Nazwa przedmiotu:
Sensors and Biosensors
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. inż. Elżbieta Malinowska
Status przedmiotu:
Fakultatywny dowolnego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
2. Przedmioty obieralne
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2010/2011
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
Cel przedmiotu:
brak
Treści kształcenia:
Lecture: 1. Introduction to (bio)sensors. 2. (Bio)recognition of analytes. 3. Types of recognition layers. 4. Transducers and measurement systems (electrochemical, optical, etc.,). 5. Working parameters and factors affecting response of (bio)sensors. 6. Chemical sensors for bioanalyte determination. 7. Application of (bio)sensors in analytical control of bioprocesses, medical diagnostics, environmental protection, etc. 8. Trends in (bio)sensors developments. Laboratory: Laboratory will introduce students to construction and utilization of sensors and biosensors with different transducers: optical and electrochemical.
Metody oceny:
Written examination or presentation and reports
Egzamin:
Literatura:
1. 1. Z. Brzózka, W. Wróblewski, Sensory chemiczne, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, 1998. 2. U.E. Spichiger-Keller, Chemical Sensors and Biosensors for Medical and Biological Applications, Wiley-VCH, 1998. 3. B. Eggins, Biosensors, John Wiley & Sons, 1996.
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się