- Nazwa przedmiotu:
- Warsztaty projektowe – Wielokryterialna ocena innowacyjności
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Lamparska Agata
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie
- Grupa przedmiotów:
- Specjalność: Zarządzanie procesami w przedsiębiorstwie
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 6 / rok ak. 2022/2023
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 2 ECTS
30h projekt + 5h studiowanie literatury + 7h przygotowanie do zajęć + 5h opracowanie końcowe + 3h konsultacje = 50h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1,3 ECTS
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- -
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
- 
            
                - Wykład0h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt30h
- Lekcje komputerowe0h
 
- Wymagania wstępne:
- Podstawowa wiedza z zakresu innowacji
- Limit liczby studentów:
- - od 8 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (projekt)
- Cel przedmiotu:
- Zaznajomienie z metodami oceny innowacyjności i wykształcenie umiejętności ich wykorzystania w praktyce
- Treści kształcenia:
- Projekt:
1.	Wybór i charakterystyka przedsiębiorstwa (z wdrożeniami innowacyjnymi)
2.	Charakterystyka wdrażanych innowacji wraz z parametrami
3.	Analiza metod oceny innowacyjności i wybór adekwatnej metody (klasyczna punktowa, ekspercka, Q-sort, matematyczne itp.)
4.	Określenie kryteriów oceny, ich grup i hierarchii, pożądanych wartości (przedziałowo, punktowo), opracowanie drzewa kryteriów
5.	Przyjęcie skal oceny
6.	Przyjęcie wag według wybranej metody: lingwistyczna, współczynnikowa, porównania parami
7.	Opracowanie macierzy oceny ważonej z uwzględnieniem normalizacji oceny
8.	Graficzne przedstawienie wyników
9.	Opracowanie krytycznych wniosków wraz z działaniami korygującymi
10.	Prognozowanie kierunków wzrostu innowacyjności przedsiębiorstwa
- Metody oceny:
- Projekt:
1. Ocena formatywna: na zajęciach (obecność obowiązkowa) weryfiko-
    wane jest wykonanie kolejnych elementów składających się na końcowy projekt
2. Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna projektu, terminowość wykonania prac, redakcja końcowa, wynik rozmowy zaliczeniowej z prowadzącym zajęcia w zakresie zrealizowanego projektu: ocena z projektu w zakresie 2 – 5, do uzyskania zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Obowiązkowa: 
1.	Knosala R., Boratyńska-Skala A., Jurczyk-Bunkowska M., Moczała A. 2014 Zarządzanie innowacjami Warszawa: PWE
2.	Knosala R., Deptuła A.M. 2018 Ocena ryzyka wdrażania innowacji Warszawa: PWE
3.	Szatkowski K. 2016 Zarządzanie innowacjami i transferem technologii Warszawa: PWN
4.	Oslo Manual Guidelines for Collecting and Interpreting Innovation 2005 Paris: OECD/Eurostat 
5.	Działalność innowacyjna przedsiębiorstw 2013-2016. 2016 Warszawa: Wydawnictwo GUS i kolejne wydania (aktualizacja co 2 lata)
6.	Oslo Manual 2018: Guidelines for Collecting, Reporting and Using Data on Innovation, 4th Edition, The Measurement of Scientific, Technological and Innovation Activities, OECD/ Eurostat.
Uzupełniająca:
1.	Brzeziński M. red. 2001 Zarzadzanie innowacjami technicznymi i organizacyjnymi Warszawa: Difin 
2.	Juchniewicz M., Trocki M. red. 2013 Ocena projektów Koncepcje i metody Warszawa: Wydawnictwo SGH 
3.	Scarpellini, S. 2013. Multicriteria analysis for the assessment of energy innovations in the transport sector. Energy (Oxford) [0360-5442] rok:2013 tom:57 s.:160 -168
- Witryna www przedmiotu:
- moodle.usos.pw.edu.pl 
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
    Profil ogólnoakademicki - wiedza
                    - Charakterystyka Z1_WG8
- Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wybrane zagadnienia z zakresu zarządzania innowacjami,  w tym metody i techniki wielokryterialnej oceny innowacyjności organizacji
 Weryfikacja: Projekt - zaliczenie projektu
 Powiązane charakterystyki kierunkowe:
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
                    - Charakterystyka   Z1_UW5
- Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do oceny innowacyjności organizacji, na tle analizy potrzeb biznesowych, w tym oczekiwań i potrzeb klientów,                      w warunkach ciągłej transformacji gospodarki. Do w/w analiz dobiera oraz stosuje poznane metody i narzędzia
 Weryfikacja: Projekt - zaliczenie projektu
 Powiązane charakterystyki kierunkowe:
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_UW4
- Absolwent potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę do zastosowania właściwie dobranych metodyk zarządzania projektami w odniesieniu do wielokryterialnej oceny innowacyjności organizacji i działań naprawczych
 Weryfikacja: Projekt - zaliczenie projektu
 Powiązane charakterystyki kierunkowe:
 Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
                    - Charakterystyka Z1_KK1,  Z1_KK2, Z1_KO4
- Absolwent rozumie jak istotna jest jego własna wiedza                  z zakresu wielokryterialnej oceny innowacyjności dla funkcjonowania i pokonywania problemów w organizacji oraz dla działania w sposób przedsiębiorczy. Jest gotów do jej krytycznej oceny i zasięgania opinii ekspertów w tej dziedzinie
 Weryfikacja: Projekt - zaliczenie projektu
 Powiązane charakterystyki kierunkowe:
 Powiązane charakterystyki obszarowe: