- Nazwa przedmiotu:
- Funkcjonowanie ekosystemów
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. Skala Agnieszka
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Zarządzanie
- Grupa przedmiotów:
- Specjalność: Zarządzanie ekosystemem przedsiębiorczości
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 3 / rok ak. 2021/2022
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 2 ECTS:
10h wykład + 10h projekt + 25h przygotowanie projektu + 5h konsultacji= 50h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1 ECTS:
10h wykład + 10h projekt + 5h konsultacji= 25h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1,6 ECTS:
10h projekt + 25h przygotowanie projektu + 5h konsultacji= 40h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład10h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt10h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Zarządzanie Ekosystemem Przedsiębiorczości 1
- Limit liczby studentów:
- - od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (projekt)
- Cel przedmiotu:
- Pogłębiona wiedza o tworzeniu, roli i funkcjonowaniu ekosystemów przedsiębiorczości w Polsce i na świecie.
- Treści kształcenia:
- A. Wykład:
1. Pogłębiona wiedza o funkcjonowaniu ekosystemów przedsiębiorczości w Polsce i na świecie
2. Pogłębiona wiedza o metrykach i wynikach badań ekosystemów w Polsce i na świecie
3. Case studies
4. Wizyty szefów ekosystemów przedsiębiorczości
D. Projekt:
1. Praca projektowa w grupach – projekt ekosystemu przedsiębiorczości
2. Przygotowanie i prezentacje końcowe projektów
- Metody oceny:
- A. Wykład:
1. Ocena formatywna: egzamin pisemny lub ustny z wiedzy
2. Ocena sumatywna : wynik egzaminu i aktywność na wykładach
D. Projekt:
1. Ocena formatywna: praca projektowa w grupach
2. Ocena sumatywna: ocena projektu wraz z ocena aktywności na zaję-ciach
E. Końcowa ocena z przedmiotu: ocena sumaryczna 30% wagi wykład 70% projekt
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- Obowiązkowa:
1. Senor D., Singer S. 2013 Naród startupów. Historia cudu gospodarczego Izraela, Warszawa: Studio Emka
2. Feld B. 2013 Społeczności startupowe. Warszawa: Fijor Publishing
Uzupełniająca:
-
- Witryna www przedmiotu:
- www.olaf.wz.pw.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka Z2_W06
- Student zna i rozumie w pogłębionym stopniu teorie naukowe właściwe dla nauki o przedsiębiorczości oraz kierunki jej rozwoju, a także zaawansowaną metodologię badań
Weryfikacja: Egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z2_W10
- Student zna i rozumie główne trendy rozwojowe w zakresie innowacyjności i przedsiębiorczości
Weryfikacja: Egzamin i praca projektowa
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka Z2_U06
- Student potrafi identyfikować, interpretować i wyjaśniać złożone zjawiska i procesy społeczne oraz relacje między nimi z wykorzystaniem wiedzy z zakresu przedsiębiorczości
Weryfikacja: Praca projektowa
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z2_U11
- Student potrafi analizować, prognozować i modelować złożone procesy społeczne z wykorzystaniem zaawansowanych metod i narzędzi z zakresu przedsiębiorczości, w tym narzędzi IT
Weryfikacja: Praca projektowa
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka Z2_K03
- Student wypełniania zobowiązań wobec organizacji oraz inspirowania i organizowania działalności na rzecz organizacji
Weryfikacja: Praca projektowa
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z2_K05
- Student myśli i działa w sposób przedsiębiorczy
Weryfikacja: Praca projektowa
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: