Nazwa przedmiotu:
Teoria i praktyka przedsiębiorczości
Koordynator przedmiotu:
dr Marlena Piekut
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Ekonomia
Grupa przedmiotów:
Obieralne
Kod przedmiotu:
ZGP 38.1/1
Semestr nominalny:
4 / rok ak. 2015/2016
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
50 h w tym: 16 h - wykłady, 10 h - przygotowanie do zajęć w tym zapoznanie z literaturą, 12 h - przygotowanie do zaliczenia, 4 h - przygotowanie pracy, 2 h - konsultacje, 6 h - inne.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,64 ECTS - wykłady, 0,32 ECTS : konsultacje w związku z przygotowaniem do zaliczenia (0,08 ECTS), inne (0,24 ECTS) tj. zaliczenia w dodatkowych terminach (0,12 ECTS), wskazanie na szczegółową literaturę związaną z opracowaniem prezentacji (0,04 ECTS), sprawdzenie opracowań prezentacji przed ich wygłoszeniem i związane z tym dodatkowe konsultacje (0,08 ECTS)
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład240h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, Podstawy zarządzania
Limit liczby studentów:
Wykład min. 15
Cel przedmiotu:
Celem nauczania przedmiotu jest pogłębienie wiedzy studentów o przedsiębiorczości, wskazanie na innowacyjne i nastawione na rozwój inicjatywy przedsiębiorcze oraz na infrastrukturę wspierającą prowadzenie biznesu.
Treści kształcenia:
Wykłady: W1 - Pojęcie i istota przedsiębiorczości - ujęcie historyczne. W2 - Typy przedsiębiorczości i organizacji przedsiębiorczych. Przedsiębiorca, cechy osoby przedsiębiorczej. W3 - Uwarunkowania przedsiębiorczości. Przedsiębiorczość jako proces. Zapewnienie zasobów i warunków wdrażania przedsiębiorczego planu. W4 - Specyfika planowania przedsięwzięć i proces zarządzania rozwojem organizacji przedsiębiorczej. Błędy w planowaniu i zarządzaniu rozwojem organizacji. W5 - Zmiany innowacyjne w procesie przedsiębiorczości. Franchising a przedsiębiorczość. Wykorzystanie potencjału Internetu. W6 - Infrastruktura wspierająca przedsiębiorczość. Przedsiębiorczość międzynarodowa.
Metody oceny:
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest przygotowanie prezentacji oraz uzyskanie przez studenta pozytywnej oceny z dwóch pisemnych kolokwiów. Każde kolokwium będzie zawierało 5 pytań otwartych. Za każde pytanie można zdobyć maksymalnie 1 pkt. Warunkiem zaliczenia jednego kolokwium jest uzyskanie minimum 3 pkt. Punkty z dwóch kolokwiów będą sumowane. Ocena 5,0 - 10 pkt; 4,5 - 9 pkt; 4,0 - 8 pkt; 3,5 - 7 pkt; 3,0 - 6 pkt.
Egzamin:
nie
Literatura:
1. Bławat F. 2004: Przedsiębiorca w teorii przedsiębiorczości i praktyce małych firm. GTN, Gdańsk. 2. Griffin R.W. 2008: Podstawy zarządzania organizacjami. PWN, Warszawa. 3. Janasz W. (red.) 2004: Innowacje w rozwoju przedsiębiorczości w procesie transformacji. Wyd. DIFIN, Warszawa. 4. Publikacje internetowe PARP. 5. Bazy danych EUROSTAT
Witryna www przedmiotu:
www.knes.pw.plock.pl
Uwagi:
brak

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt W14
Zna prawidłowości i uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości. Ma wiedzę dotyczącą planowania przedsięwzięć gospodarczych i zarządzania rozwojem podmiotów gospodarczych.
Weryfikacja: Pisemne zaliczenie opisowe (W1-W6)
Powiązane efekty kierunkowe: K_W14
Powiązane efekty obszarowe: S1A_W11
Efekt W15
Zna źródła finansowania przedsiębiorczego planu oraz metody maksymalizacji wpływów i minimalizacji wydatków.
Weryfikacja: Pisemne zaliczenie opisowe (W3-W6)
Powiązane efekty kierunkowe: K_W15
Powiązane efekty obszarowe: S1A_W06
Efekt W19
Posiada wiedzę z zakresu komunikowania się za pośrednictwem sieci Internet z innymi przedsiębiorcami, dystrybutorami i konsumentami.
Weryfikacja: Pisemne zaliczenie opisowe (W5)
Powiązane efekty kierunkowe: K_W19
Powiązane efekty obszarowe: S1A_W08

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt U06
Potrafi wykorzystać wiedzę z zakresu tworzenia, funkcjonowania i rozwoju przedsiębiorstw.
Weryfikacja: Pisemne zaliczenie opisowe (W1-W6)
Powiązane efekty kierunkowe: K_U06
Powiązane efekty obszarowe: S1A_U02
Efekt U23
Potrafi wykorzystać wiedzę o działalności przedsiębiorstw na rynku krajowym oraz instrumentach ich finansowania przy kształtowaniu relacji przedsiebiorcy z instytucjami wspierającymi finansowanie działalności gospodarczej.
Weryfikacja: Pisemne zaliczenie opisowe (W3-W6)
Powiązane efekty kierunkowe: K_U23
Powiązane efekty obszarowe: S1A_U03

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt K10
Potrafi podjąć decyzję dotyczącą prowadzenia własnego biznesu w oparciu o swoje cechy, wiedzę i umiejętności.
Weryfikacja: Pisemne zaliczenie opisowe, analiza studium przypadku (W2)
Powiązane efekty kierunkowe: K_K10
Powiązane efekty obszarowe: S1A_K04