Nazwa przedmiotu:
Bioprocesy
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Małgorzata Jaworska; Prof. dr hab. Andrzej Kołtuniewicz
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Inzynieria Chemiczna i Procesowa
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2013/2014
Liczba punktów ECTS:
5
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
Godziny kontaktowe 60 godz. w tym obecność na wykładach- 60 godz. Przygotowanie do egzaminu i zdawanie egzaminu - 60 godz. Razem nakład pracy studenta: 120 godz. = 5 ECTS
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
5 ECTS
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład900h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z metodami postępowania z materiałem biologicznym oraz zapoznanie z metodami opisu matematycznego tych procesów.
Treści kształcenia:
Bilans masowy i bilans energetyczny wzrostu mikroorganizmów. Modelowanie wzrostu mikroorganizmów. Modelowanie reakcji enzymatycznych. Prowadzenie hodowli mikroorganizmów. Sterylizacja. Dezintegracja. Wysalanie białek. Ekstrakcja. Adsorpcja. Metody chromatograficzne. Elektroforeza. Techniki membranowe (diafiltracja, ultrafiltracja, dializa, elektrodializa) Krystalizacja. Suszenie. Bilans aktywności.
Metody oceny:
egzamin pisemny
Egzamin:
tak
Literatura:
K.W. Szewczyk, Bilansowanie i kinetyka procesów biochemicznych, OWPW, Warszawa, 2005 W. Bednarski, J. Fiedurek (ed.), Podstawsy biotechnologii przemysłowej, WNT, Warszawa, 2007 R. Gawroński, Procesy oczyszczania cieczy, OWPW, Warszawa, 1999
Witryna www przedmiotu:
brak
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U_01
Potrafi bilansować bioprocesy (reakcje enzymatyczne, wzrost mikroorganizmów, wytwarzanie produktów)
Weryfikacja: egzamin pisemny
Powiązane efekty kierunkowe: K_U03, K_U07, K_U15
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U05, T2A_U09, T2A_U13
Efekt U_02
Potrafi projektować procesy rozdzielania bioproduktów
Weryfikacja: egzamin pisemny
Powiązane efekty kierunkowe: K_U03, K_U07, K_U18
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U05, T2A_U09, T2A_U19

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt K_01
Potrafi wzpółpracować w grupie
Weryfikacja: Wpisz opis
Powiązane efekty kierunkowe: K_K02, K_K04
Powiązane efekty obszarowe: T2A_K03, T2A_K06