- Nazwa przedmiotu:
- Techniki wytwarzania 1/ Manufacturing Technologies 1
- Koordynator przedmiotu:
- prof. dr hab inż. Lech Olejnik
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Inżynieria Materiałowa
- Grupa przedmiotów:
- Obowiązkowe
- Kod przedmiotu:
- TW1
- Semestr nominalny:
- 5 / rok ak. 2020/2021
- Liczba punktów ECTS:
- 3
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- Wykłady - 30 godz., Laboratoria - 15 godzin, konsultacje - 10 godzin, przygotowanie do egzaminu - 10 godz., razem: 65 godz. = 3 punkty ECTS
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 2 punkty ECTS (wykład - 30 godz., Laboratoria - 15, konsultacje - 10 godz., razem: 55 godz.).
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- -
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład30h
- Ćwiczenia0h
- Laboratorium15h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- Podstawowe informacje o materiałach konstrukcyjnych – struktura, właściwości fizyczne i mechaniczne
- Limit liczby studentów:
- bez limitu
- Cel przedmiotu:
- Uzyskanie podstawowej wiedzy o wybranych technikach wytwarzania stosowanych w różnych gałęziach przemysłu. Poznanie wpływu tych technik na zmiany własności obrabianych materiałów i własności wyrobów. Nabycie umiejętności wyboru technik wytwarzania dla określonych grup wyrobów.
- Treści kształcenia:
- Historia obróbki plastycznej i odlewnictwa, przegląd współczesnych technik wytwarzania, plastyczne własności metali i stopów, wybrane procesy obróbki plastycznej blach i obróbki objętościowej – przykłady, parametry procesów i zjawiska ograniczające, walcownictwo, kucie na gorąco, przyrządy i urządzenia technologiczne, własności przedmiotów po obróbce plastycznej na zimno, ciepło i gorąco.
- Metody oceny:
- Zaliczenie pisemne na ostatniej godzinie wykładów, ewentualnie poprawkowe w sesji; 2-3 pytania związane z notatkami z wykładów.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- 1. Erbel J. (red.).: Encyklopedia technik wytwarzania stosowanych w przemyśle maszynowym, Oficyna Wydawnicza PW 2001.
2. Erbel S., Kuczyński K., Marciniak Z.: Obróbka plastyczna, PWN 1986.
3. Erbel S., Kuczyński K., Olejnik L.: Technologia obróbki plastycznej – Laboratorium. Oficyna Wydawnicza PW 2003.
4. Gronostajski Z.: Badania stosowane w zaawansowanych procesach plastycznego kształtowania. Oficyna Wydawnicza PWr. 2003.
5. Pater Z., Samołyk G.: Podstawy technologii obróbki plastycznej metali. Politechnika Lubelska 2013 (pełny tekst dostępny na PW Biblioteka Cyfrowa)
- Witryna www przedmiotu:
- brak
- Uwagi:
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka TW I_W1
- Ma wiedzę o wybranych technikach wytwarzania stosowanych w różnych gałęziach przemysłu
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
IM1_W06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_WG, III.P6S_WG.o
- Charakterystyka TW I_W2
- Zna wpływ technik wytwarzania na zmiany struktury i właściwości materiałów
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
IM1_W06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_WG, III.P6S_WG.o
- Charakterystyka TW I_W3
- Zna metody przeróbki plastycznej metali i stopów oraz urządzenia do niej służące
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
IM1_W06
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_WG, III.P6S_WG.o
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka TW I_U1
- Potrafi dokonac wyboru techniki wytwarzania do określonej grupy wyrobów
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
IM1_U13
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_UW, III.P6S_UW.1.o, III.P6S_UW.2.o, III.P6S_UW.3.o
- Charakterystyka TW I_U2
- Na podstawie wiedzy uzyskanej w trakcie zajęć, a także przeprowadzonej analizy literatury fachowej student rozwija poprzez pracę własną swoje umiejętności i wiedzę z zakresu technik wytwarzania materiałów.
Weryfikacja: Kolokwium
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
IM1_U01, IM1_U05
Powiązane charakterystyki obszarowe:
I.P6S_UW, I.P6S_UU