie ćwiczeń, zaliczenie laboratorium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: