Nazwa przedmiotu:
Systemy zapewnienia jakości
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Olga Iwasińska-Kowalska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Mechatronika
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
SZJ
Semestr nominalny:
7 / rok ak. 2013/2014
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1) Liczba godzin bezpośrednich (24h): a) Wykład 14h, b) Laboratorium 8h, c) Konsultacje: 2h, 2) Liczba godzin pracy własnej studenta (54h): a) Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych 15h, b) Przygotowanie do zaliczeń 15h, c) Studia literatury 15h, d) Wykonanie sprawozdań 9h, Razem 78h (3 ECTS).
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1 punkt ECTS - liczba godzin bezpośrednich (24h): a) Wykład 14h, b) Laboratorium 8h, c) Konsultacje: 2h,
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1,5 punktu ECTS - 32h w tym: a) Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych 15h, b) Laboratorium 8h, c) Wykonanie sprawozdań 9h,
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład210h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium120h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Wymagana jest znajomość podstawowych zagadnień dotyczących systemów zarządzania jakością, systemu badań i certyfikacji w Polsce oraz zagadnień z zakresu projektowania, technik wytwarzania i systemów pomiarowych. Wskazane jest zaliczenie wcześniej następujących przedmiotów: Projektowanie urządzeń mechatroniki, Technologia urządzeń mechatroniki, Metrologia techniczna, Zarządzanie jakością, Analiza wyników pomiarów.
Limit liczby studentów:
wykład - bez ograniczeń, laboratorium - 12 osób
Cel przedmiotu:
Przygotowanie do dokumentowania i wdrażania systemów jakości zgodnie z wymaganiami normy ISO 9001: 2009. Ponadto nabycie umiejętności w zakresie monitorowania procesów produkcyjnych i pomiarowych oraz oceny jakości dostaw i kwalifikowania dostawców
Treści kształcenia:
1. Zewnętrzne i wewnętrzne wymagania jakości: Znaczenie jakości w warunkach swobodnego przepływu wyrobów (towarów) w UE. Prawne i umowne uregulowania dotyczące jakości: dyrektywy techniczne UE, ustawy, rozporządzenia ministrów, normy międzynarodowe, regionalne i krajowe. Inne czynniki projakościowe. 2. Systemy zarządzania jakością wg nowej serii norm ISO 9001: Struktura serii norm ISO 9001: 2009. Podstawowe zasady zarządzania jakością wg normy PN-EN ISO 9001 i ich interpretacja. Dokumentowanie systemu zarządzania jakością: rodzaje dokumentów, szczegółowa struktura dokumentacji systemu zarządzania jakością, analiza zawartości wybranych dokumentów. Etapy dokumentowania i wdrażania SZJ. Podejście procesowe do zarządzania jakością. Opracowywanie map procesów. Dokumentowanie i monitorowanie procesów produkcyjnych. Certyfikacja systemów zarządzania jakością. Jednostki certyfikujące systemy zarządzania jakością. Procedura certyfikacji systemu zarządzania jakością. Narzędzia statystyczne stosowane w systemach zarządzania jakością, podstawy statystyczne, normy i dokumenty normalizacyjne. 3. Inne systemy zarządzania jakością: Systemy zarządzania w laboratoriach badawczych i wzorcujących (norma IS0/IEC 17025:2005). Standardy dla przemysłu motoryzacyjnego ISO/TS 16949). Standardy AQAP, HACCP, ISO 14001 i ISO 18001. 4. System oceny zgodności w Unii Europejskiej: Nowe i globalne podejście do harmonizacji technicznej w UE. Certyfikacja. Wyroby podlegające wymaganiom dyrektyw nowego podejścia. Analiza modułowej struktury demonstrowania zgodności. Certyfikacja systemów zarządzania jakością a certyfikacja wyrobów. Dopuszczanie wyrobu do obrotu i użytkowania. Odpowiedzialność producenta. 5. Zasady i wiarygodność orzekania o zgodności wyrobów z wymaganiami: Formułowanie wymagań wobec wyrobów – granice specyfikacji. Niepewność pomiaru a tolerancja specyfikacji. Podstawy statystyczne do oceny zgodności. Reguły orzekania zgodności lub niezgodności ze specyfikacją wg normy PN-EN ISO 14253-1. Ocena ryzyka podjęcia błędnej decyzji. 6. Filozofia stosowania SPC w sterowaniu jakością produkcji: Analiza przyczynowo-skutkowa zmienności procesu. Czynniki wpływające na zmienność właściwości produkowanych wyrobów. Analiza wskaźników oraz procedury określania zdolności jakościowej procesów wytwórczych i pomiarowych. SPC w zapewnieniu jakości procesów. 7. Wybrane narzędzia do monitorowania procesów produkcyjnych: Podstawy statystyczne do konstrukcji kart kontrolnych, badanie charakteru rozkładu, testowanie hipotez, przedział ufności. Rodzaje kart kontrolnych. Karty kontrolne systemu Shewharta oraz karty sum skumulowanych - statystyczne narzędzia sterowania procesem. Metody i zasady projektowania kart kontrolnych na podstawie zapisów normatywnych. Obszary zastosowań poszczególnych rodzajów kart kontrolnych. Analiza wykresów na kartach. 8. Metody oceny wyrobów dostarczanych partiami: Podstawy statystyczne do badan wyrywkowych, plan eksperymentu. Kontrola odbiorcza produktów sztukowych lub umownie sztukowych. Metody statystycznej kontroli jakości wg oceny alternatywnej i wg oceny liczbowej z wykorzystaniem norm. Metody pobierania losowych próbek do badań. Plany badania na podstawie akceptowanego poziomu jakości (AQL) i na podstawie jakości granicznej (LQ). Procedury kontroli skokowej. Kontrola wyrywkowa na podstawie oceny liczbowej. 9. Możliwości globalnej oceny dostaw i dostawców na podstawie wyników sukcesywnych kontroli: Wyznaczanie wskaźników zdolności jakościowej procesów na podstawie analizy wyników dostaw. Wyznaczanie jakości dostaw przed kontrolą i po kontroli, na podstawie rejestru wyników badania sukcesywnie dostarczanych partii ocenianych metodą alternatywną. Zakres laboratorium: 1. Ocena jakości procesów selekcji wymiarowej 2. Statystyczne podstawy projektowania karty kontrolnej, wyznaczanie granic kontrolnych, badanie charakteru rozkładu I i II 3. Projekt i monitorowanie procesu za pomocą kart kontrolnych Shewhart’a wg oceny alternatywnej i oceny liczbowej - zgodnie z normą. 4. Statystyczna kontrola jakości dostaw na podstawie oceny alternatywnej 5. Statystyczna kontrola jakości dostaw na podstawie oceny liczbowej 6. Projektowanie zapisów i dokumentów w systemach zapewnienia jakości
Metody oceny:
zaliczenie w postaci pytań otwartych sprawdziany przed przystąpieniem do ćwiczeń i zaliczenie sprawozdań
Egzamin:
nie
Literatura:
Harmol A., Mantura W.: Zarządzanie jakością – Teoria i praktyka, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2006 2. Maciej Urbaniak Zarządzanie jakością środowiskiem oraz bezpieczeństwem w praktyce gospodarczej, Difin, Warszawa 2007 Jerzy Łunarski Zarządzanie jakością standardy i zasady WNT Warszawa 2008 Latzko W.J., Saunders D.M.: Cztery dni z Demingiem – Nowoczesna teoria zarządzania, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 1998 Arendarski J. i inni: Statystyczne metody kontroli jakości i sterowania jakością, preskrypt IMISP, Warszawa 2000 Aczel A. D. statystyka w zarządzaniu PWN, Warszawa 2000
Witryna www przedmiotu:
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt SZJ_nst_W01
Student zna techniki pomiarowe i umie dobrać urządzenie, przetwornik, metodę pozyskania danych o procesie, metody pozyskania próbki, zna metody analizy wyników, także znormalizowane stosowana dla potrzeb monitorowania i sterowania jakością procesu wytwarza lub usługi
Weryfikacja: Kolokwia na wykładzie i sprawdziany na początku ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe: K_W10
Powiązane efekty obszarowe: T2A_W02, T2A_W04
Efekt SZJ_nst_W02
Student potrafi dobrać i zastosować odpowiednie narzędzia jakościowe do oceny cech wyrobu, usługi, systemu w jego w cyklu życia. Poznaje metody projektowania procesów, monitorowania cech na etapie wytwarzania, pozyskiwania informacji w czasie eksploatacji i utylizacji wyrobu.
Weryfikacja: Kolokwia na wykładzie i sprawdziany na początku ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe: K_W19
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W06
Efekt SZJ_nst_W03
Zapoznaje się z systemami zarządzania jakości zgodnie za aktualnymi normami , systemy zarządzania w laboratoriach badawczych i wzorcujących, standardy dla przemysłu motoryzacyjnego, wytwarzania i elementy z zakresu normalizacji w dziadzinach: środowiskowe,, zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy.
Weryfikacja: Kolokwia na wykładzie i sprawdziany na początku ćwiczeń laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe: K_W21
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W09

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt SZJ_nst_U01
Umie analizować wyniki uzyskane na podstawie badań serii wyrobów monitorowanych karta kontrolną, projektować karty zgodnie z normą, jak również zaprojektować karty specjalizowane
Weryfikacja: Kolokwia na wykładzie i ocena ze sprawozdań laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe: K_U10, K_U13
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U07, T1A_U08, T1A_U09, T1A_U08, T1A_U16
Efekt SZJ_nst_U02
Wie czym jest dyrektywa zna modułową strukturę demonstrowania zgodności wyrobu. Zna różnicę między certyfikacją systemów zarządzania jakością a certyfikacja wyrobów. Potrafi wyjaśnić jakie są podstawowe zasady przy dopuszczaniu wyrobu do obrotu i użytkowania w UE
Weryfikacja: Kolokwia na wykładzie i ocena ze sprawozdań laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe: K_U16, K_U26
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U07, T1A_U10
Efekt SZJ_nst_U03
Zna podstawowe wytyczne norm dotyczące metody oceny ryzyka, zarządzania środowiskiem i bezpieczeństwem
Weryfikacja: Kolokwia na wykładzie i ocena ze sprawozdań laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe: K_U27
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U11

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt SZJ_nst_K01
Dostrzega związki działalności technicznej na środowisko w kontekście wybranych norm
Weryfikacja: Kolokwia na wykładzie i ocena ze sprawozdań laboratoryjnych
Powiązane efekty kierunkowe: K_K02
Powiązane efekty obszarowe: T1A_K02