Nazwa przedmiotu:
Podstawy ergonomii
Koordynator przedmiotu:
dr Kolwas Szymon
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
kierunkowe
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
3 / rok ak. 2022/2023
Liczba punktów ECTS:
2
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
2 ECTS 15h wykład + 15h odbycie ćwiczeń + 7h przygotowanie raportów z ćwiczeń + 10h analiza literatury i przygotowanie do kolokwium + 3h udział w konsultacjach = 50h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,3 ECTS:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
-
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
-
Limit liczby studentów:
- od 15 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 12 osób do limitu miejsc w sali ćwiczeniowej (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności w zakresie organizowania środowiska pracy z uwzględnieniem możliwości i potrzeb psychofizycznych człowieka
Treści kształcenia:
Wykład: 1.Stan i perspektywy rozwoju ergonomii. 2. Ergonomia w erze przemysłowej i w erze informacji. 3. Ewolucja ergonomicznych czynników ryzyka w środowisku pracy 4. Wymagania ergonomiczne w organizowaniu stanowisk pracy 5. Interakcja człowiek-komputer. Zasady ergonomii przy tworzeniu oprogramowania i przetwarzaniu danych. 6. Techniki prezentacji i wizualizacji. 7. Zaliczenie Ćwiczenia: 1. Projektowanie i diagnoza obiektów rzeczywistych 2. Ocena obciążenia fizycznego pracą 3. Ocena zagrożeń układu mięśniowo-szkieletowego ze względu na sposób wykonania pracy 4. Ocena obciążenia psychicznego pracą 5. Analiza antropometryczna miejsca pracy 6. Ocena ergonomiczna interfejsu użytkownika 7. Zaliczenie
Metody oceny:
Wykład: 1. Ocena formatywna: częściowo interaktywna forma prowadzenia wykładu. 2. Ocena sumatywna : przeprowadzenie dwóch kolokwiów, pytania, ocena z kolokwium w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3. Ćwiczenia: 1. Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonanie ćwiczeń; projekt jest dyskutowany i weryfikowany, jest możliwość poprawienia wyników. 2. Ocena sumatywna: oceniana jest wartość merytoryczna projektów, terminowość wykonania prac, redakcja raportu oraz wynik rozmowy zaliczeniowej członków zespołu z prowadzącym; ocena z ćwiczenia w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie oceny >=3. Końcowa ocena z przedmiotu: średnia z ocen - 2 razy ocena z wykładu plus 1raz ocena z ćwiczeń.
Egzamin:
nie
Literatura:
Obowiązkowa 1. Górska E., 2015. Ergonomia. Projektowanie, diagnoza, eksperymenty. Warszawa: OWPW. 2. Wykowska M. 1994 Ergonomia, Kraków : Wydaw. AGH Uzupełniająca: 1. Górska E., Lewandowski J., 2016. Zarządzanie i organizacja środowiska pracy. Warszawa: OWPW. 2. Strumińska-Kutra M, Rok B., (red.), 2016. Innowacje w miejscu pracy, pomiędzy efektywnością a jakością życia zawodowego. Warszawa: Wydawnictwo Poltext. 3. Liem A., 2017, Prospective Ergonomics, Newark: John Wiley & Sons, Incorporated
Witryna www przedmiotu:
moodle.usos.pw.edu.pl
Uwagi:
Zajęcia zostały przygotowane i będą prowadzone z wykorzystaniem umiejętności prezentacyjnych

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka Z1_WG6
Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu specyfikę zarządzania w przedsiębiorstwach, zwłaszcza wymagania i zasady ergonomii w organizacji stanowisk pracy oraz przy tworzeniu oprogramowania i przetwarzania danych
Weryfikacja: Wykład - zaliczenie pisemne Projekt - zaliczenie projektu i prezentacji
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka Z1_UW1
Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do formułowania i rozwiązywania złożonych i nietypowych problemów z różnych obszarów zarządzania, w szczególności w zakresie ergonomii
Weryfikacja: Projekt - zaliczenie projektu i prezentacji
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_UW7
Absolwent dzięki umięjętności analizy oraz zrozumieniu potrzeb pracowników oraz użytkowników oprogramowania potrafi w sposób efektywny organizacyjnie i ekonomicznie dobrać rozwiązania technologiczne, szczgólnie w zakresie organizacji stanowisk pracy, wdrożyć je w organizacji i doskonalić
Weryfikacja: Projekt - zaliczenie projektu i prezentacji
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka Z1_KK2
Absolwent jest gotowy do uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych z zakresu zarządzania, szczególnie problemów dotyczących ergonomii
Weryfikacja: Projekt - zaliczenie projektu i prezentacji
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: