Name of course:
Mikroekonomia
Coordinator of course:
dr T. Tyc
Type of course:
Compulsory
Level of education:
First cycle studies
Programme:
Administracja
Group of courses:
Obowiązkowe
Code of course:
A11_MIKRO
Nominal semester:
1 / AY 2020/2021
Number of ECTS credits:
4
Number of hours of student’s work to achieve learning outcomes:
Praca z wykładowcą (30h), w tym: a) udział w wykładach 20h b) udział w ćwiczeniach 10h Praca własna (70h), w tym: a) przygotowanie do zajęć; b) czytanie wskazanej literatury; c) przygotowanie się do zaliczenia materiału z wykładów i ćwiczeń, d) konsultacje. Sumaryczne obciążenie pracą studenta 100h. Liczba punktów ECTS: 4.
Number of ECTS credits on the course with direct participation of academic teacher:
1,5 pkt ECTS
Language of course:
polish
Number of ECTS credits on practical activities on the course:
0,5 p. ECTS
Form of didactic studies and number of hours per semester:
  • Lecture20h
  • Exercise type of course10h
  • Laboratory0h
  • Project type of course0h
  • Computer lessons0h
Preliminary requirements:
Brak
Limit of students:
cały rok
Purpose of course:
Zdobycie wiedzy z zakresu mikroekonomii, analizy procesów i zjawisk gospodarczych, zapoznanie się z podstawowymi kategoriami pojęć. Wykłady dotyczą najważniejszych problemów, wyjaśnią kwestie teoretyczne (system pojęć) oraz stanowią wprowadzenie do studiowania szerszych problemów. Ćwiczenia poświęca się uszczegółowieniu treści wykładu, rozwiązywaniu ilościowych przykładów ilustrujących teoretyczne zagadnienia z wykładu, analizowaniu praktycznych przykładów na podstawie studium przypadku (case study), sporządzania referatów/prezentacji na podstawie wskazanej literatury.
Contents of education:
Treści wykładu: 1. PRZEDMIOT I ZAKRES EKONOMII: Współczesne ujęcie ekonomii. Prawa ekonomiczne. Ekonomia a inne nauki społeczne. Narzędzia i metody analizy ekonomicznej. 2. RYNEK: Podstawowe pojęcia i rodzaje rynków. Czynniki wpływające na popyt i podaż, ingerencja państwa w mechanizm cenowy. 3. TEORIA WYBORU ZACHOWAŃ KONSUMENTA: Możliwości konsumenta; ograniczenia budżetowe, optymalny koszyk dóbr. Zastosowanie teorii wyboru konsumenta. 4. TEORIA WYBORU PRODUCENTA: Istota, formy i funkcje przedsiębiorstwa. Rachunek kosztów i korzyści. Wybór optymalnego poziomu produkcji. Korzyści z działalności gospodarczej. 5. FORMY RYNKU. Konkurencja: doskonała i niedoskonała. Popyt, podaż, wielkość produkcji w poszczególnych strukturach rynkowych. 6. CZYNNIKI PRODUKCJI – PRACA, KAPITAŁ, ZIEMIA: Popyt na zasoby w krótkim i długim okresie. Pojęcie rynku pracy i uwarunkowania zatrudnienia. Modele alokacji siły roboczej. Istota i rodzaje bezrobocia. Płace, rola związków zawodowych na rynku pracy. Kapitał rzeczowy i finansowy, rynek ziemi. 7. RYNEK PRACY: Pojęcie rynku pracy i uwarunkowania zatrudnienia. Modele alokacji siły roboczej. Istota i rodzaje bezrobocia. Płace, rola związków zawodowych na rynku pracy. 8. RYNEK KAPITAŁOWY: Rola rynku kapitałowego w gospodarce. Papiery wartościowe. Instytucje rynku kapitałowego. Metody inwestycyjne na rynku kapitałowym. Funkcjonowanie Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. 9. WSPÓŁCZESNE SYSTEMY GOSPODARCZE: Gospodarka narodowa jako system. Czynniki wpływające na kształt gospodarki narodowej. Typy systemów gospodarczych. Gospodarka narodowa jako element gospodarki światowej. 10. ROLA PAŃSTWA W GOSPODARCE: Ewolucja roli ekonomicznej państwa. Dwa modele współczesnego państwa. Pojęcie interesu publicznego. Regulacja i deregulacja. Ekonomiczne funkcje współczesnego państwa. Państwo a kapitał ludzki. Ocena ekonomicznej roli państwa. Ćwiczenia (tematy oraz zagadnienia): 1.Ugruntowanie rozumienia podstawowych pojęć i zależności w ekonomii. Model krzywej możliwości produkcyjnych, racjonalność w procesie gospodarowania – zadania. 2. Funkcja popytu i podaży. Wyznaczanie równowagi na rynku – efekty zmian wielkości popytu, podaży. Ceny maksymalne i minimalne. Badanie elastyczności cenowej popytu i podaży. Klasyfikacja dóbr według wskaźników elastyczności. – zadania 3. Wyznaczanie równowagi konsumenta. Efekt substytucyjny i dochodowy zmiany ceny zadania. 4. Koszty, przychody i zyski. Klasyfikacje kosztów produkcji. Koszty w krótkim i długim okresie. Funkcja kosztów produkcji. Koszty w krótkim okresie. Zależności między poszczególnymi kategoriami kosztów - interpretacja geometryczna. Zysk maksymalny przedsiębiorstwa jako cel jego działalności - metody obliczania i interpretacja graficzna. Koszty produkcji w długim okresie. – zadania. 5. Producent na rynku konkurencji doskonałej Równowaga przedsiębiorstwa w krótkim okresie. Optimum techniczne i ekonomiczne. Progi rentowności. Punkt zamknięcia przedsiębiorstwa. Producent na rynku monopolu.. Bariery wejściu do gałęzi. Funkcja popytu w warunkach monopolu. Optymalizacja wyniku ekonomicznego monopolu pełnego - interpretacja graficzna. Równowaga krótkookresowa i długookresowa monopolisty. Cena monopolowa - zadania 6. Rynki czynników produkcji: pracy, kapitału i ziemi. Rynek pracy – popyt na pracę, podaż pracy. Równowaga na rynku pracy. Rodzaje rynków pracy. Siła robocza a kapitał intelektualny. Związki między czynnikami produkcji – zadania, pytania otwarte oraz omawianie artykułów z literatury ekonomicznej. 7. Państwo jako podmiot korygujący działanie mechanizmu rynkowego. Rola państwa w gospodarce – etatyzm, liberalizm. Tradycyjne i współczesne funkcje państwa. Sprawdzian z przerobionego materiału.
Methods of evaluation:
Podstawą zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie zaliczającego wyniku punktowego zarówno z ćwiczeń, jak i z wykładów. Wykład: Zaliczenie pisemne na zakończenie zajęć. Ćwiczenia: Sprawdzian (kolokwium), który obejmuje wiedzę z ćwiczeń oraz z zalecanej literatury. Ostateczna ocena jest średnią arytmetyczną ocen z ćwiczeń i wykładu. Zasady wystawiania ocen z kolokwiów: : 2,0 – student nie uzyskał 51% punktów możliwych do zrealizowania w ramach przedmiotu, co oznacza zarówno brak wiedzy, jak umiejętności i kompetencji na poziomie dostatecznym. 3,0 – student uzyskał co najmniej 51% punktów z kolokwiów na poziomie zadowalającym 3,5 – student posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje takie jak na ocenę 3, jednak umie operować wiedzą o większym zakresie szczegółowości; uzyskał co najmniej 61% punktów 4,0 - student posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje takie jak na ocenę 3,5 a ponadto uzyskał co najmniej 71% punktów na poziomie zadowalającym 4,5 - student posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje takie, jak na ocenę 4,0, a ponadto uzyskał co najmniej 81% punktów na poziomie zadowalającym 5,0 – student posiada pełny zakres wiedzy, umiejętności i kompetencji wymienionych jako treści programowe; a ponadto uzyskał co najmniej 91% punktów na poziomie zadowalającym.
Exam:
no
Literature:
Literatura podstawowa: 1. Milewski R., Kwiatkowski E. (red.), Podstawy ekonomii, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2015; wydanie 3, 2. Milewski R., Kwiatkowski E. (red.), Podstawy ekonomii. Ćwiczenia i zadania, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2018, wydanie 3. 3. Jendrzejczak E., Naruniec A., Ćwiczenia z mikro- i makroekonomii, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2011. Literatura uzupełniająca: 1. Begg D., Fischer S., Dornbusch , Ekonomia, t.2. Mikroekonomia, PWE Warszawa 2013. 2. B. Czarny, „Podstawy ekonomii”, PWE, Warszawa 2011.
Website of the course:
brak
Notes:
Zajęcia zostały przygotowane i będą przeprowadzone z wykorzystaniem technologii informacyjno-komunikacyjnych (ICT), multimedialnych treści dydaktycznych, platformy e-learningowej Moodle oraz umiejętności prezentacyjnych.

Effects of education

General academic profile - knowledge

Charakterystyka W_01
-
Verification: --
Field of study related learning outcomes: K_W01, K_W04, K_W07
Area of study related learning outcomes: I.P6S_WG, II.S.P6S_WG.1, II.S.P6S_WG.2, II.H.P6S_WG.1.o, II.X.P6S_WG.2, I.P6S_WK, II.T.P6S_WK
Charakterystyka W_02
-
Verification: -
Field of study related learning outcomes: K_W04, K_W07
Area of study related learning outcomes: I.P6S_WG, II.X.P6S_WG.2, II.S.P6S_WG.2, II.H.P6S_WG.1.o, I.P6S_WK, II.T.P6S_WK, II.S.P6S_WG.1
Charakterystyka W_03
-
Verification: -
Field of study related learning outcomes: K_W01
Area of study related learning outcomes: I.P6S_WG, II.S.P6S_WG.1, II.S.P6S_WG.2, II.H.P6S_WG.1.o

General academic profile - skils

Charakterystyka U_01
-
Verification: -
Field of study related learning outcomes: K_U01, K_U03, K_U04
Area of study related learning outcomes: I.P6S_UW, II.S.P6S_UW.1, II.S.P6S_UW.2.o, II.S.P6S_UW.3.o, II.H.P6S_UW.1, II.T.P6S_UW.2
Charakterystyka U_02
-
Verification: -
Field of study related learning outcomes: K_U01, K_U02
Area of study related learning outcomes: II.H.P6S_UW.1, I.P6S_UW, II.S.P6S_UW.1, II.S.P6S_UW.2.o, II.S.P6S_UW.3.o
Charakterystyka U_03
-
Verification: -
Field of study related learning outcomes: K_U02
Area of study related learning outcomes: I.P6S_UW

General academic profile - social competences

Charakterystyka K_01
-
Verification: -
Field of study related learning outcomes: K_K01, K_K05, K_K07
Area of study related learning outcomes: I.P6S_KO
Charakterystyka K_02
-
Verification: -
Field of study related learning outcomes: K_K01, K_K05
Area of study related learning outcomes: I.P6S_KO