Nazwa przedmiotu:
Podstawy zarządzania jakością
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Katarzyn Skroban
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Grupa przedmiotów:
kierunkowe
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2017/2018
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
50h: 20h (wykład) + 15h (rozwiązywanie praktycznych problemów w postaci ćwiczeń) + 15h (przygotowanie do zaliczenia testów)
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,8 ECTS: 20h (wykład)
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
1 ECTS: 15h (rozwiązywanie praktycznych problemów w postaci ćwiczeń) + 15h (przygotowanie do zaliczenia testów)
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Podstawowe wiedza na temat zarządzania i statystyki.
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student: - posiadał podstawową wiedzę z zakresu zarządzania jakością, - potrafił wykorzystać nabytą wiedzę w procesach zarządzania przedsiębiorstwem produkcyjnym - potrafił przekazywać informację z zakresu zarządzania jakością
Treści kształcenia:
Znaczenie problematyki jakości w uprzemysłowionym i konkurencyjnym świecie. Podstawowe pojęcia w jakości. Historia jakości. Guru jakości. Systemy zarządzania jakością. Normy i standardy zarządzania ja-kością. Metody i techniki zarządzania jakością. Projektowanie i wdrażanie systemów zarządzania jakością. Podstawy dokumentowania systemu zarządzania jakością. Statystyczne sterowanie procesem. Ocena zdolności procesu produkcyjnego . Statystyczna kontrola jakości odbiorcza. Certyfikacja systemów, wyrobów i personelu. Akredytacja. Koszty jakości. Nagrody w jakości
Metody oceny:
A.Wykład: 1. Ocena formatywna:Przeprowadzenie dwóch testów zawierających pytania teoretyczne i praktyczne. Testy oceniane w skali 0-40 pkt. Rozwiązanie zagadnień praktycznych – oceniane w skali 0-60 pkt. 2. Ocena sumatywna: Maksymalna punktacja 0-100 pkt. 51-60 pkt. – ocena 3, 61-70 pkt-ocena 3,5; 71-80 – ocena 4; 81-90 pkt – ocena 4,5; powyżej 91 pkt – ocena 5.
Egzamin:
nie
Literatura:
Obowiązkowa: 1. Hamrol A., Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka, PWN, 2010 2. Wawak S., Zarządzanie jakością - podstawy, systemy i narzędzia, Helion 2011 3. Sałaciński T., SPC Statystyczne sterowanie procesem produkcji, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, 2009 4. Jakubiec M., Projakościowe zarządzanie przedsiębiorstwem, Difin, 2017 Uzupełniająca: 1. Bral W., Obieg i ochrona dokumentów w zarządzaniu jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem informacji, Difin 2008 2. PN-EN ISO 9001:2015-10, Systemy zarządzania jakością - wymagania 3. Szczepańska K., Koszty jakości dla inżynierów, Placet 2009. 4. PN-ISO 7870:2006, Karty kontrolne - ogólne wytyczne i wprowadzenie
Witryna www przedmiotu:
www.electurer.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt I1_W01
teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie zarządzania, ze szczególnym uwzględnieniem systemów i procesów zarządzania
Weryfikacja: 2 testy przeprowadzone w formie pisemnej
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_W06
teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie identyfikacji, budowy i reorganizacji procesów, ze szczególnym uwzględnieniem procesów produkcyjnych
Weryfikacja: 2 testy przeprowadzone w formie pisemnej
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt I1_U01
identyfikować i interpretować podstawowe zjawiska i procesy społeczne z wykorzystaniem wiedzy z zakresu zarządzania, ze szczególnym uwzględnieniem uwarunkowań zarządzania przedsiębiorstwem produkcyjnym oraz zarządzania projektami
Weryfikacja: Ocena samodzielnej realizacji ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_U11
prawidłowo posługiwać się systemami normatywnymi w celu rozwiązywania zadań z zakresu nauk o zarządzaniu, ze szczególnym uwzględnieniem różnych systemów zarządzania oraz procesów produkcyjnych
Weryfikacja: Ocena samodzielnej realizacji ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt I1_K02
uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Weryfikacja: Ocena samodzielnej realizacji ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Efekt I1_K04
myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
Weryfikacja: Ocena samodzielnej realizacji ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: