Nazwa przedmiotu:
Sensors and Biosensors
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. inż. Elżbieta Malinowska
Status przedmiotu:
Fakultatywny dowolnego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
3 / rok ak. 2013/2014
Liczba punktów ECTS:
4
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 45h, w tym: a) obecność na wykładach – 15h b) obecność na laboratorium – 30h 2. przygotowanie sprawozdań ćwiczeń laboratoryjnych – 30h 3. przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie – 25h Razem nakład pracy studenta: 100 h, co odpowiada 4 punktom ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na wykładach – 15h 2. obecność na laboratoriach – 30h Razem: 45h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1. obecność na laboratorium – 30h Razem: 30h, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
brak
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat budowy sensorów oraz mechanizmów towarzyszących rozpoznawaniu analitów i generowaniu sygnału chemicznego w warstwie receptorowej sensora • znać perspektywy rozwoju sensorów i biosensorów, • oceniać prawidłowo przydatność określonych sensorów i biosensorów do oznaczeń analitycznych w kontroli analitycznej (np. procesów biotechnologicznych, diagnostyce medycznej, przemyśle spożywczym, ochronie środowiska, itp.), • realizować pod kierunkiem prowadzącego ćwiczenia laboratoryjne z wykorzystaniem nowoczesnych urządzeń analitycznych i dokonać analizy wyników.
Treści kształcenia:
Lecture: 1. Introduction to (bio)sensors. 2. (Bio)recognition of analytes. 3. Types of recognition layers. 4. Transducers and measurement systems (electrochemical, optical, etc.,). 5. Working parameters and factors affecting response of (bio)sensors. 6. Chemical sensors for bioanalyte determination. 7. Application of (bio)sensors in analytical control of bioprocesses, medical diagnostics, environmental protection, etc. 8. Trends in (bio)sensors developments. Laboratory: Laboratory will introduce students to construction and utilization of sensors and biosensors with different transducers: optical and electrochemical.
Metody oceny:
Written examination or presentation and reports
Egzamin:
tak
Literatura:
1. 1. Z. Brzózka, W. Wróblewski, Sensory chemiczne, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, 1998. 2. U.E. Spichiger-Keller, Chemical Sensors and Biosensors for Medical and Biological Applications, Wiley-VCH, 1998. 3. B. Eggins, Biosensors, John Wiley & Sons, 1996.
Witryna www przedmiotu:
ch.pw.edu.pl
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt W01
zna budowę sensorów i biosensorów oraz mechanizmy towarzyszących rozpoznawaniu analitów i generowaniu sygnału analitycznego
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_W01, K_W09
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W01, T2A_W03, T2A_W05, T2A_W06
Efekt W02
zna perspektywy rozwoju sensorów i biosensorów
Weryfikacja: egzamin
Powiązane efekty kierunkowe: K_W01, K_W09
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W01, T2A_W03, T2A_W05, T2A_W06

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U01
potrafi ocenić przydatność określonych sensorów i biosensorów do oznaczeń analitycznych
Weryfikacja: egzamin, ocena sprawozdań
Powiązane efekty kierunkowe: K_U13, K_U17
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U09, T2A_U11, T2A_U13, T2A_U15, T2A_U16
Efekt U02
potrafi zaprojektować sposób kontroli analitycznej wybranych procesów biotechnologicznych
Weryfikacja: egzamin, ocena sprawozdań
Powiązane efekty kierunkowe: K_U08, K_U13
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U05, T2A_U08, T2A_U09, T2A_U11
Efekt U03
potrafi zaprojektować sposób kontroli analitycznej wybranych procesów biotechnologicznych potrafi opracować uzyskane dane eksperymentalne i przygotować raport z przeprowadzonych badań
Weryfikacja: egzamin, ocena sprawozdań
Powiązane efekty kierunkowe: K_U08, K_U09, K_U13
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U05, T2A_U08, T2A_U05, T2A_U08, T2A_U09, T2A_U10, T2A_U09, T2A_U11
Efekt U04
potrafi posługiwać się specjalistyczną nomenklaturą w języku angielskim
Weryfikacja: egzamin, ocena sprawozdań
Powiązane efekty kierunkowe: K_U01, K_U02, K_U05
Powiązane efekty obszarowe: T2A_U01, T2A_U05, T2A_U10, T2A_U02, T2A_U03, T2A_U06, T2A_U03, T2A_U05

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt K01
potrafi pracować samodzielnie studiując wybrane zagadnienie
Weryfikacja: egzamin, ocena sprawozdań
Powiązane efekty kierunkowe: K_K02
Powiązane efekty obszarowe: T2A_K06