Nazwa przedmiotu:
Analiza i optymalizacja procesów biznesowych
Koordynator przedmiotu:
mgr Agnieszka Kucharska
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Inżynieria Zarządzania
Grupa przedmiotów:
Specjalność: Inżynieria cyfrowa
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
5 / rok ak. 2021/2022
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
2 ECTS 12h zajęcia laboratoryjne + 2h obrona projektu + 18h studiowanie literatury + 16h wykonanie raportu i prezentacji + 2h konsultacji= 50h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
0,56 ECTS 12h zajęcia laboratoryjne + 2h konsultacji = 14h
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
2 ECTS 12h zajęcia laboratoryjne + 2h obrona projektu + 18h studiowanie literatury + 16h wykonanie raportu i prezentacji + 2h konsultacji= 50h
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład0h
  • Ćwiczenia0h
  • Laboratorium12h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Wiedza z zakresu zarządzania procesowego
Limit liczby studentów:
- od 25 osób do limitu miejsc w sali laboratoryjnej (laboratorium)
Cel przedmiotu:
Cel przedmiotu Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student: • posiadał wiedzę z zakresu analizy i optymalizacji procesów zachodzących w organizacjach, • posiadał wiedzę z zakresu metod stosowanych w analizie i optymalizacji procesów zachodzących w organizacjach, • opanował praktyczne umiejętności analizy i optymalizacji procesów zachodzących w organizacjach.
Treści kształcenia:
C. Laboratorium: 1. Wprowadzenie do zajęć. Ustalenie zespołów projektowych. Wybór organizacji do projektu. 2. Analiza uwarunkowań wewnętrznych i zewnętrznych funkcjonowania wybranej organizacji. Model biznesowy wybranej organizacji. Identyfikacja procesów w analizowanej organizacji. 3. Modelowanie wybranych procesów. 4. Analiza procesów z wykorzystaniem wybranych metod i narzędzi zarządzania. 5. Optymalizacja procesów z wykorzystaniem wybranych metod i narzędzi zarządzania. 6. Wnioski i rekomendacje wynikające z przeprowadzonej analizy i optymalizacji. 7. Prezentacja wyników pracy.
Metody oceny:
C. Laboratorium: 1. Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonanie poszczególnych etapów, stanowiących kolejne części projektu końcowego, elementy projektu są omawiane ze studentami, zaliczenie w formie pisemnej – raport z projektu nt. analizy i optymalizacji procesów biznesowych na przykładzie wybranej organizacji. 2. Ocena sumatywna: oceniana jest: • wartość merytoryczna projektu oraz poprawność redakcyjna raportu z realizacji projektu; • wartość merytoryczna prezentacji i sprawność przedstawienia prezentacji wyników projektu; • umiejętność obrony zaproponowanego rozwiązania problemu, w tym trafność używanych argumentów; • terminowość wykonania projektów; ocena w zakresie 2-5; do zaliczenia projektów wymagane jest uzyskanie oceny >=3, do zaliczenia zajęć wymagane jest zaliczenie projektu składającego się z raportu i prezentacji z obroną projektu
Egzamin:
nie
Literatura:
Obowiązkowa: 1. Bitkowska, A., 2009. Zarządzanie procesami biznesowymi w przedsiębiorstwie. Warszawa: Vizja Pres &IT. 2. Piotrowski, M., 2014. Procesy biznesowe w praktyce: projektowanie, testowanie i optymalizacja. Procesy biznesowe w polskich warunkach. Gliwice: Helion. 3. Gawin, B., Marcinkowski, B., 2013. Symulacja procesów biznesowych. Standardy BPMS i BPMN w praktyce. Gliwice: Helion. Uzupełniająca: 1. Dobrowolska, A., 2017. Podejście procesowe w organizacjach zarządzanych przez jakość. Warszawa: Poltext. 2. Drejwicz, Sz., 2012. Zrozumieć BPMN – modelowanie procesów biznesowych. Gliwice: Helion.
Witryna www przedmiotu:
www.olaf.wz.pw.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka I1_W01
absolwent zna i rozumie teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie zarządzania, ze szczególnym uwzględnieniem systemów i procesów zarządzania z zakresu analizy i optymalizacji procesów biznesowych
Weryfikacja: ocena pracy na zajęciach laboratoryjnych i przy realizacji projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka I1_W06
absolwent zna i rozumie teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie identyfikacji, budowy i reorganizacji procesów, ze szczególnym uwzględnieniem procesów produkcyjnych
Weryfikacja: ocena pracy na zajęciach laboratoryjnych i przy realizacji projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka I1_W09
absolwent zna i rozumie teorie oraz ogólną metodologię badań w zakresie zastosowań narzędzi informatycznych z zakresu analizy i optymalizacji procesów biznesowych
Weryfikacja: ocena pracy na zajęciach laboratoryjnych i przy realizacji projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka I1_U01
absolwent potrafi identyfikować i interpretować podstawowe zjawiska i procesy społeczne z wykorzystaniem wiedzy z zakresu zarządzania, ze szczególnym uwzględnieniem uwarunkowań zarządzania przedsiębiorstwem produkcyjnym oraz zarządzania projektami
Weryfikacja: ocena pracy na zajęciach laboratoryjnych i przy realizacji projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka I1_U06
absolwent potrafi analizować i prognozować procesy i zjawiska społeczne z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi wykorzystywanych w naukach o zarządzaniu, w tym również narzędzi IT
Weryfikacja: ocena pracy na zajęciach laboratoryjnych i przy realizacji projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka I1_U12
absolwent potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
Weryfikacja: ocena pracy na zajęciach laboratoryjnych i przy realizacji projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka I1_K01
absolwent jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy
Weryfikacja: ocena pracy na zajęciach laboratoryjnych i przy realizacji projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka I1_K02
absolwent jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Weryfikacja: ocena pracy na zajęciach laboratoryjnych i przy realizacji projektu
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: