Nazwa przedmiotu:
Ekonomia rynkowa
Koordynator przedmiotu:
dr Małgorzata Orechwo
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Administracja
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
A21_ER
Semestr nominalny:
1 / rok ak. 2017/2018
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. Liczba godzin kontaktowych - 27 godzin, w tym: a. wykład - 15 godzin, b. ćwiczenia - 10 godzin, c. konsultacje - 2godziny. 2. Praca własna studenta (czytanie wskazanej literatury, przygotowanie do zajęć oraz sprawdzianu końcowego) - 48 godzin. 3. Łączny nakład pracy studenta - 75 godzin, co odpowiada 3 pkt ECTS.
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1 pkt ECTS - bezpośredni udział nauczyciela dotyczy 25 godzin zajęć.
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
j.w.
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak wymagań
Limit liczby studentów:
cały rok
Cel przedmiotu:
Zrozumienie funkcjonowania gospodarki rynkowej. Zapoznanie się z podstawowymi kategoriami i mechanizmami ekonomicznymi. Zdobycie umiejętności w zakresie interpretowania i oceny zjawisk ekonomiczno-społecznych.
Treści kształcenia:
Przedmiot i zakres ekonomii. Zasoby a potrzeby ludzkie. Podstawowe kategorie ekonomiczne: popyt, podaż, cena równowagi, elastyczność popytu i podaży. Zjawisko konkurencji, struktury rynkowe funkcjonujące w gospodarce. Zysk, przychód, koszty w przedsiębiorstwie. Rynek czynników produkcji. Rynek finansowy. Zjawisko bezrobocia i inflacji. Rola wzrostu i rozwoju gospodarczego. Ekonomiczna rola państwa w gospodarce. Integracja gospodarcza.
Metody oceny:
sprawdzian pisemny
Egzamin:
nie
Literatura:
1. S. Marciniak, Podstawy makro- i mikroekonomii, PWN, Warszawa 2013 2. R. Milewski, podstawy ekonomii, PWN, Warszawa 2008
Witryna www przedmiotu:
https://ects.coi.pw.edu.pl
Uwagi:
brak

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W_01, W_02, W_03, W_04
Student ma wiedzę interdyscyplinarną dotyczącą złożonych procesów i zjawisk zachodzących w przedsiębiorstwach, i otaczającym je świecie, a także zna źródła ich finansowania. Zna metody i narzędzia stosowane w badaniach z zakresu nauk społecznych i wie, do jakich celów służą. Student ma pogłębioną wiedzę na temat czynników i procesów decydujących o konkurencyjności przedsiębiorstw. Ma zaawansowaną wiedzę z zakresu nauki o przedsiębiorstwach umożliwiającą analizę procesów społecznych, w tym w szczególności gospodarczych oraz ich skutków w skali krajowej i lokalnej.
Weryfikacja: Sprawdzian pisemny weryfikuje indywidualną wiedzę studenta. Dyskusje problemów w czasie zajęć, jak i na konsultacjach.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W01, K_W03, K_W06, K_W07
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_WG, II.S.P7S_WG.1, II.S.P7S_WG.2, II.H.P7S_WG.1.o, I.P7S_WK, II.X.P7S_WG.1.o, II.H.P7S_WG.2

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U_01, U_02, U_03, U_04
Umie praktycznie stosować wiedzę do rozwiązywania prostych problemów społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych. Umie znajdować źródła danych, korzystać z nich oraz interpretować pozyskane dane. Umie podejmować decyzje i organizować pracę w zespole. Współpracując w zespole umie znaleźć informacje i dokonać ich syntezy oraz znajduje rozwiązania problemów spotykanych w działalności przedsiębiorcy.
Weryfikacja: Studenci uczą się zastosowania w praktyce zdobytej wiedzy poprzez przykłady analizowane na zajęciach.. Analizowane przykłady pochodzą głównie z literatury przedmiotu oraz fachowych czasopism. Studenci uczą się znajdować i analizować pozyskane dane. Sprawdzian pisemny weryfikuje czy student nabył potrzebne umiejętności.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U02, K_U05, K_U06, K_U07, K_U08
Powiązane charakterystyki obszarowe: II.H.P7S_UW.1, II.H.P7S_UW.2.o, I.P7S_UW, II.X.P7S_UW.2, II.S.P7S_UW.1, II.S.P7S_UW.2.o, II.S.P7S_UW.3.o, I.P7S_UK, II.X.P7S_UW.3.o, I.P7S_UO, I.P7S_UU

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K_01, K_02, K_03
Wykazuje się inicjatywą, elastycznością i samodzielnością - jako podstawami przygotowania i podejmowania decyzji w prostych problemach społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych. Student ćwiczy kompetencje komunikowania się, negocjowania i zdolność przekonywania oraz pracy w zespole. Student rozumie na czym polegają przedsięwzięcia wspierające rozwój przedsiębiorczości.
Weryfikacja: Kompetencje nabywane są w trakcie zajęć, podczas dyskusji, czy na konsultacjach.
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K03, K_K04, K_K06
Powiązane charakterystyki obszarowe: I.P7S_KO, I.P7S_KK