- Nazwa przedmiotu:
- Podstawy ergonomii
- Koordynator przedmiotu:
- dr Kolwas Szymon
- Status przedmiotu:
- Obowiązkowy
- Poziom kształcenia:
- Studia I stopnia
- Program:
- Zarządzanie
- Grupa przedmiotów:
- kierunkowe
- Kod przedmiotu:
- -
- Semestr nominalny:
- 3 / rok ak. 2022/2023
- Liczba punktów ECTS:
- 2
- Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
- 2 ECTS
15h wykład + 15h odbycie ćwiczeń + 7h przygotowanie raportów z ćwiczeń + 10h analiza literatury i przygotowanie do kolokwium + 3h udział w konsultacjach = 50h
- Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
- 1,3 ECTS:
- Język prowadzenia zajęć:
- polski
- Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
- -
- Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
-
- Wykład15h
- Ćwiczenia15h
- Laboratorium0h
- Projekt0h
- Lekcje komputerowe0h
- Wymagania wstępne:
- -
- Limit liczby studentów:
- - od 15 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 12 osób do limitu miejsc w sali ćwiczeniowej (ćwiczenia)
- Cel przedmiotu:
- Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności w zakresie organizowania środowiska pracy z uwzględnieniem możliwości i potrzeb psychofizycznych człowieka
- Treści kształcenia:
- Wykład:
1.Stan i perspektywy rozwoju ergonomii.
2. Ergonomia w erze przemysłowej i w erze informacji.
3. Ewolucja ergonomicznych czynników ryzyka w środowisku pracy
4. Wymagania ergonomiczne w organizowaniu stanowisk pracy
5. Interakcja człowiek-komputer. Zasady ergonomii przy tworzeniu oprogramowania i przetwarzaniu danych.
6. Techniki prezentacji i wizualizacji.
7. Zaliczenie
Ćwiczenia:
1. Projektowanie i diagnoza obiektów rzeczywistych
2. Ocena obciążenia fizycznego pracą
3. Ocena zagrożeń układu mięśniowo-szkieletowego ze względu na sposób wykonania pracy
4. Ocena obciążenia psychicznego pracą
5. Analiza antropometryczna miejsca pracy
6. Ocena ergonomiczna interfejsu użytkownika
7. Zaliczenie
- Metody oceny:
- Wykład:
1. Ocena formatywna: częściowo interaktywna forma prowadzenia wykładu.
2. Ocena sumatywna : przeprowadzenie dwóch kolokwiów, pytania, ocena z kolokwium w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3.
Ćwiczenia:
1. Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonanie ćwiczeń; projekt jest dyskutowany i weryfikowany, jest możliwość poprawienia wyników.
2. Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna projektów, terminowość wykonania prac, redakcja raportu oraz wynik rozmowy zaliczeniowej członków zespołu z prowadzącym; ocena z ćwiczenia w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3.
Końcowa ocena z przedmiotu: średnia z ocen - 2 razy ocena z wykładu plus 1raz ocena z ćwiczeń.
- Egzamin:
- nie
- Literatura:
- Obowiązkowa
1. Górska E., 2015. Ergonomia. Projektowanie, diagnoza, eksperymenty. Warszawa: OWPW.
2. Wykowska M. 1994 Ergonomia, Kraków : Wydaw. AGH
Uzupełniająca:
1. Górska E., Lewandowski J., 2016. Zarządzanie i organizacja środowiska pracy. Warszawa: OWPW.
2. Strumińska-Kutra M, Rok B., (red.), 2016. Innowacje w miejscu pracy, pomiędzy efektywnością a jakością życia zawodowego. Warszawa: Wydawnictwo Poltext.
3. Liem A., 2017, Prospective Ergonomics, Newark: John Wiley & Sons, Incorporated
- Witryna www przedmiotu:
- moodle.usos.pw.edu.pl
- Uwagi:
- Zajęcia zostały przygotowane i będą prowadzone z wykorzystaniem umiejętności prezentacyjnych
Efekty uczenia się
Profil ogólnoakademicki - wiedza
- Charakterystyka Z1_WG6
- Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu specyfikę zarządzania w przedsiębiorstwach, zwłaszcza wymagania i zasady ergonomii w organizacji stanowisk pracy oraz przy tworzeniu oprogramowania i przetwarzania danych
Weryfikacja: Wykład - zaliczenie pisemne
Projekt - zaliczenie projektu i prezentacji
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - umiejętności
- Charakterystyka Z1_UW1
- Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do formułowania i rozwiązywania złożonych i nietypowych problemów z różnych obszarów zarządzania, w szczególności w zakresie ergonomii
Weryfikacja: Projekt - zaliczenie projektu i prezentacji
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
- Charakterystyka Z1_UW7
- Absolwent dzięki umięjętności analizy oraz zrozumieniu potrzeb pracowników oraz użytkowników oprogramowania potrafi w sposób efektywny organizacyjnie i ekonomicznie dobrać rozwiązania technologiczne, szczgólnie w zakresie organizacji stanowisk pracy, wdrożyć je w organizacji i doskonalić
Weryfikacja: Projekt - zaliczenie projektu i prezentacji
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne
- Charakterystyka Z1_KK2
- Absolwent jest gotowy do uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych z zakresu zarządzania, szczególnie problemów dotyczących ergonomii
Weryfikacja: Projekt - zaliczenie projektu i prezentacji
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: