- Nazwa przedmiotu:
- Projektowanie ekosystemów
- Koordynator przedmiotu:
- dr hab. Skala Agnieszka
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia II stopnia
- Program:
- Zarządzanie
- Grupa przedmiotów:
- Specjalność: Zarządzanie ekosystemem przedsiębiorczości
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 4 / rok ak. 2021/2022
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 3 ECTS
8h wykład + 12h projekt + 5h konsultacje + 35h praca własna studenta + 5h studiowanie literatury + 10h przygotowanie prezentacji końcowej = 75h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1 ECTS
8h wykład + 12h projekt + 5h konsultacje = 25h
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 2,7 ECTS
12h projekt + 5h konsultacje + 35h praca własna studenta + 5h studiowanie literatury + 10h przygotowanie prezentacji końcowej = 67h
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład8h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt1h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Funkcjonowanie ekosystemów 1
- Limit liczby studentów:
- - od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (projekt)
- Cel przedmiotu:
- Pogłębiona wiedza w zakresie funkcjonowania ekosystemów przedsiębiorczości ze szczególnym naciskiem na praktyczne umiejętności projektowania i wdrażania rozwiązań w tym zakresie. Budowanie niezbędnej sieci kontaktów i innych elementów kapitału społecznego.
- Treści kształcenia:
- Wykład:
1 Funkcjonowanie a projektowanie ekosystemów przedsiębiorczości
2 Wybrane ekosystemy w Polsce i na świecie
3 Jak zaprojektować ekosystem? Aspekty: organizacyjne, finansowe, kadrowe, operacjonalizacja celów
4 Spotkania z liderami i twórcami Ekosystemów Przedsiębiorczości w Polsce
Projekt:
1 Projekt ekosystemu(ów) przedsiębiorczości lub jego elementu
2 Przygotowanie i prezentacje końcowe projektów
- Metody oceny:
- A. Wykład:
1. Ocena formatywna: zaliczenie pisemne lub ustne z elementów wiedzy przekazanej na zajęciach.
2. Ocena sumatywna: suma punktów z zaliczenia (minimum 60% na ocenę pozytywną). Ocena pozytywna z zaliczenia warunkuje zaliczenie całego przedmiotu.
D. Projekt:
1. Ocena formatywna: ocenie podlega: aktywność na zajęciach (30% wagi), jakość, regularność i sumienność przekazywania wyników pracy wykonywanej między zajęciami (50%), jakość pracy zespołowej (20%)
2. Ocena sumatywna: suma punktów zdobytych w ramach elementów wymienionych w pkt. 1.
E. Końcowa ocena z przedmiotu: 30% wagi: wykład, 50% wagi: projekt, 20% wagi: prezentacja końcowa projektu.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Obowiązkowa:
1. Senor, D., Singer, S., 2013. Naród startupów. Historia cudu gospodarczego Izraela, Warszawa: Studio Emka
2. Feld B., 2013. Społeczności startupowe, Warszawa: Fijorr Publishing
Uzupełniająca: -
- Witryna www przedmiotu:
- www.olaf.wz.pw.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka Z2_W10
- Student zna i rozumie główne trendy rozwojowe w zakresie innowacyjności i przedsiębiorczości
Weryfikacja: Praca projektowa
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka Z2_U11
- Student potrafi analizować, prognozować i modelować złożone procesy społeczne z wykorzystaniem zaawansowanych metod i narzędzi z zakresu przedsiębiorczości, w tym narzędzi IT
Weryfikacja: Praca projektowa
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka Z2_K03
- Student wypełniania zobowiązań wobec organizacji oraz inspirowania i organizowania działalności na rzecz organizacji
Weryfikacja: Praca projektowa
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z2_K05
- Student myśli i działa w sposób przedsiębiorczy
Weryfikacja: Praca projektowa
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: