Nazwa przedmiotu:
Przedsiębiorczość w praktyce
Koordynator przedmiotu:
Doc. dr inż. Marek Kisilowski, mgr inż. Michał Brożek
Status przedmiotu:
Fakultatywny ograniczonego wyboru
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Automatyka i Robotyka
Grupa przedmiotów:
HES
Kod przedmiotu:
ML.NW146
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2017/2018
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1) Liczba godzin kontaktowych - 32, w tym: a) udział w wykładach - 30 godz.; b) konsultacje - 2 godz. 2) Praca własna studenta - 26 godz., w tym: a) przygotowanie do zajęć - 2 godz. b) przygotowanie pracy własnej - biznes planu- 18 godz. c) przygotowanie do sprawdzianu - 6 godz. RAZEM : 58 godz. - 2 punkty ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1.2 ECTS - liczba godzin kontaktowych - 32, w tym: a) udział w wykładach - 30 godz.; b) konsultacje - 2 godz
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0,5 punktu ECTS - przygotowanie pracy własnej - biznes planu - 18 godz.
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
-
Cel przedmiotu:
Cele przedmiotu: C1. Zapoznanie się z podstawowymi pojęciami i zagadnieniami z zakresu przedsiębiorczości. C2. Zapoznanie się z typami przedsiębiorstw oraz sektorami mikro, małych i średnich przedsiębiorstw. C3. Zapoznanie się z podstawami formami organizacyjno-prawnymi oraz systemem podatkowym dotyczącym potrzebnych przedsiębiorcy. C4 Zdobycie wiedzy o podstawowych aspektach dotyczących prawa pracy, praw pracowniczych oraz obowiązków przedsiębiorcy w zakresie systemu ubezpieczeń społecznych. C5. Zdobycie umiejętności w zakresie przygotowywania biznesplanu organizowanej działalności gospodarczej. C6. Uświadomienie wagi strategicznego myślenia i strategii konkurencyjności w podejmowaniu przedsięwzięć biznesowych.
Treści kształcenia:
Podstawy zarządzania – planowanie, organizowanie, motywowanie i kontrolowanie. Prawno-organizacyjne aspekty działalności gospodarczej. Finansowanie działalności gospodarczej. Podstawy zarządzania strategicznego. Podstawy zarządzania finansami. Podstawy zarządzania zasobami społecznymi. Biznes plan – istota, funkcja i cele sporządzania biznesplanów. Struktura i elementy składowe biznesplanu. Zasady metodycznego przygotowania biznesplanu. Podstawy etykiety w biznesie. Korespondencja urzędowa. Podstawy precedencji i tytulatury w korespondencji i na spotkaniach. Znaki towarowe. Logotypy, sygnet, logo – graficzna identyfikacja firmy/marki. Papier firmowy, wizytówki w biznesie. Kontakty międzynarodowe w biznesie. Planowanie i organizowanie wizyt i spotkań międzynarodowych. Prezentacja prac własnych – biznesplanów. Sprawdzian.
Metody oceny:
Metody oceny (F – formująca, P – podsumowująca): Fs – ocena formująca ze sprawdzianu pisemnego, Fw – ocena formująca za pracę własną, P – ocena podsumowująca, wystawiana na podstawie ocen formujących.
Egzamin:
nie
Literatura:
Literatura podstawowa i uzupełniająca: 1. Cieślik J., Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Wydawnictwo Akademickie i Profesjonalne sp. z o.o., Warszawa 2010. 2. Grzegorzewska-Mischka E., Wyrzykowski W., Przedsiębiorczość, przedsiębiorca, przedsiębiorstwo. BookMarket, Gdańsk 2009. 3. Tokarski A., Tokarski M., Wójcik J., Jak solidnie przygotować profesjonalny biznesplan, CeDeWu Sp. z o.o., Warszawa 2007. 4. Tokarski M., Biznesplan w praktyce, CeDeWu Sp. z o.o., Warszawa 2007. 5. Zarządzanie. Teoria i praktyka pod red. A. Koźmiński, W. Piotrowski, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002.
Witryna www przedmiotu:
-
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Efekt ML.NW146_W01
Student ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia ekonomicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej.
Weryfikacja: Sprawdzian pisemny, praca własna - przygotowanie biznesplanu.
Powiązane efekty kierunkowe: AiR1_W20, AiR1_W21
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W11, T1A_W09
Efekt ML.NW146_W02
Student ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym: zarządzania jakością i prowadzenia działalności gospodarczej.
Weryfikacja: Sprawdzian pisemny, praca własna - przygotowanie biznesplanu.
Powiązane efekty kierunkowe: AiR1_W20, AiR1_W21
Powiązane efekty obszarowe: T1A_W11, T1A_W09

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Efekt ML.NW146_U01
Student potrafi pozyskiwać informacje w zakresie ekonomicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, potrafi je integrować, dokonywać ich interpretacji, a także formułować i uzasadniać opinie.
Weryfikacja: Praca własna - przygotowanie biznesplanu.
Powiązane efekty kierunkowe: AiR1_U01, AiR1_U18, AiR1_U20
Powiązane efekty obszarowe: T1A_U01, T1A_U10, T1A_U05

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Efekt Prezentacja prac własnych – biznesplanów.
Student rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie; potrafi inspirować proces uczenia się innych osób.
Weryfikacja: ML.NW146_K01
Powiązane efekty kierunkowe: AiR1_K01
Powiązane efekty obszarowe: T1A_K01
Efekt Sprawdzian pisemny, praca własna - przygotowanie biznesplanu.
Student rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu informacji i opinii nt. osiągnięć dotyczących techniki i innych aspektów działalności inżynierskiej.
Weryfikacja: ML.NW146_K05
Powiązane efekty kierunkowe: AiR1_K06
Powiązane efekty obszarowe: T1A_K07
Efekt Praca własna - przygotowanie biznesplanu.
Student ma świadomość ważności współdziałania i pracy w grupie, w tym: przyjmowania w niej różnych ról.
Weryfikacja: ML.NW146_K03
Powiązane efekty kierunkowe: AiR1_K04
Powiązane efekty obszarowe: T1A_K03, T1A_K04