- Nazwa przedmiotu:
- Teoria i praktyka przedsiębiorczości
- Koordynator przedmiotu:
- dr Alicja Krajenta – Kopeć
- Status przedmiotu:
- Fakultatywny ograniczonego wyboru
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Ekonomia
- Grupa przedmiotów:
- Obieralne
- Kod przedmiotu:
- SGP 35.5/1
- Semestr nominalny:
- 6 / rok ak. 2009/2010
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Do realizacji treści tego przedmiotu wskazana jest znajomość przedmiotów:
podstawy zarządzania, zarządzanie przedsiębiorstwem i polityka ekonomiczna.
- Limit liczby studentów:
- Cel przedmiotu:
- Celem nauczania przedmiotu jest rozumienie istoty i mechanizmów przedsiębiorczości w zarządzaniu. Rozumienie zasad, prawidłowości przedsiębiorczości. Identyfikacja, opis i analiza praktycznych problemów przedsiębiorczości.
- Treści kształcenia:
- 1.Pojęcie i istota przedsiębiorczości
2.Typy przedsiębiorczości i organizacji przedsiębiorczych
3.Przedsiębiorca, przedsiębiorczość wewnętrzna, przedsiębiorczość zewnętrzna. Cechy osoby przedsiębiorczej. Orientacja przedsiębiorcza. Przedsiębiorczość jako proces
4.Identyfikacja i ocena szans przedsiębiorczych w otoczeniu
5.Analiza ryzyka i sposoby jego minimalizowania
6.Specyfika planowania przedsięwzięć i proces zarządzania rozwojem organizacji przedsiębiorczej
7.Błędy w planowaniu i zarządzaniu rozwojem organizacji
8.Opracowywanie biznesu planu dla nowych przedsięwzięć.
Pojęcie i specyfika biznes planu: struktura, rodzaje biznes planu
9.Zapewnienie zasobów i warunków wdrożenia przedsiębiorczego planu
10.Infrastruktura wspierająca przedsiębiorczość
11.Przedsiębiorczość międzynarodowa.
- Metody oceny:
- Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest:
1.Test opanowania materiału.
2.Test będzie uznawany za zaliczany pod warunkiem uzyskania, co najmniej 60% z możliwych do zdobycia punktów.
Inne:
OCENA %
3,0 60
3,5 70
4,0 80
4,5 90
5,0 95
Projekty indywidualne.
- Egzamin:
- Literatura:
- 1.Bławat F., Przedsiębiorca w teorii przedsiębiorczości i praktyce małych firm, GTN, Gdańsk, 2003
2.Innowacje w rozwoju przedsiębiorczości w procesie transformacji, (red.) Janasz W., Wyd. DIFIN, Warszawa, 2004
3.Piasecki B., Przedsiębiorczość i mała firma. Teoria i praktyka, Wyd. Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 199
4.Drucker P., Innowacje i przedsiębiorczość, PWE, Warszawa, 1992
5.Griffin R.W, Podstawy zarządzania organizacjami, PWN, Warszawa, 2008
6.Koźmiński A.K, Piotrowski W., Zarządzanie. Teoria i praktyka, PWN, 2007
7.Bogdanienko J., Zarys koncepcji, metod i problemów zarządzania, Dom Organizatora TNOiK, Toruń, 2005
- Witryna www przedmiotu:
- Uwagi:
Efekty uczenia się