- Nazwa przedmiotu:
- Podstawy zarządzania jakością
- Koordynator przedmiotu:
- dr inż. Katarzyn Skroban
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Grupa przedmiotów:
- kierunkowe
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 1 / rok ak. 2017/2018
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 50h: 20h (wykład) + 15h (rozwiązywanie praktycznych problemów w postaci ćwiczeń) + 15h (przygotowanie do zaliczenia testów)
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 0,8 ECTS: 20h (wykład)
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- 1 ECTS: 15h (rozwiązywanie praktycznych problemów w postaci ćwiczeń) + 15h (przygotowanie do zaliczenia testów)
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Podstawowe wiedza na temat zarządzania i statystyki.
- Limit liczby studentów:
- - od 25 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład)
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student:
- posiadał podstawową wiedzę z zakresu zarządzania jakością,
- potrafił wykorzystać nabytą wiedzę w procesach zarządzania przedsiębiorstwem produkcyjnym
- potrafił przekazywać informację z zakresu zarządzania jakością
- Treści kształcenia:
- Znaczenie problematyki jakości w uprzemysłowionym i konkurencyjnym świecie.
Podstawowe pojęcia w jakości. Historia jakości. Guru jakości.
Systemy zarządzania jakością. Normy i standardy zarządzania ja-kością.
Metody i techniki zarządzania jakością. Projektowanie i wdrażanie systemów zarządzania jakością.
Podstawy dokumentowania systemu zarządzania jakością.
Statystyczne sterowanie procesem. Ocena zdolności procesu produkcyjnego . Statystyczna kontrola jakości odbiorcza.
Certyfikacja systemów, wyrobów i personelu. Akredytacja.
Koszty jakości. Nagrody w jakości
- Metody oceny:
- A.Wykład:
1. Ocena formatywna:Przeprowadzenie dwóch testów zawierających pytania teoretyczne i praktyczne. Testy oceniane w skali 0-40 pkt. Rozwiązanie zagadnień praktycznych – oceniane w skali 0-60 pkt.
2. Ocena sumatywna: Maksymalna punktacja 0-100 pkt. 51-60 pkt. – ocena 3, 61-70 pkt-ocena 3,5; 71-80 – ocena 4; 81-90 pkt – ocena 4,5; powyżej 91 pkt – ocena 5.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Obowiązkowa:
1. Hamrol A., Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka, PWN, 2010
2. Wawak S., Zarządzanie jakością - podstawy, systemy i narzędzia, Helion 2011
3. Sałaciński T., SPC Statystyczne sterowanie procesem produkcji, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, 2009
4. Jakubiec M., Projakościowe zarządzanie przedsiębiorstwem, Difin, 2017
Uzupełniająca:
1. Bral W., Obieg i ochrona dokumentów w zarządzaniu jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem informacji, Difin 2008
2. PN-EN ISO 9001:2015-10, Systemy zarządzania jakością - wymagania
3. Szczepańska K., Koszty jakości dla inżynierów, Placet 2009.
4. PN-ISO 7870:2006, Karty kontrolne - ogólne wytyczne i wprowadzenie
- Witryna www przedmiotu:
- www.electurer.edu.pl
- Uwagi:
- -
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Efekt I1_W01
- teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie zarządzania, ze szczególnym uwzględnieniem systemów i procesów zarządzania
Weryfikacja: 2 testy przeprowadzone w formie pisemnej
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt I1_W06
- teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie identyfikacji, budowy i reorganizacji procesów, ze szczególnym uwzględnieniem procesów produkcyjnych
Weryfikacja: 2 testy przeprowadzone w formie pisemnej
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Efekt I1_U01
- identyfikować i interpretować podstawowe zjawiska i procesy społeczne z wykorzystaniem wiedzy z zakresu zarządzania, ze szczególnym uwzględnieniem uwarunkowań zarządzania przedsiębiorstwem produkcyjnym oraz zarządzania projektami
Weryfikacja: Ocena samodzielnej realizacji ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt I1_U11
- prawidłowo posługiwać się systemami normatywnymi w celu rozwiązywania zadań z zakresu nauk o zarządzaniu, ze szczególnym uwzględnieniem różnych systemów zarządzania oraz procesów produkcyjnych
Weryfikacja: Ocena samodzielnej realizacji ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Efekt I1_K02
- uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Weryfikacja: Ocena samodzielnej realizacji ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe:
- Efekt I1_K04
- myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
Weryfikacja: Ocena samodzielnej realizacji ćwiczeń
Powiązane efekty kierunkowe:
Powiązane efekty obszarowe: