- Nazwa przedmiotu:
- Biotechnologia przemysłowa
- Koordynator przedmiotu:
- Marchut-Mikołajczyk Olga, dr inż.
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Biogospodarka
- Grupa przedmiotów:
- obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- 1110-BG000-ISP- 4007
- Semestr nominalny:
- 4 / rok ak. 2022/2023
- Liczba punktów ECTS:
- 4
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Wyk. Ćw. Lab. Proj. Sem. Inne Suma godzin w semestrze
30 0 0 0 0 0 30
Udział w konsultacjach 5
Udział w pisemnych i/lub praktycznych formach weryfikacji 1
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 2
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 2
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Wiedza na poziomie akademickim z zakresu mikrobiologii i biochemii
- Limit liczby studentów:
- 90
- Cel przedmiotu:
- 1. Zapoznanie studentów z biologicznymi i technicznymi podstawami klasycznych procesów biotechnologicznych ( hodowle drobnoustrojów i biosynteza). Omówienie (przedstawienie) procesów otrzymywania wybranych bioproduktów. Zapoznanie studentów z możliwością zastosowania procesów biotechnologicznych w przemyśle i w ochronie środowiska
- Treści kształcenia:
- Definicja i zakres biotechnologii oraz biotechnologii przemysłowej. Podstawy opracowania i organizacji procesu biotechnologicznego. Charakterystyka mikroorganizmów przemysłowych, wymagania i zasady pracy z drobnoustrojami w przemyśle. Operacje poprzedzające proces produkcyjny ( przygotowanie inokulum, podłoży hodowlanych). Metody prowadzenia procesów hodowli biosyntez: hodowle powierzchniowe, wgłębne, SSF. Bioreaktor w procesie biotechnologicznym ( klasyfikacja bioreaktorów i ich charakterystyka, zastosowanie wybranych typów bioreaktorów). Procesy inżynieryjne w biotechnologii - mieszanie, napowietrzanie, wymiana masy i ciepła w bioreaktorach. Pomiar i kontrola parametrów fizykochemicznych w procesach biotechnologicznych. Otrzymywanie końcowych produktów procesów biotechnologicznych (metody i urządzenia stosowane w procesach uwalniania, frakcjonowania, oczyszczania i zagęszczania bioproduktów). Zasady optymalizacji i zmiany skali procesów biotechnologicznych. Procesy fermentacyjne. Otrzymywanie preparatów enzymatycznych. Charakterystyka technologiczna procesów biotransformacji mających znaczenie przemysłowe (min. związki steroidowe, antybiotyki, utylizacja odpadów). Rozwój biokatalizy i biokonwersji jako przyjaznych dla środowiska (eko-przyjaznych) technologii, biomateriały (biopolimery), zintegrowane biorafinerie, bioutylizacja odpadów, bioremediacja. Uwarunkowania rozwoju biotechnologii przemysłowej, mocne i słabe strony, szanse i zagrożenia.
- Metody oceny:
- egazamin
- Egzamin:
- tak
- Literatura:
- 1. Trends in Biotechnology Ed EC Hearns 2006
2. Microbial Biotechnology-Principles and Applications, Ed Y.K. Lee, World Scientific Press 2006 2. Trends in Biotechnology Ed EC Hearns 2006
1. Podstawy Biotechnologii Przemysłowej, W. Bednarski, J. Fiedurek W WN-T W-wa 2007
- Witryna www przedmiotu:
- -
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka W_01
- Student posiada uporządkowaną wiedzę na temat podstawowych technik stosowanych w biotechnologii. Student ma wiedzę w zakresie technicznej realizacji przemysłowych procesów biotechnologicznych, w tym procesów wykorzystujących mikroorganizmy, również tych służących ochronie środowiska. Student posiada wiedzę na temat operacji, procesów i urządzeń zachodzących bądź stosowanych w procesie produkcyjnym
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_W07, K_W14
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka U_01
- Student posiada uporządkowaną wiedzę na temat podstawowych technik stosowanych w biotechnologii. Student ma wiedzę w zakresie technicznej realizacji przemysłowych procesów biotechnologicznych, w tym procesów wykorzystujących mikroorganizmy, również tych służących ochronie środowiska. Student posiada wiedzę na temat operacji, procesów i urządzeń zachodzących bądź stosowanych w procesie produkcyjnym
Weryfikacja: Egzamin pisemny (100%)
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_U09
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka K_01
- Student posiada uporządkowaną wiedzę na temat podstawowych technik stosowanych w biotechnologii. Student ma wiedzę w zakresie technicznej realizacji przemysłowych procesów biotechnologicznych, w tym procesów wykorzystujących mikroorganizmy, również tych służących ochronie środowiska. Student posiada wiedzę na temat operacji, procesów i urządzeń zachodzących bądź stosowanych w procesie produkcyjnym
Weryfikacja: egzamin
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
K_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe: