Nazwa przedmiotu:
Microbioanalytics
Koordynator przedmiotu:
prof. dr hab. Michał Chudy
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia II stopnia
Program:
Biotechnologia
Grupa przedmiotów:
Obowiązkowe
Kod przedmiotu:
brak
Semestr nominalny:
2 / rok ak. 2020/2021
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
1. godziny kontaktowe 45h, w tym: a) obecność na wykładach – 30h, b) obecność na zajęciach seminaryjnych – 15h 2. zapoznanie się ze wskazaną literaturą – 20h 3. przygotowanie i wygłoszenie referatu seminaryjnego – 25h 4. przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie – 20h Razem nakład pracy studenta: 45h + 20h + 25h + 20h = 110h, co odpowiada 4 punktom ECTS
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1. obecność na wykładach – 30h, 2. obecność na zajęciach seminaryjnych – 15h Razem: 30h + 15h = 45h, co odpowiada 2 punktom ECTS.
Język prowadzenia zajęć:
angielski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
0
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład30h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
brak
Limit liczby studentów:
bb
Cel przedmiotu:
Po ukończeniu kursu student powinien: • mieć ogólną wiedzę teoretyczną na temat mikrobioanalityki i miniaturowych systemów analitycznych „Lab-on-Chip”, które umożliwiają wieloskładnikową analizę bardzo małych próbek biologicznych, • na podstawie dostępnych źródeł literaturowych i internetowych zapoznać się samodzielnie z wybranym zagadnieniem, • przygotować i wygłosić prezentację w języku angielskim dla uczestników kursu, której uzupełnieniem będzie krótka dyskusja z udziałem słuchaczy i prowadzącego.
Treści kształcenia:
Lecture: Definition of microbioanalytics and miniaturised analytical systems Ideas of miniaturization (integrated systems vs. modular architecture). Basic sample treatment in microsystems (dosing, pumping, separation, analytical reactions, detection). Technologies for microanalytical systems. Application of miniaturized systems for various bioanalytical procedures (medical diagnostics, genomics and proteomics, food analysis and environmental monitoring and pollution control). Laboratory (Project) Design, fabrication and tests of a simple microanalytical module/system (microdetector, microreactor, heating system etc.). Project preparation. Presentation of the results, discussion and evaluation.
Metody oceny:
Colloquium or final test and project presentation.
Egzamin:
tak
Literatura:
1. Z. Brzózka, Miniaturyzacja w analityce, Oficyna Wydawnicza PW 2005 (in Polish). 2. Z. Brzózka, Mikrobioanalityka, Oficyna Wydawnicza PW 2009 (in Polish). 3. M. Madou, Fundamentals of Microfabrication, CRC Press, Inc. 2002. 4. A. Manz, N. Pamme, D. Lossifidis, Bioanalytical Chemistry, Imperial College Press, Language: English. 5. A. Van Den Berg, Lab-On-A-Chip: Miniaturized Systems for (Bio)Chemical Analysis and Synthesis, Elsevier Science.
Witryna www przedmiotu:
ch.pw.edu.pl
Uwagi:

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka W01
zna podstawowe zagadnienia bioanalityki i metody prowadzenia operacji jednostkowych w mikroskali, specyfikę materiałów biologicznych jako próbek poddawanych badaniom i analizom.
Weryfikacja: egzamin; wygłoszenie prezentacji
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W04, K_U12, K_W01
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka W02
zna najważniejsze materiały i metody stosowane do projektowania oraz wytwarzania miniaturowych systemów analitycznych „Lab-on-Chip”, włączając w to ogólną znajomość budowy i zasady działania miniaturowych struktur przepływowych
Weryfikacja: egzamin; wygłoszenie prezentacji
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_W09
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka U01
posiada umiejętność korzystania ze źródeł literaturowych oraz zasobów internetowych dotyczących rozwiązywanego zadania
Weryfikacja: wygłoszenie prezentacji
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U01, K_U03
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka U02
potrafi przygotować i przedstawić ustną prezentację w języku angielskim z zakresu studiowanego zagadnienia
Weryfikacja: wygłoszenie prezentacji
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_U05, K_U06
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka K01
potrafi pracować samodzielnie i kreatywnie, ze świadomością przestrzegania zasad bioetyki i poszanowania praw autorskich.
Weryfikacja: wygłoszenie prezentacji
Powiązane charakterystyki kierunkowe: K_K01, K_K02
Powiązane charakterystyki obszarowe: