- Nazwa przedmiotu:
- Metrologia i systemy pomiarowe
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż Wiktor Hibner
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biogospodarka
- Grupa przedmiotów:
- obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- 1110-BG000-ISP-2207
- Semestr nominalny:
- 2 / rok ak. 2022/2023
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Wykłady	15
Zajęcia laboratoryjne	15
Ćwiczenia	0
Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych	10
Zapoznanie się z literaturą	5
Napisanie programu, uruchomienie, weryfikacja	
Przygotowanie raportu	
Przygotowanie do egzaminu, obecność na egzaminie	5
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
- 
            
                - Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium15h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
 
- Wymagania wstępne:
- brak
- Limit liczby studentów:
- 30
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z podstawami metrologii, metodami i technikami opracowywania wyników pomiarów, a także z systemami pomiarowymi.
- Treści kształcenia:
- Wykład:
1. Definicja pomiaru. Jednoskie miary w układzie SI. Wzorce jednostek miar. Czynniki wpływające na wyniki pomiarów. Sposób przedstawwienia wyników pomiarów. Klasy przyrządów pomiarowych. 2. Laboratoryjne i przemysłowe metody oceny podstawowych właściwości materiałów: masy, gęstości ciał stałych oraz gazów. 3. Pomiary ciepła spalania i wartości opałowej paliw stałych i ciekłych. 4. Analiza techniczna gazów. Metody pobierania próbek, układy pomiarowe. 5. Budowa i działanie czujników oraz układów pomiarowych do pomiaru temperatury. Budowa i działanie czujników oraz układów pomiarowych do pomiaru ciśnienia. 6. Określanie strumienia masowego i objętościowego czynników. 
Laboratoria:
1. Wprowadzenie, zasady BHP. Pomiary temperatury, termometry rezystancyjne.        Pomiary temperatury, termometry termoelektryczne.   2. Pomiary ciśnienia, gęstości płynów.                                          3. Ciepło spalania i wartość opałowa paliw stałych.                4. Pomiary składu gazów. Pomiary wilgotności gazów.       5. Strumień objętości i masy, pomiary.                                         
- Metody oceny:
- zaliczenie wykładu
samodzielne wykonanie pomiarów oraz przedstawienie ich w formie sprawozdania
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- -
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
    Profil ogólnoakademicki - wiedza
                    - Charakterystyka W1
- Ma szczegółową, uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę dotyczącą aparatury kontrolno pomiarowej i systemów pomiarowych.
 Weryfikacja: zaliczenie wykładu
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_W08
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
                    - Charakterystyka U1
- Potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary. Potrafi interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wniosk
 Weryfikacja: samodzielne wykonanie pomiarów oraz przedstawienie ich w formie sprawozdania
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_U08
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
                    - Charakterystyka K1
- Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role.
 Weryfikacja: ocena pracy w grupach
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_K03
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka K2
- Prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu inżyniera w obszarze biogospodarki.
 Weryfikacja: ocena pracy w grupach
 Powiązane charakterystyki kierunkowe: 
                        K_K05
 Powiązane charakterystyki obszarowe: