Nazwa przedmiotu:
Zarządzanie wiedzą produkcyjną
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Olga Sobolewska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Inżynieria Zarządzania
Grupa przedmiotów:
kierunkowe
Kod przedmiotu:
ZAWIP
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2021/2022
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1 ECTS: 10h ćwiczenia + 6h praca własna, przygotowanie projektu + 5h przygotowanie do zajęć – literatura obowiązkowa + 2h przygotowanie prezentacji studium przypadku oraz dyskusji +2h konsultacje = 25h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,48 ECTS: 10h ćwiczenia + 2h konsultacje indywidualne =12h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1 ECTS: 10h ćwiczenia + 6h praca własna, przygotowanie projektu + 5h przygotowanie do zajęć – literatura obowiązkowa + 2h przygotowanie prezentacji studium przypadku oraz dyskusji +2h konsultacje = 25h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia10h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Ukończenie studiów I stopnia na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji albo innych kierunków i specjalności o zbliżonym zakresie programowym, których programy studiów zawierały co najmniej 60% przedmiotów stanowiących minimum programowe studiów stopnia pierwszego kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji - po akceptacji przez kandydata propozycji uzupełnienia programu o dodatkowe przedmioty w wymiarze nie większym niż 30 punktów ECTS.
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest nabycie przez studentów wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie zagadnień związanych z pojęciem procesów zarządzania wiedzą produkcyjną we współczesnych organizacjach. W szczególności studenci powinni: • Posiadać gruntowną wiedzę o znaczeniu wiedzy produkcyjnej, jako wiedzy o produktach, systemach i procesach produkcyjnych oraz sposobach wytwarzania. • Posiadać gruntowną wiedzę o metodach i sposobach tworzenia, przetwarzania, przechowywania, wykorzystywania i upowszechniania wiedzy produkcyjnej. • Posiadać gruntowną wiedzę o znaczeniu wiedzy produkcyjnej jawnej i ukrytej. • Potrafić formułować, analizować i rozwiązywać problemy decyzyjne z zakresu procesów zarządzania wiedzą produkcyjną oraz narzędzi wspierających te procesy.
Treści kształcenia:
B. Ćwiczenia 1. Wiedza produkcyjna, rodzaje znaczenie, zarządzanie wiedzą produkcyjną, procesy zarządzania wiedzą – studium przypadku, dyskusja 2. Zarządzanie wiedzą w ramach podstawowych procesów przedsiębiorstwa. Systemy wspomagające zarządzanie wiedzą w organizacji, w tym wiedzą produkcyjną, źródła wiedzy dla organizacji 3. Praca własna: wskazanie przedsiębiorstwa i branży działania, wykreślenie procesów zachodzących w organizacji, w tym procesów wiedzy, wskazanie na wiedzę produkcyjną w organizacji 4. Praca własna: Dystrybucja wiedzy wewnątrz organizacji, dzielenie się wiedzą i ochrona wiedzy, system wspomagający zarządzanie wiedzą w organizacji 5. Praca własna: Przedsiębiorstwo produkcyjne jako organizacja ucząca się – analiza prac projektowych, dyskusja. Ochrona wiedzy w przedsiębiorstwach produkcyjnych 6. Praca własna: Rozwój wiedzy w organizacji, projekt kierunków rozwijania wiedzy produkcyjnej, wdrażanie innowacji bazujących na wiedzy w analizowanych przedsiębiorstwach 7. Prezentacja prac projektowych. Podsumowanie zajęć.
Metody oceny:
B. Ćwiczenia 1.Ocena formatywna: Ocena aktywności studenta w trakcie zajęć ćwiczeniowych, przygotowanie i dyskusja studiów przypadku, debata. 2.Ocena sumatywna : Ocena poprawności studiów przypadku wykonanych przez studentów podczas zajęć, umiejętność i gotowość do podejmowania pracy grupowej (25% oceny końcowej); oceniana jest wartość merytoryczna projektów, redakcja raportu projektowego oraz prezentacja projektu. (75% oceny końcowej); ocena w zakresie 2-5. Do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3
Egzamin:
nie
Literatura:
Obowiązkowa: 1. Gierszewska, G., 2011, Zarządzanie wiedzą w przedsiębiorstwie, Warszawa: Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej 2. Knosala, R. (red.), 2017, Inżynieria produkcji. Kompendium wiedzy, Warszawa: PWE Uzupełniająca: 1. Dobrowolski, D., 2014, Model zarządzania wiedzą produkcyjną z wykorzystaniem sieci semantycznych, w: „Ekonomiczne Problemy Usług” Nr 112, ss. 29-37 2. Kobyłko, G. i Morawski, M. (red), 2006, Przedsiębiorstwo zorientowane na wiedzę, Warszawa: Difin 3. Probst, G., Raub, S. i Romhardt, K., 2002, Zarządzanie wiedzą w organizacji, Kraków: Oficyna Ekonomiczna
Witryna www przedmiotu:
www.olaf.wz.pw.edu.pl
Uwagi:
Zajęcia zostały przygotowane i będą prowadzone z wykorzystaniem metodyki Problem Based Learning oraz metodyki Problem Based Learning według autorskiego modelu AAU

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka I2_W05, I2_W08
Absolwent zna i rozumie podstawowe procesy zachodzące w cyklu życia systemów i procesów inżynierii produkcji
Weryfikacja: Ocena aktywności studenta w trakcie zajęć ćwiczeniowych, udział i głos w dyskusjach, przygotowanie, sposób wykonania oraz prezentacja projektu ćwiczeniowego
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka I2_W10
Absolwent zna i rozumie fundamentalne dylematy współczesnej cywilizacji w zakresie społecznej odpowiedzialności biznesu oraz zrównoważonego rozwoju
Weryfikacja: Ocena aktywności studenta w trakcie zajęć ćwiczeniowych, udział i głos w dyskusjach, przygotowanie, sposób wykonania oraz prezentacja projektu ćwiczeniowego
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka I2_U14
Absolwent potrafi formułować i testować hipotezy związane z problemami inżynierskimi i prostymi problemami badawczymi w zakresie zarządzania
Weryfikacja: Ocena aktywności studenta w trakcie zajęć ćwiczeniowych, udział i głos w dyskusjach, przygotowanie, sposób wykonania oraz prezentacja projektu ćwiczeniowego
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka I2_U17
Absolwent potrafi dokonywać krytycznej analizy stanu obecnego oraz jego niewystarczalności w stosunku do stanu oczekiwanego
Weryfikacja: Ocena aktywności studenta w trakcie zajęć ćwiczeniowych, udział i głos w dyskusjach, przygotowanie, sposób wykonania oraz prezentacja projektu ćwiczeniowego
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka I2_K02
Absolwent jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz konieczności samokształcenia się przez całe życie
Weryfikacja: Ocena aktywności studenta w trakcie zajęć ćwiczeniowych, udział i głos w dyskusjach, samodzielne prowadzenie i moderowanie dyskusji, udział w pracach zespołu projektowego, gotowość do podejmowania współpracy
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: