Nazwa przedmiotu:
Analiza instrumentalna
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Iwona Wilińska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Technologia Chemiczna
Grupa przedmiotów:
Wspólne dla kierunku
Kod przedmiotu:
CS1A_11
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2023/2024
Liczba punktów ECTS:
1
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Wykłady: liczba godzin według planu studiów - 15, zapoznanie ze wskazaną literaturą - 5, przygotowanie do kolokwium - 5, razem - 25 h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Wykłady - 15 h, Razem - 15 h = 0,6 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Limit liczby studentów:
Wykład min. 15
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest uzyskanie przez studenta wiedzy w zakresie analizy instrumentalnej, zapoznanie z wybranymi metodami i technikami analizy instrumentalnej oraz ich zastosowaniami w analizie chemicznej.
Treści kształcenia:
Wiadomości wstępne dotyczące analizy instrumentalnej (definicja i zastosowanie analizy instrumentalnej, podział metod instrumentalnych, kryteria wyboru metody) Metody spektralne i ich podział. Spektroskopia molekularna. Podstawy wybranych metod spektroskopowych - spektrofotmetrii w podczerwieni (IR) i spektrofotometrii UV-VIS. Przykładowe widma IR i UV-VIS oraz ich interpretacja. Analiza jakościowa i ilościowa. Miareczkowanie spektrofotometryczne. Analiza rentgenowska. Powstawanie promieniowania rentgenowskiego w lampie rentgenowskiej. Dyfrakcja promieniowania rentgenowskiego. Metoda dyfrakcji proszkowej. Podstawowe elementy dyfraktometru rentgenowskiego. Przykładowe dyfraktogramy. Zastosowanie metody. Przykłady innych technik wykorzystujących promieniowanie rentgenowskie. Definicja chromatografii i jej podział. Chromatografia gazowa. Chromatografia cieczowa. Główne części składowe chromatografów. Chromatografia jako metoda rozdziału oraz analizy ilościowej i jakościowej mieszanin. Przykładowe chromatogramy i ich interpretacja. Metody termoanalityczne. Podstawy analizy termograwimetrycznej (TG, DTG) i różnicowej analizy termicznej (DTA). Zasada danej metody, aparatura, wyniki i ich interpretacja na wybranych przykładach, przykłady zastosowań. Przykłady innych metod analizy instrumentalnej.
Metody oceny:
zgodnie z regulaminem przedmiotu
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Szczepaniak W., Metody instrumentalne w analizie chemicznej, PWN, Warszawa, 2011 2. Praca zbiorowa pod redakcją Zielińskiego W. i Rajcy A., Metody spektroskopowe i ich zastosowanie do identyfikacji związków organicznych, WNT, Warszawa, 2000 3. Cygański A., Metody spektroskopowe w chemii analitycznej, WNT, Warszawa, 2012 4. Witkiewicz Z., Hetper J., Chromatografia gazowa, WNT, Warszawa, 2009 5. Jarosz M., Malinowska E., Pracownia chemiczna. Analiza instrumentalna, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 1994
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
Program studiów opracowany na podstawie programu nauczania zmodyfikowanego w ramach Zadania 8 Programu NERW.

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W04
Ma ogólną wiedzę teoretyczną dotyczącą podstaw fizykochemicznych wybranych metod instrumentalnych oraz możliwości zastosowań tych metod.
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: C1A_W04
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_WG.o
Charakterystyka W05
Ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia i opisu działania wybranych aparatów stosowanych w analizie instrumentalnej.
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: C1A_W05
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_WG.o
Charakterystyka W15
Zna podstawowe metody analizy instrumentalnej służące do analizy ilościowej i jakościowej substancji i produktów reakcji.
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe: C1A_W15
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P6S_WG.o